SURSE Dăncilă pregăteşte o mutare-şoc: doar preşedintele PSD ar putea fi ales de Congres. Secretarul general şi preşedintele executiv, aleşi doar de CEX

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă aşteaptă Congresul relaxată Foto EPA EFE
Viorica Dăncilă aşteaptă Congresul relaxată Foto EPA EFE

CEX-ul PSD de vineri, unde vor fi validate candidaturile pentru Congres, se anunţă extrem de tensionat. Viorica Dăncilă ia în calcul să le propună liderilor PSD ca la Congresul de sâmbătă să fie ales doar preşedintele partidului. Funcţiile de preşedinte executiv şi de secretar general ar urma să fie validate ulterior doar prin votul CEX, for controlat de Dăncilă. Astfel, premierul ar evita o dispută la scenă deschisă între tabere.

Comitetul Executiv al PSD va decide vineri ce funcţii vor fi supuse la vot în Congresul de sâmbătă al partidului. Cu siguranţă, vor fi alegeri pentru postul de preşedinte, acolo unde premierul Viorica Dăncilă are prima şansă, în condiţiile în care deţine puterea executivă. Rivalii Vioricăi Dăncilă sunt Ecaterina Andronescu, Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu. 

O bătălie mult mai aprigă se va da pentru fucţia de secretar general, acolo unde Viorica Dăncilă îl susţine pe Mihai Fifor, cu toate că, în primă fază, l-ar fi preferat pe Marius Dunca, liderul PSD Braşov, fost ministru al Sportului. Pentru funcţia de secretar general candidează şi Codrin Ştefănescu, stindardul nostalgiei faţă de Liviu Dragnea. O dispută pe scena Congresului între Codrin Ştefănescu, cuoscut pentru agresivitatea discursului, şi Mihai Fifor ar oferi imaginea unui partid divizat. Drept urmare, Viorica Dăncilă ia în calcul să le propună liderilor PSD ca alegerea secretarului general să nu fie supusă la vot în Congres, ci să fie decisă într-un CEX ulterior, susţin surse politice pentru Adevărul. Secretarul general ar urma să fie votat la propunerea preşedintelui PSD, foarte probabil Viorica Dăncilă. 

Chiar şi viitorul preşedinte executiv al partidului ar putea fi ales doar de CEX, nu de Congres, susţin sursele citate. Pentru acest post se luptă doi dintre apropiaţii premierului: ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, şi vicepremierul Daniel Suciu. Astfel, Viorica Dăncilă ar evita o luptă chiar în propria tabără. 

Premierul va lua o decizie finală în această seară, după ce se va consulta cu mai mulţi lideri de filiale, susţin sursele citate. În cazul în care funcţia de secretar general nu va mai fi supusă la vot în Congres, susţinătorii lui Codrin Ştefănescu, dar şi tabăra condusă de Paul Stănescu ar putea critica faptul că premierul a schimbat regulile jocului cu o seară înainte de Congres. 

Dăncilă ameninţă cu demisia

Marţi-seara, într-o întâlnire la Vila Lac, premierul Viorica Dăncilă le-a transmis liderilor PSD că va demisiona din fruntea Guvernului în cazul în care nu va câştiga şefia partidului la Congresul de sâmbătă, susţin pentru Adevărul surse participante la discuţie. Demisia Vioricăi Dăncilă de la Palatul Victoria ar echivala cu pierderea puterii pentru PSD, un scenariu sumbru în partid. Practic, guvernarea o transformă pe Dăncilă în favorită la congres.

Fostul secretar general PSD Codrin Ştefănescu, a afirmat miercuri seară, că există „prea mulţi trădători” în PSD, cu trimitere la Viorica Dăncilă. .„Prea multe lipitori şi prea multe personaje lipsite de caracter în preajma noastră. Prea mulţi fāţarnici şi prea mulţi trādātori pe metru pātrat. Şi unii dintre aceştia chiar vor să ne fie Şefi ! Să-i urmăm necondiţionat şi sā ne supunem cu pioşenie. Eu, unul, nu o voi face ! Asta am vrut să vā zic...”, a scris Codrin Ştefănescu pe Facebook.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite