Stelian Tănase vrea să bage Patriarhia în Consiliul TVR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul general interimar al TVR, Stelian Tănase, a declarat, marţi, după o întrevedere cu premierul Victor Ponta, că insolvenţa nu poate fi evitată la televiziunea publică. Stelian Tănase a obţinut sprijinul premierului pentru a rămâne în fruntea Televiuziunii publice, deşi a fost propus de PNL, în vremea când liberalii se aflau la guvernare.

"S-a discutat şi acest lucru (despre insolvenţă - n.r.), cum s-au discutat şi alte scenarii. Există pe masă, este o problemă care trebuie rezolvată, dar avem în minte şi alte propuneri. Mâine, după şedinţa de Guvern, premierul Ponta va ieşi să dea mai multe explicaţii, multe sunt tehnice şi ţin de fiscalitate, administrare, restructurarea taxelor", a spus Stelian Tănase.

Întrebat dacă poate fi evitată insolvenţa TVR, Stelian Tănase a precizat: "Dacă mă întrebaţi pe mine, ce cred eu, eu cred că nu".

Stelian Tănase a vorbit şi despre noi restructurări în TVR. „Am convenit asupra unui proces de restructurare, de reorganizare a televiziunii. Sper că, în 2-3 ani, să se treacă la un format BBC, care va însemna şi crearea unui structuri comune cu radioul public", a spus Tănase, după întâlnirea de la Parlament cu premierul Ponta.

"Vrem să reducem foarte mult decizia politicului în privinţa CA. Ne gândim la Patriarhie, la Academia Română, la uniunile de creaţie, la organizaţiile profesionale din media, pentru că discuţia va fi strict profesională", a spus Stelian Tănase.

Mircea Toma, preşedinte ActiveWatch, a comentat pentru „Adevărul“ propunerea preşedintelui interimar al TVR.

„Noi (Agenţia de Monitorizare a Presei ActiveWatch – n.r.) am susţinut într-un proiect de lege care zace în sertarele parlamentarilor de vreo 8 ani că e necesară o reprezentare mai diversă a categoriilor de consumatori de televiziune, în CA. Acum e o reprezentare mai mult politică, iar noi ne-am dori ca o parte a membrilor Consiliului de Administraţie să vină din zona societăţii civile, a organizaţiilor nonguvernamentale. Din punctul nostru de vedere, instituţiile religioase, inclusiv Biserica Ortodoxă Română, sunt un fel de ONG-uri, deci au dreptul să candideze şi să fie reprezentate în Consiliul de Administraţie. Dar mecanismul prin care ei să fie propuşi şi aleşi trebuie să fie transparent şi dezbătut înainte. Nu trebuie să fie produsul unei şuete între directotul interimar şi premier", a declarat pentru „Adevărul“ Mircea Toma, preşedinte ActiveWatch. 

„E vorba de o instituţie pe care noi am dori-o departe de influenţele politice, iar din acest punct de vedere intenţia lui Stelian Tănase este una pozitivă. Dar cum anume să fie modificată legea şi ce să conţină Consiliul de Administrare al TVR trebuie să presupună o procesare temeinică. Apoi, în lista de candidaţi pentru CA, pot apărea şi reprezentanţi ai Patriarhiei, ai Bisericii Ortodoxe Române, dar şi ai altor culte religioase. E o judecată de bun simţ, avem mai multe culte, trebuie să le respectăm pe toate“, a declarat pentru „Adevărul“ Mircea Toma, preşedinte ActiveWatch.

Deşi majorarea taxei TVR a fost invocată de Stelian Tănase printre priorităţile sale în fruntea TVR, directorul interimar al televiziunii publice a spus acum că acest obiectiv se amână. „Nu pot să spun că în acest moment am luat o decizie fermă în sensul unui calendar şi în sensul unei sume pe care telespectatorul român va trebui să o plătească, dar este o problemă pe agendă. Dacă îmi cereţi o evaluare, cred că în acest an nu se va putea face. Este ce mai mică taxă, e mai puţin de 11 euro, în timp ce o republică mică, aşa cum este Muntenegru, plăteşte 26. Polonia plăteşte 50, Elveţia undeva la 360 şi ceva de euro. Dar când cumpărăm, de pildă, Campionatul Mondial, preţul e acelaşi şi pentru elveţieni şi pentru suedezi şi pentru români“, a mai spus Stelian Tănase.

Premierul Victor Ponta nici nu vrea să audă de majorarea taxei TV, nici acum, nici peste un an. „Obligativitatea de a plăti o taxă este o chestiune depăşită“, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta îl susţine pe Stelian Tănase să rămână în fruntea TVR şi după perioada de interimat şi crede că liberalii nu se vor împotrivi pentru că a fost propunerea lor.  „Am vorbit ieri cu toţi colegii din coaliţia de guvernare şi vom vorbi şi cu celelalte grupuri parlamentare, pentru că domnul Tănase a fost propus de către PNL şi sunt convins că şi ei vor susţine ideea de a continua. Ar fi absurd acum, după ce dânşii l-au propus, să fie contra. Mă rog, sper totuşi să nu se întâmple aşa ceva“, a spus Ponta.

„Situaţia fianaciară este extrem de gravă“

În urmă cu câteva zile, Victor Ponta spunea că este necesară o întâlnire cu Stelian Tănase pentru că situaţia financiară a televiziunii publice este extrem de gravă.

Într-un interviu pentru Mediafax, Stelian Tănase a declarat că televiziunea publică riscă să intre în incapacitate de plată, de aceea are nevoie de sprijin politic pentru demarea unui plan de salvare. „Cred că trebuie nişte consultări. E nevoie de sprijin politic, e nevoie de un plan acceptat de liderii politici pe un termen de doi-trei ani, e nevoie de linişte, ca să avem măcar 10% şanse să salvăm televiziunea. Dacă nu, va intra în incapacitate de plată chiar în cursul acestui an. Dar, dacă nu mi se dă acest sprijin strict necesar, voi demisiona. Va trebui o reformă mult mai adâncă şi va fi o situaţie alarmantă pentru televiziune şi eu nu vreau să se intervină numai în condiţii de forţă majoră. Nu vreau ca TVR să ia foc şi să chemăm pompierii“, a spus Stelian Tănase.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite