SUA, cu ochii pe revizuirea Constituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe data de 4 iulie este sărbătorită Ziua Americii FOTO Arhiva Adevărul
Pe data de 4 iulie este sărbătorită Ziua Americii FOTO Arhiva Adevărul

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei americane la Bucureşti, Duane Butcher, a declarat miercuri că SUA urmăreşte cu mare atenţie procesul de revizuire al Legii fundamentale, atrăgând atenţia asupra respectării statutului de drept.


„Unul dintre lucrurile pe care le urmărim cu mare atenţie este reforma constituţională. Cred că e foarte important ca, indiferent ce reforme sunt adoptate şi schimbări sunt aduse Constituţiei, trebuie avute prioritar în vedere menţinerea puterii instituţiilor, respectarea statului de drept şi continuarea luptei anticorupţie, în general o întărire a acestor lucruri“, a afirmat Butcher, pentru Mediafax.

Oficialul american a adus aminte de perioada de instabilitate politică în care se regăsea România anul trecut pe vremea aceasta şi a ţinut să precizeze principiile după care funcţionează un regim democratic.

„Stabilitatea unei democraţii se măsoară în stabilitatea şi independenţa instituţiilor sale şi în gradul de angajament faţă de statul de drept. Anul trecut de 4 iulie, România traversa o criză politică pe care sunt sigur că ne-o amintim bine cu toţii. În anul care a trecut, principala noastră preocupare a fost protejarea instituţiilor democrate ale acestei ţări şi susţinerea statului de drept. Am subliniat constant importanţa valorilor democratice şi vom continua să facem acest lucru, nu pentru a ţine predici sau pentru a impune ceva, ci in virtutea prieteniei şi parteneriatului nostru, precum şi a convingerii ferme că împărtăşim deja aceste valori fundamentale“, a mai adăugat Butcher.

Reprezentantul american în România a vorbit şi despre relaţiile României cu SUA. „România şi Statele Unite ale Americii au relaţii excelente pentru că împărtăşesc valori, obiective şi aspiraţii comune. România şi Statele Unite ale Americii au relaţii diplomatice de peste o sută treizeci de ani, iar prietenia noastră s-a consolidat rapid după Revoluţie. Sunt convins că naţiunile şi popoarele noastre vor continua să se apropie. Datorită lor, România este un prieten mai capabil şi un aliat mai puternic al Statelor Unite ale Americii, al ţărilor membre NATO şi UE şi al partenerilor săi regionali care aspiră să adere la aceste organizaţii fundamentale ale societăţii democratice moderne. “, a declarat Butcher.

Mai mult decât atât, Butcher crede că America poate ajuta ca România să capete o independenţă energetică. „Firmele energetice americane pot contribui la independenţa energetică a României“, a afirmat oficialul american.

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei americane a participat la recepţia de Ziua Naţională a SUA. La eveniment au fost prezenţi printre alţii şi şi premierul Victor Ponta, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, ministrul Administraţiei, Liviu Dragnea, ministrul Apărării, Mircea Duşa, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, fostul preşedinte Ion Iliescu, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi şi preşedintele CSM, Oana Schimdt-Hăineală.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că ziua Americii este sărbătorită într-un cadru mai relaxat anul acesta, aducând aminte de situaţia în care se afla România anul trecut, la începutul lunii iulie.

„Recunosc încă de la început că, faţă de sărbătoarea de anul trecut de 4 iulie, simt o atmosferă mai relaxată, anul trecut era o atmosferă fierbinte în Bucureşti şi în România şi sunt foarte bucuros să constat că acum suntem o ţară stabilă şi predictibilă şi dovedim că suntem un prieten mai sigur şi de încredere al Americii“, a afirmat Ponta.

Materiale pe aceeaşi temă:

Statuia Libertăţii se redeschide joi, pe 4 iulie, după mai bine de un an şi jumătate

Ziua Naţională a SUA blochează traficul rutier din Capitală

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite