Super-imunitatea parlamentară, pe masa comisiilor din Legislativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentarii au încercat să se protejeze de justiţie FOTO: ADEVĂRUL
Parlamentarii au încercat să se protejeze de justiţie FOTO: ADEVĂRUL

Comisiile juridice ale celor două Camere ale parlamentului au dat aviz favorabil proiectului de modificare a Statutului parlamentarilor.

UPDATE

Comisiile juridice au adoptat, luni, la propunerea senatorului PNL Tudor Chiuariu, un amendament prin care se elimină prevederea din capitolul incompatibilităţilor care priveşte situaţia încetării mandatului de parlamentar ca urmare a rămânerii definitive, prin neatacare, a unei decizii ANI.

De asemenea, a fost adoptat un amendament propus de deputatul PSD Ioan Adam. Acestea precizează că, în cazul solicitărilor de reţinere, arestare sau percheziţie, solicitarea procurorilor trebuie să conţină "temeiurile de fapt şi de drept care atestă îndeplinirea cerinţelor legale pentru luarea măsurii reţinerii sau arestării, după caz, respectiv existenţa indiciilor temeinice care justifică necesitatea efectuării percheziţiei".

În forma iniţială a proiectul de statut se preciza că cererea procurorilor trebuie să conţină şi probele din dosar.

Amendamentele adoptate de Comisiile juridice urmează a fi înaintate Comisiei pentru statut a celor două Camere, care va adopta raportul asupra iniţiativei legislative.

Potrivit proiectului, senatorii şi deputaţii vor să aibă acces la probele din dosarele colegilor şi să ia deciziile privind ridicarea sau nu a imunităţii pe baza acestora.

Solicitarea de arestare, reţinere sau percheziţie a unui parlamentar trebuie însoţită de temeiul legal, motivele concrete, dar şi de probele pe care se bazează.

Documentele trebuie trimise de ministrul Justiţiei preşedintelui Camerei din care face parte respectivul parlamentar.

Aceleaşi documente sunt solicitate şi în cazul aprobării începerii urmăririi penale a miniştrilor care au şi calitatea de parlamentari.

Documentele ajung, ulterior, la Comisia Juridică a Camerei respective.  Parlamentarii vor să schimbe şi mecanismul de luare a deciziilor în această comisie. Astfel, raportul comisiei va face referiri punctuale la temeiul legal, motivele concrete, precum şi la probele înaintate.

Raportul Comisiei Juridice va fi trimis plenului, care va avea decizia finală.

Practic, pe baza probatoriului, senatorii şi deputaţii vor emite o decizie echivalentă cu o sentinţă judecătorească în care spun dacă sunt sau nu de acord cu reţinerea, arestarea,  percheziţia sau urmărirea penală.

Sfaturile lui Ponta

Liderul PSD Victor Ponta le-a cerut, luni, participanţilor la reuniunea Biroului Permanent Naţional al partidului, să explice mai bine modificările la Statutul deputaţilor şi senatorilor, el adăugând că „limita între a explica prost şi a pica în borcanul de demogogie este întotdeauna foarte subţire“

„Referitor la discuţia privind Statutul parlamentarului, dacă nu se face clar, să nu vă supăraţi pe presă că vă atacă că nu aţi explicat sau n-a înţeles toată lumea foarte bine. Nu dăm nicio imunitate în plus, de altfel, nici nu avem cum să dăm mai multă imunitate. Nu există decât faptul că un parlamentar nu poate fi arestat sau percheziţionat, ceea ce, din câte ştiu eu, există în 26 din 27 de ţări ale Uniunii Europene“, a spus el.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite