OFICIAL Lista miniştrilor USR. Stelian Ion, demis de Cîţu, printre cei nominalizaţi. Mihai Goţiu şi Corina Atanasiu, propuneri-supriză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş - Dan Barna - 28 aug 2021 / FOTO Inquam Photos / George Călin

Printre reprezentanţii USR a căror prezenţă era aşteptată, pe lista lui Cioloş se regăsesc şi nume-surpriză, precum Corina Atanasiu, fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, fostul prefect al Capitalei Alin Stoica, propus ministru de Interne, sau Mihai Goţiu, nominalizat pentru Ministerul Mediului. Dacian Cioloş va prezenta luni în Parlament lista miniştrilor şi programul de guvernare votat de USR.

Biroul Naţional al USR a agreat, duminică, lista de miniştri şi forma finală a programului de guvernare care vor fi propuse spre validare în Comitetul Politic al partidului, ce are loc duminică seară, de la ora 18:00. Lista de miniştri şi programul de guvernare, validate de Comitetul Politic, vor fi depuse luni în Parlament de premierul desemnat Dacian Cioloş, a transmis USR.

Lista Guvernului USR propus de Dacian Cioloş:

Prim ministru - Dacian Cioloş

Dacian Cioloş este preşedinte al USR, europarlamentar, ocupând diferite funcţii în instituţiile statului după 1989, inclusiv cea de premier în anul 2016.

Ministerul Finanţelor - Dragoş Pîslaru

Dragoş Pîslaru este de profesie economist, deţine un doctorat în economie la Institutul Naţional de Cercetări Economice (INCE) al Academiei Române, un masterat în Relaţii Internaţionale obţinut la London School of Economics din Marea Britanie şi o licenţă în Economie Mondială la Academia de Studii Economice - Relaţii Economice Internaţionale. A fost ministru al Muncii în 2016, în Guvernul Cioloş. În 2019 a fost ales europarlamentar USR.

Ministerul Afacerilor Interne - Alin Stoica

Este de profesie avocat, absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, iar în intervalul mai-septembrie 2021 a fost prefect al municipiului Bucureşti. Înainte de a fi prefect, Alin Stoica a lucrat ca expert în domeniul relaţiilor de muncă într-o companie multinaţională, ultima funcţie pe care a deţinut-o a fost cea de HR Governance Expert. Între 2016 şi 2018, Alin Stoica a reprezentat societatea civilă într-una din comisiile Consiliului Economic şi Social – Comisia pentru relaţii de muncă, politică salarială, incluziune socială şi sănătate.

Ministerul Afacerilor Externe - Dan Barna

Este vicepreşedinte USR şi deputat de Sibiu la al doilea mandat, licenţiat în Drept la Universitatea din Bucureşti, absolvent de master în Management de proiect la Universitatea Politehnică din Bucureşti şi absolvent al programului de formare de formatori al International Development Law Organisation din Roma. În primul mandat de deputat a fost vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă şi membru în Comisia pentru afaceri europene.

A fost copreşedinte al USR-PLUS şi candidat la ultimele alegeri prezidenţiale. În 2016, a fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene.

În 2020 a fost numit vicepremier, perioadă în care, potrivit descrierii USR, a coordonat activitatea ministerelor Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Transporturilor, Justiţiei, Economiei, Sănătăţii şi Digitalizării.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - George Căţean

George Căţean a studiat marketing în cadrul Universităţii Transilvania din Braşov şi a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii în perioada februarie - septembrie 2021. "Provine din zona Braşovului şi alături de părinţi şi de ceilalţi doi fraţi ai săi, conduce în prezent o afacere în domeniul agricol şi al produselor tradiţionale cu cifră de afaceri de peste 2 milioane de euro", potrivit USR.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Mihai Goţiu

Mihai Goţiu a fost senator USR între 2016 şi 2020 şi a activat în Comisia de mediu, fiind printre iniţiatorii legii DNA-ul Pădurilor şi modificărilor la Codul Silvic împotriva mafiei lemnului din România. Are studii de Drept şi un doctorand în Jurnalism şi Comunicare de mediu la Universitatea Babeş Bolyai Cluj.

Ministerul Justiţiei - Stelian Ion

Stelian Ion este un nume controversat, fiind cel de la care a izbucnit scandalul care a dus la ruperea coaliţiei şi căderea guvernului Cîţu prin moţiunea de cenzură depusă de PSD şi susţinută de USR şi AUR. A fost numit ministru al Justiţiei în decembrie 2020 şi demis în septembrie 2021 de Florin Cîţu.

Este deputat USR de Constanţa la al doilea mandat, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti şi din 2002 practică profesia de avocat, reprezentându-l, printre alţii, pe Radu Mazăre. A candidat la Primăria Constanţa însă nu a câştigat mandatul.

Ministerul Apărării Naţionale - Nicu Fălcoi

Nicu Fălcoi este în prezent deputat de Timiş. În legislatura 2016-2020, a fost senator, secretar în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. De profesie inginer, are o experienţă de peste 20 de ani ca pilot, după absolvirea  şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie „Aurel Vlaicu” din judeţul Buzău şi a Facultăţii de Mecanică, Secţia Autovehicule Rutiere din cadrul Universităţii Politehnica din Timişoara. A participat la exerciţii multinaţionale NATO, iar între 2004–2005, a fost observator ONU în cadrul Misiunii Organizaţiei Naţiunilor Unite în R.D. Congo (MONUC).

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului - Claudiu Năsui

Claudiu Năsui, vicepreşedinte USR şi deputat de Bucureşti, este de profesie economist specializat în finanţe. În perioada 2016 - 2020 a fost deputat, membru în Comisia de Buget, iar în decembrie 2020 a fost numit ministru al Economiei. Înainte de a intra în politică, Claudiu Năsui a lucrat în sectorul privat, în consultanţă financiară şi în sectorul bancar. A absolvit Facultatea de Finanţe a Universităţii Paris-Dauphine şi a efectuat un Master la Universitatea Bocconi, în Italia, tot în domeniul finanţelor.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Cristian Ghinea

Cristian Ghinea este licenţiat în Studii Politice şi Administrative şi a absolvit un program de Master la London School of Economics and Political Science. În aprilie 2016 a devenit Ministru al Fondurilor Europene în guvernul tehnocrat, după o perioadă de cinci luni petrecute la Cancelaria Prim-Ministrului Dacian Cioloş. Ulterior, s-a înscris în USR şi a candidat la alegerile parlamentare din decembrie 2016. Cristian Ghinea a fost deputat de Bucureşti până în mai 2019 când a devenit europarlamentar USR, vicepreşedinte al Comisiei pentru dezvoltare regională. În decembrie 2020 a renunţat la funcţia de europarlamentar pentru a se întoarce în ţară şi a devenit ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - Ionuţ Moşteanu

Ionuţ Moşteanu este deputat de Argeş la al doilea mandat şi lider al grupului USR în Camera Deputaţilor. În 2016, a fost secretar de stat în ministerul Transporturilor în Guvernul tehnocrat. Înainte de a intra în politică, a lucrat peste 20 de ani în mediul privat, în companii multinaţionale, apoi a devenit antreprenor.

Ministerul Energiei - Cristina Prună

Cristina Prună, în prezent vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi deputat de Bucureşti la al doilea mandat, este economist de profesie, iar, anterior intrării în politică, a studiat şi lucrat în mai multe ţări vest-europene, atât în sectorul privat, cât şi în instituţii europene.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii - Cătălin Drulă

Cătălin Drulă este vicepreşedinte USR şi deputat de Timiş la al doilea mandat. În decembrie 2020 a fost numit ministru al Transporturilor şi Infrastructurii. De profesie inginer software, a studiat în Canada, la University of Toronto, iar după ce a terminat facultatea a revenit în ţară şi a lucrat pentru diverse proiecte antreprenoriale în domeniul IT. În 2012, Cătălin a fondat Asociaţia Pro Infrastructură iar în guvernul Cioloş din 2016 a fost consilier de stat.

Este unul dintre principalii critici ai premierului demis Florin Cîţu încă din perioada în care cele două formaţiuni guvernau împreună.

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale - Oana Ţoiu

Oana Silvia Ţoiu, deputat de Bucureşti, a fost secretar de stat în Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale în Guvernul Tehnocrat. În prezent este Preşedinta Comisiei de Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor şi unul dintre coordonatorii programului de guvernare USR PLUS.

Ministerul Sănătăţii - Ioana Mihăilă

Ioana Mihăilă este medic, antreprenor, fost secretar de stat şi ministru al Sănătăţii. Este absolventă a Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca şi profesează ca medic endocrinolog în Cluj şi în Oradea. A fost numită ministru al Sănătăţii după demiterea lui Vlad Voiculescu. Recent, susţinea că Guvernul, inclusiv ministerul pe care îl conducea, este reponsabil pentru eşecul campaniei de vaccinare.

Ministerul Culturii - Iulia Popovici

Iulia Popovici este critic şi curator de artele spectacolului, expert în programe culturale româneşti şi europene, autoare de cărţi despre sectorul cultural independent şi artele performative din Europa de Est. În 2016 a fost consilier al ministrului Culturii, Corina Şuteu. Este unul dintre fondatorii ATIC (Asociaţia Trans-sectorială a Independenţilor din Cultură), organizaţie de advocacy şi asistenţă pentru lucrătorii culturali independenţi. În ultimii 15 ani, a fost redactor al revistei „Observator cultural”.

În perioada februarie-septembrie 2021, a fost secretar de stat în Ministerul Culturii, din partea USR.

Ministerul Tineretului şi Sportului - Tudor Pop

Tudor Pop este deputat de Bucureşti la al doilea mandat şi în prezent preşedinte al Comisiei pentru Tineret şi Sport. Din 2016 este membru în Comisia pentru Sănătate şi Familie, iar înainte de fi deputat, a făcut parte din Guvernul condus de Dacian Cioloş, ca şef de cabinet al Ministrului Fondurilor Europene.

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - Monica Berescu

Monica Berescu este deputat USR de Iaşi la primul mandat, vicepreşedinte al comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor şi membru în comisia pentru muncă şi protecţie socială.

A absolvit Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor a Universităţii „Al.I.Cuza” din Iaşi, specializarea Administraţie Publică, şi are un master în Managementul şi Dezvoltarea Resurselor Umane. Este licenţiată şi în Drept.

Ministerul Educaţiei - Corina Atanasiu

Corina Atanasiu este expertă în accesarea de fonduri europene şi are la activ numeroase proiecte de dezvoltare locală, combaterea sărăciei şi din sfera educaţiei.

În perioada ianuarie - septembrie 2021 a fost secretar de stat în ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi s-a ocupat de componenta de educaţie din PNRR. 

A absolvit Colegiul Al. I. Cuza, este licenţiată în Ştiinţele Educaţiei, are două studii masterale, Administraţie Publică şi Studii de Muncă şi formare în Educaţie în criză.

Dintre propuneri lipsesc nume precum Vlad Voiculescu, vehiculat drept variantă pentru Sănătate, sau Dragoş Tudorache, lider al fostului partid PLUS, vehiculat drept propunere pentru Ministerul Afacerilor Interne.

Cum arată programul de Guvernare al lui Dacian Cioloş - DOCUMENT

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite