Suflu nou de judecători la CCR. UDMR înclină balanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valer Dorneanu va părăsi CCR după şase ani în care a şi condus instituţia. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
Valer Dorneanu va părăsi CCR după şase ani în care a şi condus instituţia. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

2022 va aduce schimbări şi în cadrul Curţii Constituţionale a României, în condiţiile în care mandatele a trei judecători, inclusiv cel al preşedintelui Valer Dorneanu, expiră. Preşedinţia, Senatul şi Camera Deputaţilor vor trebui să vină cu noi propuneri. PSD şi PNL vor avea un număr egal de judecători, balanţa fiind înclinată de reprezentantul UDMR.

Numit în 2013 de Camera Deputaţilor pentru un mandat de 9 ani la CCR, prin sprijinul partidului din care a făcut parte – PSD, Valer Dorneanu va părăsi instituţia după şase ani în care a şi condus-o. Al doilea judecător care va părăsi CCR este Mona Pivniceru, ajunsă la Curte cu sprijinul PNL şi prin votul Senatului din 2013. Cel de-al treilea judecător care spune adio CCR este fostul şef al DNA, Daniel Morar, numit în funcţie în 2013 de fostul preşedinte al României, Traian Băsescu.  

Klaus Iohannis şi PNL vor avea controlul a două dintre numiri, cea a Preşedinţiei şi cea a Senatului, în timp ce PSD o va face pe cea de la Camera Deputaţilor. În urma noii numiri, Klaus Iohannis va avea trei judecători numiţi de el, adică pe Livia Stanciu, Simina Tănăsescu şi noua propunere, în timp ce PNL va avea un singur magistrat pentru care a girat. Raportul de forţe PSD-PNL (Iohannis) în CCR va fi de 4 la 4. 

Social-democraţii îi au trimişi la Curtea Constituţională pe Marian Enache, Gheorghe Stan, Cristian Deliorga, dar mai urmează să fie găsit şi înlocuitorul lui Valer Dorneanu. Balanţa raporturilor de putere din interior va fi înclinată de magistratul provenit din rândurile UDMR, Attila Varga. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite