Studiu EFOR: România, ţara din UE care alocă cei mai mulţi bani pentru subvenţia partidelor. Suma imensă pe care o vor încasa partidele în 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PSD, codnus de Liviu Dragne,a primşete cei mai mulţi bani de la stat
PSD, codnus de Liviu Dragne,a primşete cei mai mulţi bani de la stat

Un raport EFOR arată că România plăteşte una din cele mai mari subvenţii din UE partidelor politice: 37 milioane de euro în 2018. În 2019, suma va fi şi mai mare: peste 85 de milioane de euro. Subvenţiile alocate partidelor anul trecut au crescut de peste 20 de ori faţă de cele din urmă cu un deceniu, mult peste rata inflaţiei sau a creşterii PIB, arată studiul. PSD încasează cei mai mulţi bani.

Legislaţia modificată în 2018 de PSD a condus la o creştere semnificativă a sumelor alocate partidelor, până la un total de aproximativ 37 milioane euro (170 milioane de lei). Anul acesta, suma primită de partide s-ar putea ridica la peste 85 de milioane de euro (400 de milioane de lei), arată studiul EFOR. Spre exemplu, PSD va încasa în 2019 mai mulţi bani decât Partidul Socialiştilor Europeni, familie politică ce reuneşte toate partidele socialiste din Europa.

În Uniunea Europeană regulile de alocare a subvenţiilor pentru partide şi sumele anuale la care pot ajunge acestea diferă mult de la ţară la ţară. Cert este că în majoritatea cazurilor analizate în raport totalul e mai mic de 37 de milioane euro pe an, cât a ajuns în România, arată EFOR. 

Iar nivelul maxim, în 2019, ar putea ajunge la  400 milioane lei (peste 85 de milioane de euro). 

efor
Imagine indisponibilă

Nicio ţară UE nu alocă subvenţii atât de mari partidelor politice. 

Legea nu este clară cu privire la soarta fondurilor rămase necheltuite la finalul anului. Nu este clar daca sumele necheltuite din subvenţie rămân la finalului anului fiscal în conturile partidului sau trebuie restituite la bugetul de stat. În cazul în care banii se păstrează de către partid nu este clar dacă ei ar trebui sau nu să fie scăzuţi din subvenţia aferentă anului următor. Cu alte cuvinte, partidul poate pune deoparte fonduri în ani neelectorali când cheltuielile sunt mai mici, urmând a utiliza sumele economisite în anii electorali. Comparativ cu alte entităţi publice, partidele politice sunt avantajate, arată studiul EFOR. 

Imagine indisponibilă

În contextul în care fondurile alocate au crescut exponenţial, EFOR consideră că:

  • Trebuie să se asigure transparenţa maximă in privinta cheltuirii banului public şi în privinta raportărilor periodice în timp real făcute de partidele politice: dacă se declară şi publică transparent, dacă declaraţiile de cheltuire reflectă realitatea, dacă sunt publicate într-un format deschis etc.
  • Este esenţial modul în care Autoritatea Electorală Permanentă realizează controale pentru fondurile utilizate în campanie, dar şi pentru fondurile utilizate în afara campaniei electorale. Este importantă şi activitatea Curţii de Conturi cu privire la verificarea subvenţiilor şi a activităţii de rambursare pentru cheltuielile aferente campaniilor electorale de către AEP.
  • Este necesară clarificarea situaţiei juridice a fondurilor din subvenţie rămase în conturile partidelor la finalul anului

Citeşte şi: 

Curtea de Conturi, condusă de unul dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea, s-a sincronizat cu PSD pentru a bloca controlul Autorităţii Electorale Permanente (AEP) care viza modul în care social-democraţii au cheltuit subvenţia primită de la stat, arată un document obţinut de „Adevărul“. Nici AEP n-a fost total independentă: unii funcţionari şi-au făcut treaba - şi au pătit cu funcţia, alţii au răspuns la comenzi politice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite