Surse: De ce blochează Tudorel Toader ordonanţa de urgenţă cerută de Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader urmează să fie evaluat de Liviu Dragnea
Tudorel Toader urmează să fie evaluat de Liviu Dragnea

Unul dintre motivele pentru care ministrul Justiţiei refuză să iniţieze ordonanţa care l-ar salva pe Liviu Dragnea de problemele penale e imaginea sa universitară. Tudorel Toader se pregăteşte să candideze pentru un nou mandat de rector al Universităţii din Iaşi, susţin surse politice pentru Adevărul. Un nou scandal politic i-ar fi fatal.

Cu o imagine deja şifonată, după ce a luat mai multe decizii controversate în Justiţie, Toader refuză să-şi asume ordonaţa de urgenţă care l-ar scăpa pe Liviu Dragnea de emoţiile unei condamnări. Motivul: ministrul se teme că va pierde şi funcţia universitară. „Cariera sa politică e aproape de final. Scopul lui Toader e să mai obţină un mandat de rector, deci să mai stea patru ani într-o funcţie bine plătită. Aşadar, va face tot posibilul să iasă din Guvern ca victimă. Zilele sale în Executiv sunt numărate, însă şansele să rămână rector sunt destul de mari. Toader e un profesor influent în Universitatea din Iaşi“, susţin surse politice pentru Adevărul. 

Tudorel Toader a fost ales rector în februarie 2016, însă un an mai târziu s-a autosuspendat din funcţie, fiind numit de PSD ministru al Justiţiei în Guvernul Grindeanu. Toader l-a înlocuit la acea vreme pe Florin Iordache, autorul celebrei OUG 13, care a scos în stradă sute de mii de oameni. „Tudorel Toader nu se compară  totuşi cu Florin Iordache. Ştie că o asemenea ordonanţă l-ar compromite definitiv“, susţin sursele citate.

În februarie 2020 vor avea loc noi alegeri pentru funcţia de rector al Universităţii din Iaşi, însă campania internă va începe încă din toamnă, iar Tudorel Toader înregistrează deja deficit de imagine.

Eugen Munteanu, cadru universitar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) şi profesor invitat al Universităţilor din Jena şi Viena, şi-a arătat dezamăgirea şi indignarea faţă de activitatea ministrului. 

„Dragă Tudorele, ar trebui să îţi fie ruşine că persişti în a păstra funcţia de rector al primei universităţi din ţara noastră, după ce, ca ministru al «justiţiei», te-ai angajat să le asiguri impunitatea infractorilor de orice tip, mai ales a hoţilor din avutul public, căutând tot felul de tertipuri spre a-i scăpa de pedeapsa cuvenită, care nu poate fi decât puşcăria“, i-a scris Munteanu.

„Mi-e ruşine cu rectorul Toader”

Membrii asociaţiei Reset au demarat o acţiune de protest inedită: se deplasează în diverse cartiere din Iaşi cu un camion pe care apare un afiş cu chipul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, dar şi mesajul „Mi-e ruşine cu rectorul Toader”.

Camionul îmbrăcat în mash-ul cu chipul lui Tudorel Toader a fost plimbat inclusiv în zonele studenţeşti din oraş. Reprezentanţii Reset vor astfel să convingă ieşenii să voteze o petiţie prin care se cere demisia lui Tudorel Toader din funcţia de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Liderul PSD Liviu Dragnea l-a criticat din nou, joi-seara, pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pentru că a refuzat să vină cu ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului penal. „Am un respect foarte mare pentru Tudorel Toader, dar a greşit foarte mult. Nu poţi să te joci cu aşa ceva. Asta e cea mai mare supărare în partid“, a spus Dragnea la Antena 3.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite