Surse: Dacian Cioloş îşi face partid. Când va fi lansat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unor surse politice, fostul premier Dacian Cioloş va anunţa, al mijlocul acestei săptămâni, înfiinţarea unui nou partid politic pe bazele Asociaţiei România 100, înregistrată la tribunal la începutul lunii martie. Analiştii contactaţi de „Adevărul“ susţin că, pentru a se impune, Dacian Cioloş trebuie să renunţe la costumul comod de analist şi „să spună clar ce vrea de la români“.

Asociaţia „România 100“, ONG-ul înfiinţat de fostul premier Dacian Cioloş, a fost înregistrată la tribunal la începutul lunii martie. Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că Cioloş va lansa oficial Asociaţia „România 100“ în următoarele zile, iar în cadrul ceremonie va anunţa şi posibilitatea ca Asociaţia să se transforme în partid politic. „Facem lucrurile pas cu pas. Lansăm Asociaţia la mijlocul săptămânii viitoare, dar, în acelaşi timp, şansele să punem bazele unui nou partid politic pe acest schelet sunt foarte mari: aproape de 100%“, a declarat, pentru „Adevărul“, unul dintre membrii Asociaţiei România 100. Cât despre numele viitorului partid, sursele citate susţin că nu s-a luat încă o decizie.

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii, şi Dragoş Pâslaru, fost ministru al Muncii, se numără printre membrii fondatori, în timp ce Alin Mituţă, fost director de Cabinet al lui Dacian Cioloş, figurează ca director executiv al fundaţiei.

„Lider politic, nu analist“

Analiştii contactaţi de „Adevărul“ spun că noul proiect va avea succes numai dacă fostul premier îşi va aschimba atitudinea. „Planul lui Dacian Cioloş este de a construi o structură în jurul căreia să se producă unificarea forţelor de centru-drepta (deşi corect ideologic ar fi forţele anti-PSD). Succesul va depinde de abilitatea domnului Cioloş de a se comporta ca un lider politic, care oferă direcţii în domeniile fundamentale, şi nu ca un analist, aşa cum o face acum. Studiile de pe biroul său care arată că românii nu au încredere în politicieni sunt adevărate. Dar la fel de adevărat este că aceştia vor continua să voteze politicieni, iar pentru asta trebuie să ne uităm chiar la «studiul» din 11 decembrie“, crede George Rîpă, preşedintele Centrului de Analiză Strategică Aplicată (CASA).

„Domnul Cioloş este un tip elegant, eleganţa însa nu este calitatea fundamentală în politica românească. Ca lider, trebuie să dea dovada de voinţă, valori şi viziune, cu menţiunea că voinţa e prioritară şi va fi factorul determinant al succesului său politic. La parlamentarele din 2016, această voinţă a lipsit, rezultatul a fost foarte slab pentru PNL, drept urmare liberalii îi vor fi «recunoscători» domnului Cioloş şi în lunile şi anii următori“, crede analistul politic Radu Magdin. Liberalii îi sunt deja „recunoscători“ lui Cioloş.  „Atitudinea lui faţă de PNL a fost una ezitantă. Cred că ar fi putut să întoarcă serviciile pe care PNL i le-a făcut, înscriindu-se în acest partid“, a reacţionat fostul lider al PNL, Alina Gorghiu, când a aflat că Cioloş şi-a înregistrat Asociaţia la tribunal.

Provocarea
Revenirea lui Dacian Cioloş trezeşte o mai veche întrebare: mai e loc pentru încă un partid de dreapta? „Întrebarea corectă nu este «mai e loc de un partid de dreapta?» ci «este loc în sfârşit de un partid de dreapta?», în condiţiile în care USR este mai degrabă un partid de stânga, PMP este un partid fracturat, iar mare parte din comunicatorii PNL se luptă cu corporaţiile, cu justiţia şi cu sistemul bancar“, răspunde George Rîpă. „Pentru ca asociaţia sau viitorul său partid să decoleze, domnul Cioloş trebuie să spună clar ce vrea de la români şi ce are de oferit: nu mai e loc de subtilităţi şi nici de delimitări la nesfârşit de clasa politică. Populaţia nu vrea un lider extrapăcătos, dar nici pe cineva ultravirgin politic. Aşadar, provocarea domnului Cioloş e să arate tărie dacă vrea să redecoleze politic“, conchide Radu Magdin.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite