Stolojan: Cooperarea cu un PNL fără Antonescu e posibilă. Acesta va dispărea din politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan FOTO Arhiva Adevărul
Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan FOTO Arhiva Adevărul

Europarlamentarul Theodor Stolojan a declarat, vineri, că este dispus să coopereze cu PNL, dacă acesta nu va mai fi condus de Crin Antonescu, apreciind că actualul preşedinte al PNL va dispărea de pe scena politică după alegerile europene din 25 mai.

Întrebat, după o dezbatere a IPP pe tema europarlamentarelor, cum vede unificarea dreptei, Stolojan a precizat că poziţia PDL este "foarte limpede", de negocieri, după alegerile europene, "cu toate partidele care se consideră de centru-dreapta, de dreapta exact în vederea ajungerii la un candidat unic pe partea dreaptă pentru preşedinţie".

Referitor la Cătălin Predoiu, Stojolan a declarat că, "deocamdată, faţă de ceea ce s-a anunţat pe partea dreaptă, este candidatul cu şansele cele mai mari pentru a deveni preşedintele României".

Acesta a mai spus că Predoiu a avut, înainte de a deveni om politic, "o carieră de succes ca avocat într-o firmă profesionistă", în timp ce liderul PNL, Crin Antonescu, a fost "un rebut ca profesor de istorie". "Ţin minte că a fost odată publicată o fişă de evaluare a muncii sale ca profesor de istorie şi era de tot râsul", a explicat Theodor Stolojan.

Totodată, în opinia sa, candidatul PDL a făcut "lucruri extrem de importante pentru România" ca ministru al Justiţiei, dând ca exemplu pregătirea şi modernizarea Codului Penal, a Codului Civil şi a celor de procedură, pe când Crin Antonescu este "un om care dă foarte mult, şi uneori bine, din gură".

Întrebat dacă vede posibilă o alianţă a PDL cu PNL, Stolojan a subliniat că este "complicat" deoarece Antonescu a participat la o serie de acţiuni antidemocratice, precum încercarea de lovitură de stat din iunie 2012, din cauza căreia s-a ratat aderarea la Schengen, şi tentativa de a crea o superimunitate în decembrie 2013.

"Cu dânsul este complicat (realizarea unei alianţe - n.r.), dar nu va mai fi pentru că PNL, din păcate, este pe o pantă descendentă, nu ascendentă, şi dânsul a declarat public că, dacă PNL nu va obţine undeva în jur de 20%, el va demisiona. Noi credem că acest lucru se va întâmpla", a mai spus Theodor Stolojan.

Acesta a mai precizat că PNL este un partid "cu multe pete dalmaţiene de dat jos", amintind de viceşedinţii PNL care sunt fie condamnaţi la închisoare, sau cu suspendare, fie în diferite anchete penale.

Stolojan l-a acuzat pe Antonescu care a distrus încrederea pe care foarte mulţi oameni din partid o merită. "Nici ăla care a plecat nu-i mai breaz, Tăriceanu. Ăla este autorul moral al dezastrului economic al României, al dezechilibrelor majore pe care le-a tolerat în perioada 2007-2008", a punctat Stolojan.

Întrebat dacă este dispus să colaboreze cu unPNL condus de orice altcineva în afară de Antonescu, europarlamentarul a răspuns: "Categoric. Dânsul va dispărea, cred, din viaţa politică".

Citeşte şi:

Dezbatere IPP. Cine va câştiga alegerile şi va conduce Europa în următorii cinci ani? Cristian Preda: Partidele să scoată corupţii de pe listă

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a organizat vineri o dezbatere pe tema alegerilor europarlamentare din luna mai, cu scopul de a explica „Efectele câştigării alegerilor - de către Social-democraţi sau Populari - asupra viziunii de dezvoltare a UE în următorii 5 ani precum şi implicaţiile pentru România“. Dezbaterea a avut loc  la Reprezentanţa UE în România.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite