Stelian Tănase: Victor Ponta ne ţine strâns în braţe şi ne mai dă şi câte un cap în gură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, a declarat că Victor Ponta este cel mai ostil premier faţă de TVR, precizând că măsurile pentru salvarea televiziunii publice, precum indexarea taxei TV, scăderea TVA şi amnistia fiscală, "stau în pixul" şefului Guvernului.

"Anumite măsuri pe care diferitele guverne le-au luat au îngenuncheat televiziunea", a spus Stelian Tănase, într-o "Ediţie specială", difuzată joi seară, la TVR 1.

Potrivit lui Stelian Tănase, televiziunea este "îngenunchiată de politicieni cu bună-ştiinţă, pentru a fi controlată politic".

De asemenea, Stelian Tănase a spus că Victor Ponta este cel mai ostil premier faţă de TVR. "Ne ţine strâns în braţe şi ne mai dă şi câte un cap în gură (...) Ar fi bine să ne lase, să ne mai ignore puţin (...) Dar el trebuia în trei ani să ia câteva decizii", a spus Tănase.

Acesta a mai afirmat că nu se află în niciun fel de dialog cu premierul, "nici instituţional, nici neinstituţional". "Cu domnul Ponta n-am vorbit dinainte de aprilie anul trecut. Am încercat să intru în contact cu el şi m-a trimis la Parlament, că cică Parlamentul ar trebui să rezolve lucrurile astea. Nu. Este apanajul primului-ministru, să indexeze taxa, numai primul-ministru poate să o facă, să taie TVA-ul, numai primul-ministru poate să o facă. Discuţia despre amnistia fiscală (...) Domnul Ponta a ignorat toate aceste lucruri şi a amânat, a tergiversat această problemă fugind de ea. Nu este singurul prim-ministru care fuge de această răspundere. Şi ceilalţi prim-miniştrii au rostogolit spre viitorul Guvern problemele televiziunii", a susţinut preşedintele-director general al TVR.

El a mai spus că în mai-iunie comisiile parlamentare de cultură au încercat să demită Consiliul de Administraţie (CA) al TV. "PSD-ul a încercat să demită CA. De fapt, să mă gonească pe mine din TVR şi n-a reuşit, pentru că PNL, UDMR şi minorităţile nu s-au prezentat pentru a nu fi întrunit cvorumul, pentru că asta ar însemna că PSD se instalează înainte de anul electoral şi pe durata anului electoral la şefia televiziunii", a susţinut Stelian Tănase.

Acesta spune însă că "nu se agaţă nimeni de scaun", însă nu îşi va da demisia din TVR până cel puţin după alegeri. "Dacă există o soluţie şi nu mă fac de râs plecând, în sensul că las televiziunea PSD-ului, eu plec în minutul următor. Dar dacă aş pleca acum ar fi sute de mii de voci, poate milioane, în sensul apartenenţei politice (...) care m-ar acuza că am dezertat şi că am dat premeditat sau de prost ce sunt televiziunea pe mâna PSD-ului. Nu pot să fac acest lucru. Nu voi demisiona cel puţin până după alegeri", spune Tănase.

În ceea ce priveşte blocarea conturilor TVR de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), pentru o datorie de 10,3 milioane de lei la bugetul de stat, Stelian Tănase a reamintit că acestea au fost deblocate joi.

"Speranţa noastră, a celor care conducem TVR, a fost că în şase luni vom plăti (...) ieri am plătit şi am închis această datorie (...) E cel mai mare succes al meu ca director al televiziunii. Când ni s-au blocat conturile a fost cea mai neagră zi", a explicat Stelian Tănase, precizând că această datorie a fost plătită din "încasări din taxa TV".

De asemenea, Stelian Tănase spune că ANAF nu va ierta de datorii TVR, iar în octombrie conturile televiziunii publice ar putea fi blocate din nou, pentru că se apropie de scadenţă o nouă datorie a instituţiei la bugetul de stat. "Nişte datorii au ajuns în termenul de prescriere şi ei trebuie să ne taxeze, adică să ne blocheze conturile dacă avem datorii... Dacă vom avea o amnistie fiscală vreo cinci ani vom avea linişte", a spus Tănase.

Stelian Tănase consideră totodată că este necesară o nouă Televiziune Română. "Trebuie să deschidem un nou TVR, activele să le trecem acolo, datoria să treacă la bugetul public şi să construim o televiziune ca în anul 2015, secolul 21 (...) Se simte că această televiziune vine din comunism (...) Turnul acela pe care îl vedeţi (turnul TVR, n.r.) e mai rău decât Casa Scânteii (...) Trebuie construită în aer liber, pe câmp, lângă Bucureşti, o nouă televiziune, un nou sediu, o nouă lege (...) Nu vreau să o închid, dar soluţia mai viabilă din punct de vedere managerial este să construim una nouă", consideră Tănase.

Stelian Tănase a vorbit şi despre planul de restructurare care va continua în TVR şi care ar putea să implice şi concedieri, însă nu în acest an.

"Noi nu am discutat acum de concedieri la CA şi nici nu vom discuta în perioada următoare, cel puţin până la sfârşitul acestui an", a spus Tănase. El a precizat însă că se plimbă foarte mulţi prin curtea TVR "fără să aibă obiectul muncii". "Câţi sunt rude în Televiziunea Română? (...) Eu cred că din 2.500 o mie jumătate sunt rude între ei. Asta nu e o instituţie, e un trib", a spus Tănase. El a mai afirmat că nu a dat până în prezent afară pe nimeni din TVR, pentru că nu a putut să facă acest lucru.

De asemenea, Tănase s-a referit şi la recenta decizie a CA prin care zilele lucrătoare vor fi reduse de la 5 la 4, fapt care va implica şi reducerea salariilor angajaţilor cu 20%. Această decizie "va fi confirmată sau infirmată săptămâna viitoare", a mai spus Tănase.

O altă decizie luată însă recent de CA va fi aplicată cu certitudine. "De sâmbătă, TVR News îşi opreşte emisia", a mai spus Stelian Tănase.

Pe de altă parte, Stelian Tănase a declarat că ia toate deciziile în TVR doar alături de "o armată de avocaţi". "DNA-ul este la uşă, dacă faci deturnare de fonduri sau manageriezi prost, (...) este la uşă. Nu semnez nicio hârtie, decât cu o armată de avocaţi (...) Am şi mari îndoieli că unele din gestiunile dinainte au fost corecte (...) Am văzut nişte dosare (...) Au fost situaţii, contracte, unele dintre ele oneroase pur şi simplu... Noi am trimis dosarele unde trebuie, dar nu depinde de mine ce decide justiţia", a mai afirmat Tănase.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite