Surse. Comisia Juridică a dat şi al doilea vot: 20 la zero împotriva Rovanei Plumb. Cum s-a încurcat în explicaţii candidatul PSD. Ce împrumuturi au îngropat-o

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rovana Plumb
Rovana Plumb

Rovana Plumb a spus în faţa Comisiei Juridice a Parlamentului European că banii cu care a finanţat campania electorală a PSD (800.000 de lei) au fost împrumutaţi de la o cunoştinţă din cercul de prieteni, susţin surse de la Bruxelles pentru Adevarul. Nu a fost convingătoare, mai ales după ce AEP a anunţat ieri că nu va restitui niciun leu cheltuit de PSD în campanie. Rovana Plumb ma are un împrumut dubios de 800.000 de euro.

Două împumuturi au îngropat cariera europeană a Rovanei Plumb: unul de 800.000 de euro, pentru nevoi personale, altul de 800.000 de lei (170.000 de euro), bani cu care Rovana Plumb a finanţat campania PSD pentru alegerile europarlamentare, fiind cap de listă pentru Bruxelles. Întrebată în PE de unde a avut banii pentru finanţarea partidului, Rovana Plumb a răspuns: „de la o cunoştinţă din anturajul meu“, susţin sursele citate. Persona respectivă e o anume Elena Loghin. 

Comisia Juridică a Parlamentului European a dat joi două voturi împotriva Rovanei Plumb: mai întâi, în urma audierilor, Comisia Juridică i-a dat aviz negativ pentru funcţia de Comisar european pe Transporturi, din cauza lipsei de transparenţă din declaraţiile de avere şi a explicaţiilor neconvingătoare. Au fost 15 voturi pentru respingere, 6 voturi împotrivă şi două abţineri. 

Ulterior, Comisia Juridică a supus la vot calea de urmat: o nouă audiere sau descalificarea din cursa pentru Comisia Europeană. Comisia Juridică a ales măsura cea mai dură: blocarea definitivă a Rovanei Plumb pentru funcţia de comisar european. Decizia a fost covârşitoare: 20 de voturi împotriva Rovanei Plumb şi zero pentru. „E decizia cea mai dură posibil, care certifică descalificara Rovanei Plumb. Comisia Juridică a hotărât, practic, că nu mai e nevoie de a doua audiere, că lucrurile sunt clare: Rovana Plumb nu-şi poate asuma funcţia de comisar pe Transporturi din cauza lipsei de integritate“, susţin sursele citate. 

În mod normal, Rovana Plumb trebuia să fie audiată săprtămâna viitoare de Comisia de Transporturi a Parlamentului European. Însă, fără un aviz pozitiv din partea Comisiei Juridice, audierea nu mai poate avea loc, lucru confirmat şi de preşdintele Comisiei Juridice din PE. Aşadar, Guvernul Dăncilă trebuie să vină cu o nouă propunere, care să respecte condiţiile de integritate.

„Va fi trimisă din partea Comisiei Juridice a Parlamentului European o scrisoare Comisiei Europene prin care va fi informată că există un conflict de interese cu privire la împrumutul de 800.000 de lei al Rovanei Plumb de la doamna Elena Loghin“, susţine europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan.

În 2017, Rovana Plumb era întrebată de Digi 24, cum reuşeşte să-şi acopere creditul imens de 800.000 de euro: „Cu greu. Suntem patru co-împrumutaţi, ne-am obşiuit în viaţă să găsim soluţii. Este un credit pe care l-am publicat pe site, este transparent, pentru nevoi personale“. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite