Dan Nica, întrebat dacă ar putea fi respins pentru că nu e femeie: „Asta e o problemă“. Ce variantă de rezervă are PSD. Dăncilă joacă în tandem cu Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul PSD Dan Nica va fi propus de Guvern pentru funcţia de comisar european pe Transporturi. Mihai Fifor, candidatul susţinut de Viorica Dăncilă, nu a fost agreat de partid din cauza duplicităţii, susţin surse politice pentru Adevarul. Nici Dan Nica nu este un candidat fără pete: a fost cercetat în dosarul Microsfot, a minţit în Parlamentul European, însă are o puternică susţinere în partid.

UPDATE Dan Nica: Faptele erau prescrise cu câţiva ani înainte. N-am nicio problemă. Şi candidatul belgian a fost acceptat. 

Jurnalist: Nu sunteţi femeie. 
Dan Nica: Asta e o  problemă. E dreptul premierului să facă această propunere. 

UPDATE Viorica Dăncilă: Reafirm ce am spus: moţiunea nu va trece, dar acest lucru este efortul conjugat al tuturor colegilor din PSD. Un alt subiect, comisarul european: am avut o discuţie cu preşedintele CE, Ursula von der Leyen, şi am discutat despre propuneri.  

Jurnalist: Dan Nica rămâne prima opţuiune a dvs sau preşedintele CE v-a cerut o femeie?

Viorica Dăncilă: Dan Nica rămâne. Am făcut două propuneri: un bărbat şi o femeie pentru Comisia Europeană. A fost propusă Rovana Plumb, rămâne Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD, o persoană respectată. Propunem şi o rezervă: Gabriela Ciot, secretar de stat la MAE. Dacă Ungaria va face două propuneri, şi România va face două propuneri, pentru echilibrul de abordare între PPE şi socialiştii europeni. 

Dacă Ungaria vine cu o singură propunere, Guvernul pe cine va propune?

Vom rămâne pe prima propunere: Dan Nica. 

Domnul Nica are probleme penale, a fost cercetat în dosarul Microsoft.

Şi domnul preşedinte are probleme, pentru că a fost implicat într-un dosar cu casele. Judecata e la judecător. 

Faptele s-au prescris, deci nu ştim dacă e vinovat sau nu. 

Dar despre domnul preşedinte Iohannis ştim? Şi totuşi e candidat pentru preşedinţie. 

Cei din PSD care vor vota moţiunea de cenzură vor fi excluşi?

Cei care vor vota moţiunea de cenzură trădează PSD. 

Dan Nica va veni şi în Parlamentul naţional?

În mod sigur va ajunge în Parlament. Dacă Rovana Plumb ar fi trecut de JURI, ar fi venit şi în Parlamentul României, unde nu se dă un vot, ci doar o audiere. Nu mi-a vorbit de un consens cu preşedintele, dar e normal să vorbesc cu preşedintele. Înainte să trimit propunerea o să vorbesc cu preşedintele. 

UPDATE În cazul în care Ursula von der Leyen îl va refuza pe Dan Nica, varianta de rezervă a PSD este Gabriela Ciot, secretar de stat în MAE, susţinută de „grupul de la Cluj“. 

UPDATE Dan Nica a fost votat în unanimitate de PSD. 

UPDATE Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să nu avanseze niciun nume de comisar european până nu se va consulta cu preşedintele Klaus Iohannis, susţin surse politice pentru Adevărul. Nu a existat nicio discuţie în prealabil între Dăncilă şi Iohannis despre Dan Nica. Premierul Viorica Dăncilă îl va suna pe şeful statului în această seară, susţin sursele citate, dar nu va merge mâine la consultările de la Cotroceni. 

UPDATE Europarlamentarul PSD Dan Nica va fi propus de premierul Viorica Dăncilă pentru funcţia de comisar european. Nica, fost ministru al Comunicaţiilor în Guvernul Năstase, a fost cercetat în dosarul Microsoft, însă, între timp, faptele s-au prescris. Nica este unul dintre cei mai vechi membri PSD. Potrivit unor surse politice, mai mulţi lideri PSD au refuzat să-l susţină pe Mihai Fifor, candidatul preferat de Viorica Dăncilă. 

UPDATE Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a discutat telefonic cu Viorica Dăncilă şi i-a cerut să ajungă la un consens intern pentru viitoarea nominalizare de comisar european, ceea ce presupune o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis. 

UPDATE Viorica Dăncilă, înainte de CEX: Ieri am discutat cu doamna preşedinte Ursula von der Leyen legat de doamna Rovana Plumb. Azi voi discuta din nou cu doamna preşedinte, dacă e nevoie voi propune şi o femeie, şi un bărbat. 

UPDATE La CEX au fost invitaţi şi miniştrii PSD. 

***

Miahi Fifor e unul dintre apropiaţii premierului, însă nu se bucură de o mare susţinere în partid din cauza duplicităţii: l-a susţinut pe Ponta, apoi s-a dezis, a fost în tabăra lui Dragnea, apoi a întors armele, iar acum a ajuns în echipa premierului. 

Aripa controlată de Marcel Ciolacu îl susţine pe Victor Negrescu pentru funcţia de comisar european, susţi sursele citate. Şi Viorica Dăncilă are o relaţâia bună cu Negrescu, fost ministru pentru Afaceri Europene, schimbat anul trecut din funcţie ala presiunea lui Liviu Dragnea.

PSD va decide, marţi, în Comitetul Executiv Naţional, care va fi noua propunere pentru postul de comisar european. Liderul PSD susţine că nu există o obligaţie ca România să propună o femeie şi că Mihai Fifor „ar fi un candidat potrivit”. „Adevărul“ a scris ieri că Mihai Fifor, secretarul general al PSD, va fi propus pentru funcţia de comisar european pe Transporturi, după eşecul Plumb.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite