Surse. Dăncilă renunţă la Rovana Plumb. Premierul nu merge la Cotroceni. Cine e pe lista scurtă pentru Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Viorica Dăncilă va anunţa oficial, la ora 19.00, că nu o mai susţine pe Rovana Plumb pentru funcţia de comisar european, dar va arunca vina pe Klaus Iohannis, PNL şi Dacian Cioloş, susţin surse politice pentru Adevarul. Premierul va refuza consultările propuse de şeful statului. Viitorul candidat pentru postul de comisar european pe Transporturi va fi o femeie şi nu va avea carnet de partid, susţin sursele citate.

UPDATE Ramona Mănescu şi Mihai Fifor sunt variantele PSD pentru postul de comisar european, susţin surse politice pentru Adevarul

Pe lista scută a PSD pentru funcţia de comisar european se regăsesc Dan Nica, Eugen Teodorovici, Victor Negrescu, Ramona Mănescu şi Luminiţa Odobescu. După eşecul Rovanei Plumb, premierul Viorica Dăncilă înclină tot pentru o femeie, după ce preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut egalitate de gen. 

Ramona Mănescu. Actualul ministru de Externe a condus pentru câteva luni Ministerul Transporturilor în vremea guvernării USL, deci are o oarecare experienţă pentru portofoliul acordat României. În plus, Ramona Mănescu are influenţă la Bruxelles, fiind europarlamentar în ultimii 12 ani. Puncte slabe: nu are susţinerea liderilor PSD,  care îşi doresc un om de partid la Bruxelles, şi nu are o imagine impecabilă, fiind implicată în afaceri cu terenuri retrocedate în Capitală.  Ramona Mănescu a ajuns în fruntea MAE cu susţinerea ALDE, însă a rams în Guvern şi după ce Tăriceanu a scos partidul de la guvernare. 

Luminiţa Odobescu. Ambasadorul României la UE ar fi o propunere acceptată imediat de Parlamentul European datorită imaginii bune pe care şi-a construit-o la Bruxelles, mai ales în timpul preşedinţiei române a Consiliul UE. Luminiţa Odobescu este susţinută de preşedintele Klaus Iohannis, dar în special de liderul grupului Renew, Dacian Ciolos. Însă premierul Viorica Dăncilă crede că Odobescu a trădat Guvernul votând în favoarea Laurei Codruta Kovesi în cursa pentru Parchetul European. “Zilele trecute, la ultima mea discuţie cu premierul, Viorica Dăncilă a spus că nu mai vrea să audă de Odobescu, deci mă îndoiesc că i-ar face un asemenea cadou”, susţine unul dintre liderii PSD pentru Adevărul. La votul pentru Laura Codruta Kovesi, Luminiţa Odobescu a jucat la două capete, după cum a dezvăluit Adevărul.

Rovana Plumb susţine, după ce Comisia Juridică din Parlamentul European a stabilit că nu poate deveni comisar european, că decizia este ”profund incorectă, contrară Regulamentului de Procedură a Parlamentului European şi eminamente politică”. Rovana Plumb anunţă că se va adresa preşedinţilor Parlamentului European şi Comisiei Europene.

Premierul Viorica Dăncilă, preşedintele PSD, va susţine o declaraţie de presă începând cu ora 19.00, la sediul central al partidului. Preşedintele Klaus Iohannis a chemat-o pe Viorica Dăncilă miercuri la Palatul Cotroceni, pentru a discuta de propunerea României pentru funcţia de comisar european, după eşecul Rovanei Plumb.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite