Stenograme incendiare la PNL: „Ne-am ţinut de nas şi am fuzionat!“. Ce se ascunde în spatele scandalului. Liderii PDL vor demisia lui Atanasiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stenogramele unor discuţii purtate la Bistriţa, în sânul vechiului PNL, au fost publicate de site-ul stiripesurse.ro. Vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a susţinut că liberalii nu mai au nevoie de vechiul PDL şi că angajamentul referitor la numirea lui Cătălin Predoiu în funcţia de premier rămâne „o iluzie“. Declaraţiile i-au înfuriat pe liderii PDL, care îi cer demisia. Între timp, în PNL se caută persoana vinovată de scurgerea de informaţii.

Un mesaj transmis de senatorul PNL Teodor Atanasiu la o întâlnire a vechilor liberali, la care au participat secretarul general al PNL Marian Petrache, dar şi copreşedintele partidului, Alina Gorghiu a fost publicat de site-ul stiripesurse.ro. Surse liberale au declarat, pentru "Adevărul", că în spatele scandalului se află chiar un membru din conducerea PNL Bistriţa, care ar fi dat stenogramele către site-ul ştiripesurse.ro, pentru a face publice jocurile de culise de la nivel local.

Concret, problemele devoalate în stenograme pornesc de la neînţelegerile din cadrul PNL Bistriţa, unde unul dintre liderii vechiului PNL, deputatul Stelian Dolha, ar fi contestat de un liberal apropiat de Teodor Atanasiu. 

Astfel, Teodor Atanasiu nu şi-ar mai susţine omul din vechiul PNL, pe Stelian Dolha, la şefia PNL Bistriţa-Năsăud, cu atât mai mult cu cât Dolha e apropiat de Ioan Oltean şi de vechiul PDL.  Taberele s-au conturat în special după ce doi liberali din vechiul PNL, Dorin Mircea Dobra şi Ioan Turc, au cerut capul lui Dolha. Atanasiu l-ar susţine, de altfel, pe Turc la şefia PNL şi ar vrea plecarea lui Dolha, mai ales că legăturile dintre cei doi sunt vechi.  Turc este cel care a deţinut funcţia de preşedinte PNL Bistriţa Năsăud până în 2009 şi a revenit recent în partid, iar prietenia sa cu Atanasiu este de notorietate, după ce liderul PNL Alba i-a fost naş de cununie şi i-a botezat un copil.

Potrivit stenogramelor, Atanasiu ar vrea ca fuziunea să nu fie dusă la capăt, iar vechii pedelişti să se rupă de PNL.

Redăm o parte din stenogramele publicate :

Teodor Atanasiu : „Noi, fără PD, nu câştigam preşedintele. Ne-am ţinut de nas şi am făcut un compromis. Altfel nu se putea. Vă mai spun un lucru. Am făcut un lucru, eu zic deştept, chiar dacă în Bistriţa e puţin altfel. Un lucru deştept de ce ? Noi am făcut o fuziune paritară în care noi am dat numele partidului, sigla partidului, candidatul la Preşedinţie al partidului şi ei ne-au dat sediul (râsete), locaţia în care să funcţionăm.

Gândiţi-vă că avem 28 de judeţe în care noi conducem în fuziunea asta paritară. Mai mult de atât nu puteam obţine. Eu vă spun că le-am dat şi iluzia că o să aibă prim-ministru. N-o sa-l mai aibă. Vă dau în scris că nu o să-l aibă !

(râsete)

- Cu toate că nu prea e orrect! (spune cineva din sală, n.r.) Nu e orrect deloc, dar n-am nicio reţinere.
Nu-i corect, dar dacă mâine ai prim-ministrul poţi face ce vrei şi ai tot.

Deci partidul ăsta va fi al vostru, nu al lor. Să fie foarte clar ! A fost şi va fi al nostru.

Am avut nevoie de ei, acum nu mai am nevoie. Le-am spus că dacă pleacă mâine îmi fac un bine. Tot cu 45% rămân şi nu mă mai întreabă nimeni ce e cu Boagiu, ce-i cu Anastase, ce-i cu Boc, ce-i cu dracu’ şi cu lacu’… Îmi fac un bine dacă pleacă… Nu o să plece, nu-s proşti. O să convieţuim cu ei. Liderii lor o să dispară rând pe rând ! ».

Alina Gorghiu: „Pe mine mă interesează, în principiu, să am eu fostul PNL puternic aici (n.r.: la Bistriţa). Nu ştiu dacă iute… Nu trebuie să vă spun în cuvinte. Sper să înţelegeţi care e mesajul meu. Sunt sigură că vi l-au spus şi colegii mei. Voi trebuie să fiţi puternici, candidaţii din fostul PNL vreau să fie şi aşa mai departe. Da ?“

PDL cere demisia lui Atanasiu

La nivel oficial, nici Alina Gorghiu şi nici Vasile Blaga nu au comentat conţinutul stenogramelor apărute în presă, dar cei doi urmează să discute problema la o şedinţă a PNL, luni, de la ora 10.00. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a precizat pentru „Adevărul“ că „nimeni din PNL nu asumă opinia exprimată în înregistrări“, iar angajamentul referitor la numirea lui Cătălin Predoiu în funcţia de premier rămâne în picioare.

Pe de altă parte, mai mulţi democrat-liberali şi-au exprimat indignarea faţă de declaraţiile lui Atanasiu şi i-au cerut chiar demisia. Europarlamentarul Traian Ungureanu a publicat pe pagina sa de Facebook un text în care spune clar că Atanasiu trebuie să demisioneze. „Liberalii! Îi cunoaştem demult dar Teodor Atanasiu ne ajută să îi cunoaştem şi mai bine. Ideea de bază ilustrată de Atanasiu în declaraţiile înregistrate la Bistriţa spune aşa: numai fraierii negociază onest iar noi nu sîntem fraieri! Contribuţia lui Atanasiu nu contrazice doctrina şi istoria partidului. Oricine se aşază la masă cu liberalii are nevoie de o retrovizoare gigant pentru a vedea, la timp, ce gropi se sapă şi ce proiectile sau şopărle zburătoare vin din spate. Pentru toate astea, Teodor Atanasiu trebuie să demisioneze. De asemenea, ar fi de aflat ce cred Alina Gorghiu şi Marian Petrache, martori la expunerea de la Bistrita, despre cugetările lui  Teodor Atanasiu.Teodor Atanasiu nu mai poate rămîne în partidul pe care crede că şi l-a făcut escrocînd PDL. Nu mai e loc. Cătălin Predoiu nu va înfiinţa, de dragul lui, un post de Ministru pentru Relaţia cu PSD, în noul guvern. Teodor Atanasiu are ocazia să se întoarcă acolo unde se simte bine. Lîngă Victor Ponta. Între şmecheri şi hoţi, singurii pe care ştie să îi respecte“, scrie Ungureanu.

La rândul său, liderul liberal Gheorghe Falcă susţine că, prin declaraţiile sale, Atanasiu „s-a compromis definitiv“. „Domnul Atanasiu s-a compromis definitiv. Aceste declaraţii l-au jignit profund pe domnul Iohannis, au devoalat o teorie a fuziunii care nu cred că este împărtăşită de preşedintele Iohannis. A doua jignire e faţă de Alina Gorghiu, pentru că s-a referit la colegii dumneaei şi pentru că au pus-o într-o postură destul de urâtă, iar a treia e faţă de Dreapta. Prietenul nostru, domnul Atanasiu s-a exclus din viaţa politică“, a precizat Falcă pentru „Adevărul“.

Pe de altă parte, fostul ministru de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu s-a arătat mai puţin intransigent şi a subliniat că, deşi vor  fi discuţii la nivelul partidului, problema scurgerii de informaţii a apărut la o întâlnire a vechiului PNL. „ Sigur, vor fi nişte discuţii în partid, dar noi trebuie să transmitem acest mesaj de unitate. Pe de altă parte, mă mir că a ieşit la iveală acest mesaj, fiind o întâlnire a vechilor liberali. Domnul Atanasiu ar trebui să îşi pună problema ce prieteni are în vechiul PNL, mai ales“, a arătat Ialomiţianu.

„Domnul Atanasiu ar trebui să îşi pună problema ce prieteni are în vechiul PNL“ Gheorghe Ialomiţianu, deputat PDL
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite