Superimunitatea moşită de PSD sancţionată prin demonstraţii de stradă. Ce fac liberalii?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mitingurile de săptămâna aceasta, în care s-a scandat „jos Ponta, jos Guvernul”, la doar un an de la preluarea puterii de către USL, reprezintă turnesolul faptului că actuala guvernare merge pe un teren minat. Nici când s-au tăiat salariile n-au fost astfel de demonstraţii.

Ce să aşteptăm, să se înmulţească protestele, să se ajungă la violenţe, la excese, la vandalizări în centrul capitalei?

Faptul că jandarmii au folosit gaze lacrimogene, că au brutalizat echipe de televiziune, arată limita extremă la care s-a ajuns.

Eşecul guvernării Ponta stă în eşecul tuturor proiectelor iniţiate: Roşia Montana, Legea Minelor, bugetul de stat, privatizarea CFR Marfă, scăderea încasărilor bugetare, deşi se anunţa o creştere a PIB-ului, modificarea Constituţiei, Legea Insolvenţei, superaccize şi taxa pe stâlp, situaţia din spitale, frigul din şcoli, etc., etc. Mi-e foarte greu să găsesc vreo reuşită a guvernului Ponta.

Ceva i-a reuşit, totuşi. Trecerea prin Camera Deputaţilor a superimunitatii parlamentarilor, pentru care deputaţii au votat ca „vitele” (deputat PNL Traian Dobrinescu).

Reacţia violentă a principalelor ambasade, a Comisiei Europene, a liderul socialiştilor europeni Hanne Swoboda, manifestaţiile de stradă repetate în decurs de trei zile, fac imposibilă continuarea guvernării USL.

Nu-mi fac iluzii că PSD şi Victor Ponta înţeleg ceva din ce se întâmplă.

Speranţa mea se îndreaptă spre liberali, care au şi ministrul de interne Stroe, responsabil de comportamentul jandarmilor.

Până acum jandarmeria s-a comportat aproape rezonabil. Garantează cineva că se menţine acest comportament şi în viitor? Manifestaţiile de astă seară ne arată că totul este pe muchie de cuţit. Oricând, o provocare prin vandalizarea vreunei maşini sau vitrine poate arunca totul în aer, într-o baie de sânge şi responsabilitatea ministrului Stroe este scoasă în faţă.

Crin Antonescu a încercat toată săptămâna să scoată PNL şi pe sine însuşi din mocirla urât mirositoare în care i-a băgat Victor Ponta, inclusiv prin declaraţia că „Ponta are idei stupide” şi că „mi-a spus să condamnăm public amnistia, dar s-o votăm în Parlament”.

În aceste condiţii, orice moment petrecut de PNL alături de PSD îi va conduce pe liberali la costuri uriaşe, în cazul degradării atmosferei sociale în continuare.

Ca să nu mai vorbim de şansele lui Antonescu la prezidenţiale, care se prăbuşesc văzând cu ochii.

După saptamana care se încheie, nu mai există nicio motivaţie ca liberalii să rămână alături de PSD. S-au umplut de ridicol când au votat în Parlament ca „vitele”, Antonescu s-a decredibilizat când a declarat că a semnat legile de modificare a Codului Penal fără să ştie ce semnează.

La ultimele demonstraţii, numele lui Antonescu, Stroe, PNL, n-au fost scandate. Încă există o distanţare a PNL şi a lui Crin Antonescu faţă de erorile Guvernului Ponta.

Dar până când?

Dacă înţeleg să-şi salveze pielea, acum în pragul unei ierni, posibil grele, acum când ministrul Stroe nu are, încă, mâinile pătate  de sângele manifestanţilor, liberalii ar face bine să plece din USL. Să nu mai accepte să plătească, alături de Ponta, toate tâmpeniile acestuia, legate de amnistii, modificare a Codului Penal, etc.

Probabil şi cancelariile străine ale ţărilor partenere ar aprecia gestul opririi, de către PNL, a decăderii şi derapajelor Guvernului Ponta, ca un act de maturitate politică.

Să vedem dacă liberalii sunt suficient de maturi politic, să înţeleagă momentele dificile prin care trece ţara.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite