Sunt sau nu sunt din România imaginile din afişele Alianţei PSD-PC-UNPR?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sunt aceste imagini din România sau nu?
Sunt aceste imagini din România sau nu?

Cum îţi dai seama că pozele „Mândri că suntem români” nu sunt făcute în România? Poate după culoarea cerului sau forma grâului. Sau poate Mânăstirea Suceviţa, Castelul Peleş, Turnului Chitilei şi Ateneul Român sunt, de fapt, monumente din Belarus, Serbia sau Polonia!

Am început să simţim pe pielea noastră că România se află acum în plină campanie electorală pentru Parlamentul European, motiv pentru care nimeni nu mai invocă acel gentleman's agreement despre care s-a vorbit înainte de startul oficial al campaniei, ci se merge pe principiul atacă, atacă, atacă.

Începând de ieri asistăm la o dezbatere intensă privind provenienţa fotografiilor folosite de Alianţa PSD-PC-UNPR în afişele electorale şi observăm coagularea presei favorabile lui Băsescu în promovarea acestui atac, desconsiderând cu totul funcţia jurnalistică care îi obligă să verifice informaţia. Zic asta pentru că oricine îşi răpeşte zece minute din timp să verifice veridicitatea acuzaţiilor îşi dă seama că nu există niciun fundament real care să stea la baza afirmaţiilor conform cărora Alianţa PSD-PC-UNPR promovează mesajul „Mândri că suntem români!” cu ajutor unor imagini din Polonia şi Belarus.

afis alianta PSD-PC-UNPR

Totul a pornit de la un no name al blogosferei autohtone care şi-a făcut timp să caute pe shutterstock imaginile folosite în materialele de campanie ale PSD, PC şi UNPR şi să descopere că, în fapt, fotografiile sunt realizate de nişte persoane străine, motiv pentru care a presupus că pozele în cauză nu ar fi făcute în România.

Acesta este singurul argument care stă la baza întregului circ promovat de talibanii portocalii, cu menţinea că acuzele se bazează doar pe analizarea unor fotografii greu de repartizat unui spaţiu geografic al lumii, respectiv imagini în care apar oameni sau lanuri de grâu.

Rămâne totuşi întrebarea cum îţi dai seama că pozele nu sunt făcute în România - poate după culoarea cerului, care este diferită în funcţie de ţară, după forma grâului, care iar poartă amprenta zonei geografice sau poate e vorba de expresiile persoanelor care par a fi mult prea fericite şi din acest motiv sigur nu sunt din România?

Argumentul despre care vorbim poate fi testat foarte uşor dacă extindem procesul de verificare şi la celelalte fotografii folosite. În acest fel, vedem cum imagini cu monumente sau clădiri reprezentative pentru România, precum Sfinxul, Ateneul, Arcul de Triumf, pasajul Basarab sau mănăstirile din Bucovina, le găsim pe shutterstock unde se precizează că aparţin unor persoane străine.

Urmând logica săracă a celor care promovează aceste acuze, ar trebui să contestăm fotografia în care apare Mânăstirea Suceviţa, care aparţine lui Dragan Jovanovic, persoană originară din Germania sau poza în care apare Turnului Chitilei, realizată de Aleksandar Todorovic, din Serbia, imaginea Ateneului Român, care aparţine lui Ollirg, din Italia sau imaginea Castelului Peleş, pentru care Tupungato, din Polonia, deţine drepturile de autor.

Prin urmare, asta înseamnă că trebuie să ne îndoim de veridicitatea fotografiilor sau să acceptăm faptul că respectivii artişti au realizat pozele în România?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite