Înţelegerea PSD - UDMR pentru steagul Ţinutului Secuiesc a picat. Cum şi-a retras Ponta promisiunea făcută foştilor parteneri de guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii au adoptat, astăzi, legea care permite unităţilor admnistrativ- teritoriale arborarea steagului propriu, însă au interzis, printr-un amendament, folosirea aceloraşi însemne de două sau mai multe primării sau judeţe. În acest fel, steagul Ţinutului Secuiesc nu poate fi arborat ca atare decât, cu aprobarea Guvernului, cel mult într-un judeţ din România.

Proiectul de lege care le va permite autorităţilor locale să arboreze steaguri judeţene sau regionale pe instituţiile publice a fost votat azi de Camera Deputaţilor şi urmează să ajungă pe masa preşedintelui Klaus Iohannis, în vederea promulgării. Deşi, iniţial, proiectul de lege a pornit spre Parlament cu singurul scop de a permite arborarea steagului secuiesc de către maghiarii din Harghita, Covasna sau Târgu-Mureş, în urma unei înţelegeri dintre PSD şi UDMR, legea a fost transformată complet, printr-un singur amendament, care interzice, practic, arborarea steagului Ţinutului Secuiesc.

Condiţia acceptării însemnelor Ţinutului Secuiesc fusese pusă de UDMR liderilor PSD la momentul asigurării majorităţii parlamentare după ruperea USL din 2014. Aşa a ajuns la parlament un proiect de lege semnat de mai mulţi deputaţi PSD între care Victor Ponta şi Liviu Dragnea, ca garanţi ai adoptării legii.

Forma adoptată fără impedimente de către Senat, în toamna anului trecut, suna astfel: „Unităţile admnistrativ-teritoriale pot supune aprobării Guvernului steaguri proprii, în baza hotărârii autorităţii deliberative“. În cadrul Comisiilor, articolul 1, care se referă la steagurile unităţilor admnistrativ-teritoriale s-a schimbat astfel: „Fiecare unitate admnistrativ-teritorială poate supune aprobării Guvernului steagul propriu şi unic pe baza hotărârii autorităţii deliberative“.

După retragerea UDMR din coaliţie, la sugestia Guvernului, în Camera Deputaţilor s-a făcut o adăugire, cu mâna parlamentarilor PSD: „Două sau mai multe unităţi admnistrativ-teritoriale nu pot avea steaguri identice“.

În acest fel, dacă Guvernul aprobă arborarea steagului secuiesc unei primării ca Harghita, de exemplu, o altă primărie din acelaşi judeţ sau din altul nu va putea să arboreze, la rându-i, aceleaşi steag.

Nerespectarea prevederilor prezentei legi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite