Sub conducerea lui Dragnea, PSD a ajuns la 10% încredere în rândul alegătorilor!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceasta este concluzia care se desprinde din analiza rezultatelor la referendumul tocmai încheiat. Electoratul PSD este unul ascultător. Vine la vot de fiecare dată când partidul i-o cere. De data aceasta i-a spus „pas“! Învârtind pe toate părţile acest rezultat, rezultă clar concluzia din titlu: doar 10% din populaţie a ascultat de îndemnurile PSD. Restul, până la 21%, reprezintă partizanii înfocaţi ai familiei tradiţionale.

Invers, nu este de presupus că susţinătorii determinaţi, tradiţionali ai PSD aveau ceva împotriva familiei tradiţionale. Nici gând! Au vrut să dea o lecţie dictaturii din partid, promovată de un singur om, Liviu Dragnea.

Mai grav. Nu se poate presupune că 80% din populaţie este împotriva familiei tradiţionale. Nici gând de aşa ceva. Dar nu a venit la vot din antipatie faţă de PSD şi, mai ales, faţă de Liviu Dragnea.

Cel puţin jumătate din votanţii de la referendum erau anti PSD

Au fost şi/sau au chemat la vot mulţi politicieni şi lideri de opinie de dreapta: preşedintele Iohannis, Tăriceanu, Ludovic Orban, Traian Băsescu, Eugen Tomac, Adrian Papahagi, Mihail Neamţu şi încă mulţi alţii. Bineînţeles că şi mulţi membri PNL, PMP au urmat exemplul liderilor lor şi au mers la vot. Din discuţiile aprige de pe reţelele de socializare am aflat că mulţi cetăţeni cu convingeri de dreapta, neînregimentaţi în partide, doresc şi îndeamnă să se meargă la vot la referendum. De aici concluzia că cei 21% prezenţi la referendum nu erau toţi susţinători ai PSD, ci dimpotrivă. Procentul de 10% susţinători ai PSD prezenţi la referendum este, aşadar, o ipoteză credibilă. Atât mai valorează PSD în opţiunile electoratului!

Explicaţii ale prezenţei la referendum

Şi specialiştii comentează fenomenul. Daniel David, şeful psihologilor din România, explică:

„România are un profil psiho-cultural tradiţional, în care familia tradiţională ocupă un loc central. Avem un nivel crescut de religiozitate, astfel încât un astfel de referendum ar fi trebuit să treacă la pas”. „Românii au o alergie la ceea ce se cheamă concentrarea puterii sociale, ideea de şef, de a li se spune ce să facă. Au dezvoltat o reactanţă psihologică la autoritate.“

Demonizarea UE a fost iarăşi o greşeală, românii fiind printre europenii cei mai fervenţi susţinători ai UE. Declaraţia lui Dragnea că la noi acasă facem ce dorim noi, nu ce ne spun alţii, a fost o palmă dată susţinătorilor integrării în UE, 57% dintre români. Dintre cei patru milioane de români aflaţi la muncă în UE, doar 126.300 s-au prezentat la urne, deşi au fost 378 centre de vot deschise, mai multe decât la alte scrutine.

Ce spune BOR despre prezenţa la referendum

BOR spune şi ea cât se poate de clar că asocierea cu Liviu Dragnea a îndepărtat oamenii de referendum. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, într-un interviu acordat RFI, declară:

„Sunt multe cauze pentru neîntrunirea cvorumului: politizarea evenimentului, asocierea referendumului cu Liviu Dragnea, neclaritatea întrebării puse în cadrul referendumului.“

Ce spun liderii partidului despre actuala conducere a PSD

Despre încrederea liderilor PSD în actuala conducere, în Liviu Dragnea, am aflat din înregistrări ale unor convorbiri interne ale liderului PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu:

„Nicăieri în lume nu s-a pomenit ca liderul PSD, Liviu Dragnea, să meargă la Cotroceni cu propunerea pentru funcţia de premier a lui Sevil Shhaideh, un nume de prim-ministru pe care partidul nu-l ştie“. PSD s-a comportat ca „un partid de maimuţe“. „Schimbarea a trei premieri precum şi a unor miniştri a fost „o tragedie“ pentru partid, iar calitatea Guvernului este tot „o tragedie“.

 Ţuţuianu face referire la ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, despre care spune că „este atât de prost încât nu poate asculta mai mult de 5 minute când vorbeşte cineva cu el“, iar singura legătura a acestuia cu economia este faptul că „a avut o vulcanizare“.

Ţuţuianu mai spune ca Dragnea are 4% în sondaje, iar într-o eventuală confruntare electorală la prezidenţiale, „Iohannis îl bate pe Dragnea de-l zvântură“.

Aceste declaraţii, venite după scrisorile dnului Bădălău, a dnei Andronescu, a celor 20 participanţi la „puciul“ eşuat, ne arată de câtă încredere se mai bucură Liviu Dragnea în partid.

Şi Liviu Dragnea este conştient de ce i se întâmplă

Într-o recentă apariţie la tv, Dragnea a declarat că simte faţă de el: „demonizare, demonizare, demonizare“. Aşa o fi. Dar când simţi ca 90% din populaţie îţi spune că eşti beat, nu te duci să te culci?

Concluzie

Liviu Dragnea a condus la prăbuşirea încrederii în rândul cetăţenilor a PSD, ajunsă acum la 10%. Biserica Ortodoxă Română, dar şi liderii PSD au o părere execrabilă despre managementul politic al partidului, imprimat de Liviu Dragnea. Cum spune dl Ţuţuianu, PSD se comportă ca „un partid de maimuţe“. Dacă aşa va fi şi în continuare, PSD şi liderii săi îşi merită soarta!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite