Studiu: România, la coada clasamentului când vine vorba de politicieni şi sistemul de taxare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii au ieşit în stradă în repetate rânduri pentru a protesta împotriva actualei clase politice FOTO Arhiva Adevărul
Românii au ieşit în stradă în repetate rânduri pentru a protesta împotriva actualei clase politice FOTO Arhiva Adevărul

Românii sunt printre cei mai nemulţumiţi cetăţeni din Europa de Sud-Est în ceea ce priveşte activitatea politicienilor şi sistemul de taxare din România.

„Doar unul din zece români se declară mulţumit sau foarte mulţumit de sistemul de taxare (10,5%) sau de politicieni (8,2%). Nemulţumirea faţă de aceste două aspecte reprezintă un fenomen general în regiune. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte taxele, România ocupă penultimul loc, cu o medie semnificativ mai mică decât cea a regiunii (10,5% România faţă de 14,4% media regiunii)“, se arată într-un comunicat al Daedalus Millward Brown.

Mai nemulţumiţi decât românii în ceea ce priveşte sistemul de taxare sunt doar sârbii (9,5%). La celălalt capăt al clasamentului, Slovacia (19,1%), Turcia (18,7%) şi Bulgaria (18,1%) au un număr de aproape două ori mai mare de cetăţeni mulţumiţi de acest aspect decât cei din România.

„Datele au fost culese înainte de anunţurile privind majorarea taxelor în România, ceea ce amplifică semnificaţia acestor scoruri mici. Practic există o marjă foarte redusă de toleranţă a populaţiei faţă de noi creşteri de taxe“, a declarat Daniel Enescu, Managing Partner Daedalus Millward Brown.

În ceea ce priveşte satisfacţia faţă de politicieni, România este pe antepenultimul loc în regiune (8,2%), scoruri mai mici obţinând doar politicienii din Bulgaria (5,7%) şi Croaţia (4,7%).

În ciuda frământărilor sociale din ultima vreme, politicienii turci au de departe cea mai mare susţinere a populaţiei, cu un nivel de mulţumire de trei ori mai mare decât cel din România (30,3%).

Studiul a fost realizat în şapte ţări din sud-estul Europei (România, Bulgaria, Serbia, Croaţia, Turcia, Cehia şi Slovacia), pe un eşantion de 2.306 de respondenţi, şi arată nivelul de mulţumire al cetăţenilor privind diverse aspecte care contribuie la calitatea vieţii.

Datele au fost culese în luna august. Ulterior, Guvernul a anunţat că va introduce noi accize la carburanţi şi un impozit pe proprietate pentru construcţiile speciale, precum centrale hidroelectrice, staţii şi posturi de transformare, centrale termoelectrice şi nuclearo - electrice, piste şi platforme, sonde de ţiţei, gaze şi sare, rampe de încărcare - descărcare, coşuri de fum şi turnuri de răcire, iazuri pentru decantarea sterilului, heleştee, iazuri, bazine, linii şi cabluri aeriene de telecomunicaţii.

Pe aceeaşi temă:

Evenimente care au marcat România: Revoluţia din 89, grevele studenţeşti din 95 şi protestele Roşia Montană, subiecte de analiză la un festival din Cluj

UPDATE Băsescu vrea ca Guvernul să renegocieze măsurile convenite cu FMI. Cetăţenii vor pierde mai mult decât vor câştiga. Ponta: „Doamne fereşte!”

Ponta: La finalul lunii stabilim în USL reducerea CAS sau neimpozitarea salariului minim în 2014

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite