Surse: Dăncilă i-a spus lui Dragnea că nu dă ordonanţă de urgenţă pe amnistie şi graţiere de frica Bruxelles-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă privesc în direcţii diferite: Dragnea către baroni, Dăncilă către Bruxelles
Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă privesc în direcţii diferite: Dragnea către baroni, Dăncilă către Bruxelles

Viorica Dăncilă i-a transmis ieri lui Liviu Dragnea, la întâlnirea de la sediul PSD, că Guvernul nu va adopta o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea, întrucât România riscă activarea Articolul 7 al Tratatului UE, după modelul Poloniei şi Ungariei, susţin surse politice. Pe 3 octombrie, Dăncilă va da explicaţii în Parlamentul European despre situaţia statului de drept din România. Nici Tudorel Toader nu susţine ordonanţa.

Premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, au discutat, ieri, la sediul PSD, cu Liviu Dragnea, despre ordonanţa de urgenţă privind amnistia şi  graţierea. Surse din conducerea PSD au declarat pentru „Adevărul“ că Viorica Dăncilă „a respins categoric“ variante unei ordonanţe de urgenţă, pe motiv că liderii europeni sunt cu ochii pe România. Parlamentul European a decis, joi, să adopte o rezoluţie privind situaţia politică din ţara noastră, după violenţele de la protestul diasporei. Astfel, premierul Viorica Dăncilă va da explicaţii la Strasbourg, la începutul lunii octombrie, despe statul de drept şi despre intervenţia în forţă a Jandarmeriei. „În luna septemebrie, cu siguranţă nu vom avea o orodnanţă de urgenţă în Jsutiţie. După ce se întoarce Vioeica Dăncilă de la Bruxelles, mai vedem. Până atunci se va rezolva şi conflictul din partid“, a declarat pentru „Adevărul“ unul dintre vicepreşedinţii PSD.

Nu doar Viorica Dăncilă, ci şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a arătat împotriva unei ordonanţe de urgenţă, pe motiv că „nu e oportun“ în contextul tensiunilor sociale, susţin sursele citate. Tudorel Toader  i-a transmis lui Liviu Dragnea să iniţieze în Parlament o lege de amnistiei şi graţiere, în locul unei ordonanţe de urgenţă. Fără avziul lui Tudorel Toader, Guvernul nu poate adopta o OUG.

Liviu Dragnea  doar a ascultat opiniile celor doi, fără a avea vreo reacţie, susţin sursele citate.

Stănescu şi Firea, capii revoltei

La sediul partidului au mai fost ieri ministrul de Interne, Carmen Dan, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, secretarul general al PSD Marian Neacşu, primarii de sectoare din Capitală şi câţiva preşedinţi de organizaţii. Discuţiile s-au purtat în contextul în care mai mulţi lideri de filiale s-au răsculat împotriva lui Dragnea.

Vicepremierul Paul Stănescu, omul care l-a adus şi l-a menţinut la putere pe Liviu Dragnea, se află în spatele revoltei din PSD, potrivit unor surse politice. Stănescu a venit cu o ofertă aproape de nerefuzat: i-a propus lui Dragnea să facă un pas în spate, dar să-şi pună un apropiat în fruntea PSD. Dragnea n-a acceptat, şi acum e la un pas de prăpastie. În locul său, PSD ar putea avea, vremelnic, o conducere colectivă.

Primarul Capitalei Gabriela Firea a trimis o nouă scrisoare către PSD, în care susţine că nu a ajuns la un acord cu Liviu Dragnea. Firea îl acuză pe Dragnea că încearcă „să-i intimideze sau, după caz, să-i fidelizeze, cu ameninţări mai mult sau mai puţin voalate, sau cu promisiuni mai mult sau mai puţin iluzorii“ pe liderii de organizaţii. Dragnea a oferit primele 3 locuri pe lista de la europarlamentare la cel puţin 30 de colegi, susţine Firea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite