Succes major al lui Iohannis la Washington. Declaraţie crucială a preşedintelui Trump

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedinţii Iohannis şi Trump la conferinţa de presă comună
Preşedinţii Iohannis şi Trump la conferinţa de presă comună

Cele mai importante mesaje ale conferinţei de presă comune a preşedinţilor Statelor Unite, Donald Trump, şi României, Klaus Iohannis, se referă la ridicarea la un alt nivel a parteneriatului strategic româno-american, sub toate aspectele lui, politic, militar, economic, lupta împotriva terorismului şi în ceea ce priveşte suportul SUA în lupta anticorupţie de la Bucureşti.

Declaraţiile lui Donald Trump au mers mult mai departe de sfera strictă a parteneriatului cu România, preşedintele american afirmând sprijinul său total şi fără echivoc în favoarea articolului 5 al Tratatului Nord Atlantic, articolul care prevede că, în caz de agresiune, toţi aliaţii vin în ajutorul celui atacat. Este principiul „toţi pentru unul, unul pentru toţi” care defineşte în esenţă filosofia NATO.

În conferinţa de presă, Donald Trump a declarat că „îşi afirmă în mod absolut angajamentul pentru articolul 5”.

După summit-ul NATO de la Bruxelles, Donald Trump a fost criticat pentru că a omis să se refere direct la articolul 5. Mulţi dintre aliaţi au primit cu surprindere discursul liderului american rostit la Bruxelles, discurs în care Trump s-a arătat foarte vehement împotriva ţărilor care nu îşi respectă obligaţia de a cheltui 2% din PIB pentru apărare. 

Discursul său a fost privit ca o dezangajare a SUA şi ca o schimbare majoră de paradigmă, situaţie în care „Europa ar trebui să-şi ia destinul în propriile mâni”.

Alături de preşedintele Iohannis, pe peluza Casei Albe, Trump a pus capăt interpretărilor. La rândul său, preşedintele României a făcut o pledoarie strălucită în favoarea alianţei trans-atlantice, a valorilor pe care le apără şi a contribuţiei americane pentru securitatea Europei.

„Ştim că suntem poziţionaţi în flancul estic al NATO şi noi ne bazam pe voi, pe Statele Unite. Nu putem să ne apără singuri, ne bazăm pe voi. România este membră a UE şi este în interesul vostru să aveţi o Uniune Europeană puternică ca partener.

Este vitală legătura transtlantică, care nu este numai despre diplomaţie. Împreună vom face parteneriatul mai puternic. NATO şi UE nu trebuie sa concureze, ci trebuie sa coopereze”, a declarat preşedintele Iohannis în conferinţa de presă. Liderul român a abordat direct teme dintre cele mai sensibile, cum sunt securitatea, ameninţarea Rusiei la frontiera de Est a NATO, necesitatea sporirii cheltuielilor militare, implicarea NATO în lupta contraterorismului, relaţia SUA-UE şi NATO-UE, rolul crucial al Americii în securitatea şi prosperitatea spaţiului euro-atlantic.

În mod la fel de lipsit de echivoc, Donald Trump a reafirmat sprijinul SUA în lupta anticorupţie din România. „Ştiu ce se întâmplă la Bucureşti”, a afirmat Trump. „Vreau să vă aplaud curajul şi eforturile în lupta împotriva corupţiei şi apărarea statului de drept”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite