Dăncilă îl duce pe Iohannis la CCR: „E incalificabil modul în care candidatul Iohannis se foloseşte de tribuna prezidenţială. Ne-a spus un mare nimic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis si Viorica Dancila - Consultari cu partidele la cotroceni FOTO presidency.ro

Premierul Viorica Dăncilă va sesiza joi Curtea Constituţională, după ce preşedintele Klaus Iohannis n-a dat niciun răspuns cu privire la miniştrii interimari propuşi. Prim-ministrul a declarat că preşedintele are o obsesie a blocajelor şi a subliniat că nu statul trebuie resetat, ci preşedintele trebuie resetat.

„Domnul preşedinte are obsesia blocajelor. Continuă să blocheze Constituţia. Nu suntem pentru prima oară în această situaţie. E evident că Iohannis nu înţelege ce se întâmplă după vacantarea unor posturi în Guvern. Prin întârzierea el încalcă deciziile CCR care consacră principiile colaborării între instituţiile publice. E ruşinos ca preşedintele să vorbească după atâta timp de tragedia de la Caracal într-un context de blocaj politic. E insensibil să exploateze această dramă. Demonstrează că nu-şi înţelege rolul de preşedinte al CSAT. Preşedintele alege, defazat, să pună această dramă pe tapet ca să-şi legitimeze propria neputinţă şi interese “, a declarat Dăncilă miercuri seară. 

„Întreaga opoziţie e preocupată zilele astea de aruncarea ţării într-o zonă de dezechilibru. În loc să-şi facă treaba, îşi negociază votul şi se ceartă pe moţiuni. Preşedintele îşi face campanie fără prea multă imaginaţie. Prioritatea partidului domnului Iohannis e campania electorală. E expresia sfidării întregii ţări. 

L-am tot auzit pe Iohannis spunând că PSD nu a înţeles votul din 26 mai. Vreau să-i asigur că PSD a înţeles foarte bine acest vot. Noi suntem cei care nu fug de asumare şi care iau măsuri foarte bune pentru oameni, aşa cum e creşterea pensiilor de la 1 septembrie. Mă întreb ce a înţeles opoziţia din votul de pe 26 mai. Oamenii nu au votat ca să fie sacrificaţi în numele interesului acestor partide. 

Este absolut incalificabil modul în care candidatul Iohannis se foloseste de tribuna oficială a Administraţiei Prezidenţiale pentru a-şi lansa mesajele de campanie. Miercurea trecută, refuză nejustificat numirea de miniştri în Guvernul României, o săptămână mai târziu domnul Iohannis blochează din nou numirea miniştrilor interimari în Guvernul României, refuzând de data aceasta să dea un răspuns. Suntem într-o situaţie fără precedent, o situaţie de confuzie şi dezechilibru, generată de comportamentul iresponsabil şi egoist al preşedintelui. Ne-a spus un mare nimic. Nu statul al cărui şef se pretinde trebuie resetat, ci preşedintele României trebuie resetat. Le cer tuturor acestor oameni politici să-şi revină şi să-şi aminteacă de ce calcă în fiecare zi în instituţiile din care fac parte. Vom face tot posibilul să obţinem susţinerea pentru a ne duce mandatul până la capăt. 

Şi pentru că românii merită să nu fie sacrificaţi de preşedinte, guvernul va sesiza CCR pentru a reclama un conflict juridic cu şeful statului. Românii nu au de ce să asiste la acest spectacol de prost gust“, transmis premierul miercuri seară. 

Marţi, Viorica Dăncilă afirma că aşteaptă răspunsul preşedintelui privind propunerile de miniştri interimari pentru Energie, Mediu şi relaţia cu Parlamentul, spunând că încă mai speră ca preşedintele să dezvolte capacitatea de a înţelege că blocarea Executivului nu ajută guvernarea şi stabilitatea ţării.

   

”Fac aşadar un apel către domnul Iohannis să nu se mai ambiţioneze să refuze miniştrii fără temei, pentru că un adevărat şef de stat nu îşi exercită niciodată puterea în moduri distructive şi contraproductive pentru ţara lui”, scria Dăncilă.

Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a avut mai multe atacuri la adresa PSD pe tema faptului că nu a luat măsuri după tragedia de la Caracal. Mai mult, şeful statului a subliniat că în curând românii vor avea un alt Guvern, în condiţiile în care PSD negociază intens pentru a se menţine la guvernare, deşi au pierdut majoritatea în Parlament.

El a subliniat că garantarea siguranţei publice de către stat este fundamentală, iar românii aşteaptă de la statul lor respect şi siguranţă, soluţii rapide, dar ”guvernarea PSD nu şi-a înţeles niciodată rolul”.

    

Miniştrii ALDE Graţiela Gavrilescu, Viorel Ilie şi Anton Anton şi-au depus, marţi, demisiile la Secretariatul General al Guvernului. Ministrul Ramona Mănescu, tot in partea ALDE, a refuzat să demisioneze.

Premierul a trimis la Cotroceni propuneri de interimari pentru cele trei ministere: la Energie - Niculae Bădălău, Mediu - Ioan Deneş, Relaţia cu Parlamentul - Radu Oprea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite