Strategia lui Dragnea pentru mobilizarea primarilor: împarte bani şi stăpâneşte. Suma: 10 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, o nouă conductă bugetară pentru aleşii locali, a apărut nu neapărat pentru ajutorarea primarilor, ci mai ales pentru a diminua puterea pe care o avea toamna trecută Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării, în pixul căruia se aflau fondurile pentru cei din teritoriu, devenit din prieten contestatar al lui Liviu Dragnea.

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat într-o postare pe Facebook că, începând de joi, primarii au un nou instrument - Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, fiind puşi la dispoziţia primăriilor, asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, universitatilor 10 miliarde de euro. El susţine că "ţine numai de primar să vină cu doar două documente la Bucureşti şi banii merg la comunitate".

În toamna trecută, Liviu Dragnea a fost în conflict deschis cu mai mulţi social-democraţi din conducerea partidului, capul rebeliunii fiind fostul său prieten Paul Stănescu, la acea vreme vicepremier şi ministru al Dezvoltării. Din funcţia de ministru al Dezvoltării, Stănescu avea control asupra primarilor, deoarece aceştia primeau bani pentru canalizare, reparare de şcoli şi grădiniţe şi alte proiecte de infrastructură prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Locală. Până la urmă, în disputa Stănescu-Dragnea, preşedintele PSD a învins, iar Stănescu a fost forţat să-şi dea demisia.

Dragnea a anunţat înfiinţarea Fondului de Dezvoltare şi Investiţii încă din perioada în care Stănescu era demisionar şi nu se ştia clar cine va prelua portofoliul cu greutate din Guvern. Liderul PSD a vorbit de 10 miliade de euro care vor fi puse la dispoziţia primarilor, dar apoi a fost rectificată informaţia despre monedă, fiind vorba de lei, nu de euro. Utilitatea noului fond nu a fost explicat de Dragnea, ci laconic de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici. „Nu strică să variem, să creăm mai multe mecanisme, să existe un fel de concurenţă în sensul bun“, preciza Teodorovici în decembrie.

Olguţa Vasilescu, cu puteri reduse

De altfel, în acea perioadă, pentru Ministerul Dezvoltării se încălzea Lia Olguţa Vasilescu, un lider cu greutate din PSD. Surse politice au precizat pentru „Adevărul“  că la acea vreme Dragnea încerca să evite ajungerea la minister unui potenţial rival  pentru şefia PSD. Pentru acest lucru, urma să contrabalanseze puterea dată de banii de la Dezvoltare, prin redirecţionarea lor la noul Fond de Investiţii, fond care ţinea politic de Ministerul de Finanţe.

 În cele din urmă, Vasilescu a fost respinsă de Klaus Iohannis, iar la Dezvoltare a ajuns Daniel Suciu, un politician fidel lui Liviu Dragnea în prezent. Însă precauţia liderului PSD a rămas şi fondul a fost înfiinţat, mai alesă că întorsăturile de situaţie i-au arătat că şi un fost prieten, cum e cazul lui Stănescu, poate deveni rival sau contestatar al lui.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite