Statul si-a pierdut autoritatea, dar si-a recastigat-o

"Daca nu exista probe concludente care sa ateste veridicitatea celor cuprinse in raportul comisiei SRI (despre pierderea autoritatii statului in Harghita si Covasna - n. red.), atunci cred ca cei care

"Daca nu exista probe concludente care sa ateste veridicitatea celor cuprinse in raportul comisiei SRI (despre pierderea autoritatii statului in Harghita si Covasna - n. red.), atunci cred ca cei care sustin aceste afirmatii trebuie sa raspunda", a spus, luni seara, in plenul Senatului, secretarul general al Guvernului, Serban Mihailescu. Raspunzand unei interpelari a senatorului PD Iuliu Pacurariu, secretarul general al Executivului a sustinut ca raportul comisiei SRI nu afirma pierderea autoritatii statului in cele doua judete, ci o prezinta "ca pe un risc, nu ca pe o stare de fapt". Serban Mihailescu a incercat sa scuze si declaratiile pe aceasta tema ale ministrului de Interne, Ioan Rus, care ar fi vorbit numai in calitate de lider al PSD Cluj si ar fi preluat "mesaje care se afla de ani de zile in spatiul public". Dovedind reale abilitati sociologice, secretarul general al Guvernului a vorbit despre cele doua dimensiuni ale autoritatii statului: cea legislativa, privind respectarea legilor, si cea simbolica, aratand "modul in care este interiorizata cetatenia romana de catre etnia maghiara". Mihailescu a dat asigurari ca legislatia este respectata peste tot in Romania si, pentru a dovedi ca statul isi exercita controlul in cele doua judete, a dat ca exemplu atacarea in justitie a unor acte normative, elaborate de administratiile locale, care i-ar fi discriminat pe cetatenii romani. Argumentul suprem al respectarii autoritatii statului in Harghita si Covasna a fost insa faptul ca, la ultima vizita in zona a premierului Nastase, absolut toti primarii, indiferent de etnie, au venit cu esarfe tricolore. Secretarul general al Guvernului a tinut sa avertizeze ca Executivul nu va tolera "existenta oricarei tendinte de enclavizare". Serban Mihailescu a acuzat Opozitia ca incearca sa speculeze politic aceste probleme, in contextul in care guvernele din 1996-2000 "au dat senzatia" ca nu instituie legalitatea in aceasta zona. "Sa nu uitam ca secretarul general al Guvernului din acea perioada a dormit in masina la Odorheiu Secuiesc", a spus Mihailescu, reprosand PNL si PD ca nu s-au preocupat de soarta romanilor si maghiarilor din cele doua judete.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: