Stelian Tănase, Romina Surugiu şi Radu Carp, propuşi pentru CA al TVR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stelian Tănase, Romina Gabriela Surugiu şi Radu Carp se numără printre persoanele propuse pentru a face parte din Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), au declarat pentru Mediafax surse parlamentare.

PNL i-a propus pe Stelian Tănase şi Dan Andrei Muraru ca membri titulari în CA al TVR, iar pe Mircea Fechet şi Cristian Vasile Petcu ca membri supleanţi.

Administraţia Prezidenţială a propus-o ca membru titular în CA al TVR pe Romina Gabriela Surugiu şi nu a propus niciun membru supleant.

Guvernul i-a propus pe Corneliu Calotă (membru titular) şi Adrian Ştefan Bădescu (membru supleant).

PDL i-a propus pe Radu Carp (membru titular) şi pe Adriana Mesesian (membru supleant).

Minorităţile parlamentare i-au propus pe Raico Cornea (titular) şi Andrea Julika Ghiţă (supleant).

UDMR i-a propus pe Debreczeni Hajnal (titular) şi Rostás-Péter István (supleant).

Totodată, din CA al TVR vor face parte trei membri titulari nominalizaţi de PSD, dintre care un membru titular ar urma însă să fie propus fie de PC, fie de PPDD, au mai spus sursele citate. Până în momentul difuzării acestei ştiri, nici PSD, nici PC şi nici PPDD nu au înaintat propunerile lor pentru funcţiile de membri titulari în CA al televiziunii publice.

Pe de altă parte, din CA al TVR trebuie să facă parte şi doi reprezentanţi ai salariaţilor televiziunii publice. În urma alegerilor organizate în TVR în luna ianuarie, au fost aleşi Cornel Mihalache şi Mihai Rădulescu, însă aceştia şi-au pierdut locurile din cauză că nu au depus cazierul judiciar până la momentul validării rezultatelor finale. Astfel, au fost validaţi Liviu Fetter şi Sorin Burtea ca reprezentanţi ai salariaţilor în CA al TVR, însă Cornel Mihalache şi Mihai Rădulescu au contestat în instanţă decizia prin care au fost descalificaţi.

Consiliul de Administraţie al TVR cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, în şedinţa comună a celor două Camere. Preşedintele Consiliului de Administraţie este numit de Parlament, pe o perioadă de 4 ani.

Potrivit Legii 41 din 1994 privind organizarea şi funcţionarea TVR, Consiliul de administraţie este compus din 13 persoane, dintre care una îndeplineşte funcţia de preşedinte. Preşedintele Consiliului de Administraţie este şi directorul general al TVR.

Membrii Consiliului de Administraţie sunt numiţi pe o perioadă de 4 ani.

Listele de candidaţi se înaintează birourilor permanente ale celor două Camere, după cum urmează: grupurile parlamentare reunite din cele două Camere înaintează propuneri pentru 8 locuri, potrivit configuraţiei politice şi ponderii lor în Parlament; preşedintele României, pentru un loc; Guvernul, pentru un loc; personalul angajat al fiecărei societăţi desemnează, prin vot secret, candidaţii pentru două locuri, în cadrul unui scrutin organizat de conducerea societăţii respective; grupurile parlamentare ale minorităţilor naţionale, pentru un loc.

Propunerile făcute - cu nominalizările pentru candidatul pentru postul de titular, precum şi pentru candidatul pentru postul de supleant - se înaintează birourilor permanente ale celor două Camere în termen de 15 zile de la declanşarea procedurii de numire.

Birourile permanente ale celor două Camere înaintează listele de candidaţi comisiilor permanente de specialitate, în vederea audierii acestora în şedinţă comună. În urma audierii, comisiile permanente de specialitate vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta în şedinţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, însoţit de câte o listă de candidaţi propuşi pentru posturile de titulari şi de câte o listă de candidaţi propuşi pentru posturile de supleanţi, dar nu mai puţin de 9.

Listele de candidaţi se supun în întregime votului în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului şi se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret şi se exprimă cu bile.

Stelian Tănase a fost numit director general interimar al Televiziunii Române, de Parlament, pe 20 decembrie 2013.

Fostul Consiliu de Administraţie al TVR, care era condus de preşedintele-director general al televiziunii publice Claudiu Săftoiu, a fost demis pe 10 decembrie de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012. În dimineaţa aceleiaşi zile, Claudiu Săftoiu îşi depusese demisia din funcţia de preşedinte-director general al TVR la Birourile permanente ale Parlamentului.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite