Surse: Dăncilă merge marţi la Bruxelles cu jumătăţi de adevăr. Premierul nu se dezice de modificarea Codurilor penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă şi Frans Timmermans au o relaţie rece
Viorica Dăncilă şi Frans Timmermans au o relaţie rece

În prima vizită post-Dragnea la Bruxelles, premierul Viorica Dăncilă se va întâlni marţi cu liderii Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi Frans Timmermans. Tema principală a discuţiei vizează, concret, legislaţia penală, susţin surse diplomatice pentru „Adevărul“. Mai exact, modificările operate de coaliţia PSD-ALDE la Codul penal şi la Codul de procedură penală înainte de Paşte, la presiunea lui Liviu Dragnea.

Ulterior, Opoziţia a contestat „opera“ PSD la CCR, iar judecătorii urmează să dea marţi decizia finală. În cazul în care vor trece de filtrul CCR, Codurile peale vor merge la Cotroceni pentru promulgare, însă şeful statului le va putea întoarce în Parlament, pentru reexaminare. Dacă nu vor trece de CCR, legile se vor întoarce tot în Parlament, unde senatorii şi deputaţii trebuie să le pună în acord cu decizia Curţii. Deci coaliţia de guvernarea va avea din nou un vot decisiv. În acest punct poate interveni Viorica Dăncilă, ca şefă interimară a PSD.

Potrivit surselor citate, liderii europeni insistă ca PSD şi ALDE să renunţe la modificarea legislaţiei penale, care slăbeşte statul de drept. În primă fază, PSD a modificat Codurile penale cu dedicaţie pentru Liviu Dragnea. Chiar dacă fostul lider PSD a ajuns după gratii, noile prevederile vin ca o mănuşă pentru baronii locali rămaşi la putere: au scăzut termenele de prescripţie pentru faptele de corupţie, au fost diminuate pedepsele, iar formele cele mai agravante ale abuzului în serviciu au fost dezincriminate. Toate aceste măsuri contravin recomandărilor formulate de experţii Comisiei de la Veneţia.

Aceeaşi meteahnă: limbajul-dublu

Viorica Dăncilă şi-a pregătit pentru Bruxelles un disurs axat pe jumătăţi de adevăr, susţin surse diplomatice pentru „Adevărul“. Premierul îi va asigura pe cei doi lideri europeni că Guvernul nu va adopta nicio ordonanţă de urgenţă privind amnistia, graţierea sau modificarea Codurilor penale. Însă Viorica Dăncilă va pleda pentru demersul început de coaliţia PSD-ALDE în Parlament, care a trimis Codurile penale pe masa CCR.

„În şedinţa Comitetului Executiv de săptămâna trecută, mai mulţi lideri social-democraţi au întrebat ce poziţie va adopta partidul dacă Iohannis întoarce Codurile în Parlament, căci asta urmează. Viorica Dăncilă şi Marcel Ciolacu au spus clar: «Le susţinem în continuare». Oricum, după condamnarea lui Dragnea, miza nu mai e ordonanţa de urgenţă, ci promulgarea Codurilor penale. Dăncilă va folosi la Bruxelles scuza că demersul a fost iniţiat în Parlament de Liviu Dragnea, înainte ca ea să preia şefia partidului“, susţin surse din conducerea PSD pentru „Adevărul“. În aceeaşi şedinţă de partid, Viorica Dăncilă a spus că tema Justiţiei a îngropat PSD la alegerile europarlamentare. Aşadar, premierul caută să împace şi tabăra baronilor locali, care o susţin în fruntea partidului, dar şi pe liderii europeni, care ameninţă România cu activarea Articolului 7.

Magistraţii vor stat de drept

Peste 1.000 de judecători şi procurori susţin apelul iniţiat de principalale asociaţii de magistraţi adresat Guvernului şi Parlamentului de a promova un proiect de lege prin care să modifice imediat legile justiţiei. Mai exact, să pună legislaţia în acord cu avizele Comisiei de la Veneţia,  rapoartele Comisiei Europene şi opiniile juriştilor din grupul GRECO.

Magistraţii cer „desfiinţarea imediată şi necondiţionată a secţiei de parchet separate, creată pentru investigarea infracţiunilor comise de judecători şi procurori“, condusă de Gheorghe Stan, cel care a fost propus de PSD la CCR. Secţia specială s-a remarcat prin ancheta condusă de Adina Florea împotriva Laurei Codruţa Kovesi, soldată cu un eşec în instanţă: Florea a cerut control judiciar pentru fosta şefă DNA, dar judecătorii s-au opus.

De asemenea, cei 1.000 de magistraţi au cerut „revizuirea sistemului de numire şi revocare a procurorilor-şefi şi limitarea rolul ministrului justiţiei în aceste proceduri, simultan cu creşterea atribuţiilor CSM“. În acest moment, ministrul Justiţiei, deşi numit politic, are putere maximă în procedura de numire a procurorilor-şefi. Ministrul propune, CSM are dreptul unui aviz pur consulatitiv, iar şeful statului poate refuza o singură propunere, motivat.

OUG cu dedicaţie pentru baroni

Guvernul a modificat luni intempestiv, prin ordonanţă de urgenţă, legea electorală, astfel încât preşedintele Consiliului Judeţean va fi  ales din nou prin vot direct de către cetăţeni. „Preşedintele Consiliului judeţean nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide“, spune premierul. Ordonanţa nu prevede însă alegerea şefilor de Consilii Judeţene în două tururi, cea mai democratică procedură de obţinere a mandatului. De fapt, ordonanţa a venit ca urmare a presiunii puse de baronii locali, care speră, pe baza notorietăţii, să prindă din nou mandate în fruntea Consiliilor Judeţene, chiar dacă partidul pierde alegerile în judeţ. În acest moment, preşdinteşle CJ era ales în urma unei negocieri între consilierii judeţeni pe baza rezultatului de la alegerile locale.  „În mod evident, dacă se va schimba legislaţia în sensul enunţat de premier, vor fi favorizaţi acei preşedinţi de consilii aflaţi în prezent în funcţii. Adică domnii Marian Oprişan, Dumitru Buzatu şi Ionel Arsene. Aceşti baroni PSD, panicaţi de scăderea în sondaje a partidului, fac tot posibilul să îşi securizeze funcţiile, în ciuda voinţei românilor. Aşa ceva nu poate fi acceptat!“, a reacţionat preşdintele Klaus Iohannis, prin vocea purtătorului de cuvânt, Mădălina Dobrovolschi.

Te-ar putea interesa şi:

Iohannis critică dur Guvernul Dăncilă după ultima OUG: Baronii PSD, panicaţi de scăderea în sondaje a partidului, fac tot posibilul să îşi securizeze funcţiile

Politico: Premierul român Viorica Dăncilă promite că va renunţa la controversatele schimbări judiciare

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite