„Statul paralel“ din România va conduce Parchetul European! Ce oroare…

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este de departe cel mai mare scandal care le explodează în fată dlor Dragnea, Tăriceanu şi compania. Cum adică, dna Kovesi, cel mai mare „duşman“ al justiţiei din România, conducător din umbră al „statului paralel“, este aleasă de forurile europene să conducă Parchetul European? Şi criticile din România la adresa dnei Kovesi? N-au contat nici cât o ceapă degerată în ochii oficialilor europeni? Vai..., ce oroare!

Aproape sigur Codruta Kovesi va conduce Parchetul European

Dna Kovesi este prima pe lista scurtă de trei candidaţi înaintată de comisia de selecţie către preşedintele PE, Antonio Tajani, şi către Consiliul Uniunii Europene de Justiţie (JAI), condus de Tudorel Toader, în virtutea preşedinţiei Consiliului UE asigurată de România. În aceste condiţii, după votul în PE şi în JAI, lui Tudorel Toader îi va reveni „onoarea” deosebită de a semna numirea Codrutei Kovesi în funcţia de Şef al Parchetului European. Dumnezeu nu bate cu parul…

Surpriza pentru criticii acerbi din România ai doamnei Kovesi a fost imensă. Cum, nimeni de la UE nu s-a uitat în gura lor, când au criticat-o cu asprime pe dna Kovesi, când au plasat-o în fruntea „statului paralel“? Când au demis-o cu mâna CCR din funcţia de şef al DNA? Când au declarat că a băgat în închisoare oameni nevinovaţi? Cât de neinformaţi or fi oficialii europeni (adică „proşti“, că doar nu-i oprea nimeni să se uite la declaraţiile şefilor români), tot ştiu că vinovat/nevinovat stabileşte hotărârea definitivă a instanţei, nu dnii Dragnea, Tăriceanu sau Toader. De dna premier Dăncilă, numai de bine. De unde nu e…

Din declaraţiile domnilor Juncker, Timmermans, din documentele Comisiei de la Veneţia, MCV-ului, din rezoluţia PE, am văzut poziţia UE faţă de criticile româneşti la adresa justiţiei de la noi. Dnul Toader n-a văzut-o. Va trimite miniştrilor de Justiţie din ţările UE decizia CCR prin care preşedintele era obligat s-o demită pe Kovesi, drept consecinţă a unor abateri grave. Aşa, şi? Sunt obligaţi miniştrii de Justiţie să voteze în JAI cum le-a indicat CCR din România? Să fim serioşi! Ştiu şi ei că CCR de la noi este profund politizată, face jocurilor stăpânilor aflaţi la putere, contra unor salarii şi pensii grase.

Şi şefii Poloniei s-au opus ca Donald Tusk să fie ales preşedinte al Consiliului European. Şi s-au făcut de râs. Nimeni la UE nu s-a sinchisit de opoziţia lor.

Ce urmează

Presupunând că PE şi JAI îşi vor însuşi propunerea Comisiei de evaluare (deciziile se iau cu majoritate de voturi), este aproape sigur că peste o lună dna Kovesi va fi şefa Parchetului European. Cu ce consecinţe pentru România?

Toate alegaţiile conducătorilor de la Bucureşti, despre statul paralel, despre cât rău a făcut Kovesi Justiţiei din România, nu mai valorează nimic. Toate iniţiativele de promovare a unor OUG-uri în domeniul Justiţiei vor avea automat sancţiunea de „neavenite“ din partea UE. Dacă oficialii români se vor încăpăţâna să spună, cum face dna premier Dăncilă, că oficialii UE sunt dezinformaţi, vor atrage din partea acestora replica, pe canale nepublice: „ne faceţi proşti“?

Sigur, România poate protesta şi la alt nivel. Să conteste deciziile UE, să-şi separe politicile de acelea ale UE, să nu mai respecte tratatele de aderare semnate. Îşi asumă, însă, şi riscuri. Va fi blocată de la accesarea fondurilor europene nerambursabile, îşi poate pierde dreptul la vot în instituţiile europene iar, în final, riscă activarea art. 7 din Tratatul de Aderare la UE. Va accepta electoratul român toate aceste riscuri? Nu de alta, dar peste trei luni avem alegeri europarlamentare. Dragnea şi compania se vor întoarce la popor. Că aşa este în democraţie!

Concluzie

Numirea dnei Kovesi ca Procuror-Şef al Parchetului European schimbă total datele problemei Justiţiei din România. Nu poţi susţine la infinit că oficialii de la Bruxelles sunt fie neinformaţi, fie proşti de-a dreptul. Şi că acceptă „statul paralel“ la ei la masă. Nu fără să te faci de râs în toate ţările UE, şi în faţa electoratului român. Care a evoluat foarte mult, odată cu accesul liber la informaţii, prin reţelele de socializarea şi prin media europeană. Şi care trebuie să decidă, peste trei luni, cine minte şi cine spune adevărul. Ce faceţi dnilor guvernanţi, vă riscaţi?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite