Surse: CCR va dezbate sesizarea Opoziţiei pe Codul penal abia în septembrie. De ce e o veste proastă pentru Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CCR va dezbate sesizarea Opoziţiei la Codul penal pe 17 septembrie, potrivit unor surse politice. Data fixată de CCR - abia peste două luni şi jumătate - este oarecum surprinzătoare, în condiţiile în care Curtea stabilea un termen de judecată cam într-o lună de la sesizare. Calendarul CCR îl ţine în tensiune pe Liviu Dragnea, care ar fi vrut ca noul Cod penal să intre în vigoare cât mai repede pentru a scăpa de emoţiile condamnării.

PNL şi USR au sesizat CCR după modificările controversate făcute la Codul penal de coaliţia PSD-ALDE. În opinia Opoziţiei, zeci de articole, printre care şi cel care-l scapă pe Liviu Dragnea de puşcărie, ar fi neconstituţionale.

Liviu Dragnea s-a plâns în repetate rânduri că Opoziţia şi preşedintele Klaus Iohannis blochează modificările legislative operate de majoritatea PSD-ALDE în Parlament, printre care legile Justiţiei şi Codurile penale. Însă tot ce au făcut PNL, USR şi şeful statului a fost să conteste legile la CCR, atribut oferit de Constituţie.

Calendarul stabilit de CCR îi dă peste cap planurile liderului PSD, care, potrivit unror surse din partid, şi-ar fi dorit ca magistraţii să judece „cu celeritate“ sesizarea făcută de PNL şi USR. Miza: Liviu Dragnea vrea ca noile prevederi ale Codului Penal, care-l scapă de condamnarea la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare în primă instanţă, să intre cât mai repede în vigoare, tocmai pentru a-i anula sentinţa înainte de judecarea apelului. 

Dacă CCR va găsi cel puţin un articol neconstituţional în noua formă a Codului penal, legea se întoarce la Parlament, iar Opoziţia poate să o conteste încă o dată la Curte. Apoi şeful statului poate întoarce Codul penal la reexaminare înainte de promulgare sau poate sesiza, la rândul său, CCR. Deci e foarte posibil ca anul acesta Codul penal adoptat de PSD-ALDE să nu intre în vigoare. 

Imediat după ce Parlamentul a adoptat Codul penal, liderul PSD Liviu Dragnea l-a ameninţat din nou pe şeful statului cu suspendarea. „Luni vom lua o decizie. Îşi bate joc de Constituţie“, a spus liderul PSD, cu trimitere la faptul că preşedintele Iohannis nu a semnat decretul de revocare a şefei DNA.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite