Stenograme. Revoltă în USR. Dan Barna, acuzat că-şi elimină adversarii în cursa pentru şefia partidului. Scandal în mai multe filiale în timpul alegerilor interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Barna. FOTO Inquam Photos / George Călin
Dan Barna. FOTO Inquam Photos / George Călin

Liderul USR Vrancea, unul dintre apropiaţii lui Dan Barna, a dat-o afară din partid pe Anca Sandu, vicepreşedinte USR Focşani, unul dintre cei mai apreciaţi oameni din filială. ”Să elimini competitori înainte de un vot este un reflex antidemocratic care a fost acceptat prea mult timp în USR”, a scris Claudiu Prisnel, liderul USR Dolj, pe un grupul intern. Probleme similare sunt în mai multe filiale: Hunedoara, Prahova, Iaşi, Maramureş, Ialomiţa

Votul pentru alegerea preşedintelui USR e marcat de scandal. Liderul USR Vrancea, Cosmin Timofte, candidat pe lista lui Dan Barna pentru un loc în Biroul Naţional, a dat afară din filială mai mulţi membri anti-Barna, printre care şi Anca Sandu, vicepreşedinte USR Focşani. Decizia, care vine în contextul alegerilor pentru şefia USR, a stârnit un val de revoltă în partid. Mai mulţi membri USR au postat comentarii cu mesajul „Je suis Anca Sandu“, potrivit surselor Adevarul. 

Claudiu Prisnel, liderul oragnizaţiei USR Dolj, a scris pe un grup intern al partidului: „Să elimini competitori înainte de un vot este un reflex antidemocratic care a fost acceptat prea mult timp în USR. S-a întâmplat acum la Vrancea, s-a mai întâmplat la Ialomiţa unde s-au exclus cinsprezece oameni înainte de vot, şi în câteva alte locuri - le ştiţi voi poate mai bine. La Ialomiţa există şi o decizie a Comisiei Judeţene de Arbitraj de la Cluj care ar fi reparat situaţia şi care după multe luni nu a fost pusă în executare.

Dan Barna a fost la Focşani cu caravana acum două săptămâni, a ştiut de atunci de tensiunile de acolo, de meciul intern şi a ales calea confortabilă, calea susţinerii puterii, acum dovedit abuzive, care în schimb i-ar fi adus câţiva delegaţi la Congres - nu contează cum.

Iniţial au calculat delegaţii filialelor locale într-un mod atât de creativ încât filiala municipală care obţinuse peste 50% din voturi avea 25% din reprezentanţi. Cum asta nu a funcţionat au recurs la suspendări şi la excluderi pentru a înclina balanţa la vot. #campanieCurata“. 

Şi deputatul Florina Presadă a reacţionat: „Ceea ce am văzut că s-a întâmplat acum la Vrancea nu trebuie să treacă pe lângă actualul, atât cât mai e. Am încredere în colegii mei că vom găsi timp în zilele ce vin pentru a discuta acest lucru şi a face dreptate“. 

Barna încearcă să aplaneze conflictul

În replică, Dan Barna a anunţat că liderul USR Vrancea, Cosmin Timofte, s-a retras de pe lista sa pentru un loc în BN: „Domnul Timofte şi-a asumat această decizie şi începând din această seară nu mai face parte din lista USR la Guvernare“. De asemenea, duminică a fost convocată o şedinţă a Biroului Naţional. „E multă emoţie pe cazul Vrancea, dar zic să reacţionăm ca o organizaţie cu instituţii funcţionale ce ne aflăm“, a mai scris Barna pe grupul intern al USR. 

Imagine indisponibilă

Dan Barna şi Cosette Chichirău concurează pentru şefia USR. Votul intern, prin care toţi membrii de partid îşi aleg online preşedintele, a fost prelungit cu două zile, până joi, la ora 22:00, după ce au apărut probleme la sistemul electronic. În cele 3 zile stabilite iniţial, din cei 16 .000 de membri, au votat doar 7.000. Mai mulţi lideri USR acuză fraude la vot în favoarea taberei Barna, potrivit surselor Adevărul. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite