Statul de drept se îndoaie sub loviturile corupţilor aleşi şi nealeşi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceea ce se întâmplă în România, în acest an, care nu se dovedeşte doar electoral cu tot ceea ce decurge de aici, ci un an de o importanţă capitală pentru viitorul ţării. Este ceva nemaiîntâlnit, de neimaginat într-o societate în care mult propăvăduita democraţie devine tot mai fragilă şi victimă a propriilor alegeri ale românilor.

Se calcă pe cadavre, nu există niciun fel de scrupule în acţiunile şi faptele corupţilor politici şi apolitici, care-şi urmăresc cu tenacitate criminală scopurile, în timp ce, pe de altă parte, mint, propăvăduiesc, fac o propagandă de amploare şi cu toate mijloacele din dotare pentru a manipula poporul în interesul lor.

În ciuda eforturilor continue ale unora de a întări statul de drept şi instituţiile de bază ale acestuia, Justiţia în special, caracatiţa acaparatoare a corupţiei instituţionalizată sau nu, continuă să crească ameninţând să dea lovituri mortale fragilei democraţii româneşti.

Poporul asistă uimit, împărţit în diverse tabere din diferite motive: revoltat, aplaudac, frustrat, indiferent, implicat, minţit, batjocorit, manipulat, ignorat, neluat în seamă de aleşii proprii, la nesfârşitele bătălii de la vârful statului, în care sunt implicaţi conducătorii României de astăzi, fie ei baroni locali din teritorii, fie parlamentari, miniştrii, premier şi şef de stat.

Observând ceea ce se întâmplă în acest timp, în ţara noastră, s-ar putea trage concluzia că toată clasa politică la putere, dar şi în opoziţie, conducere locală şi centrală se află într-un război pe viaţă şi pe moarte între ei, pe de o parte, dar şi cu Justiţia pe de altă parte. În acest moment, este mult mai uşor să arăţi pe cineva cu degetul ca fiind posibil corupt sau corupt dovedit de Justiţie, decât să găseşti politicieni cinstiţi, corecţi, aleşi sau numiţi în funcţii care să muncească şi să lupte necondiţionat pentru consolidarea democraţiei, statului de drept şi propăşirea românilor.

Nici nu ştii ce să mai crezi când zilnic, se devoalează noi fapte de corupţie la nivel înalt, în care sunt angrenaţi de-a valma politicieni, aşa zişi oameni de afaceri, poliţişti, procurori, judecători, aleşi de tot felul, interlopi, funcţionari şi slujbaşi ai statului, medici, profesori, „tonomate” în slujba unor trusturi de presă şi interese ilegale.

Nu ştii ce să crezi când vezi cum Parlamentul refuză cererile de arestare ale DNA pe numele unor deputaţi sau senatori acuzaţi de fapte de corupţie, în loc să dea liber Justiţiei să-şi facă treaba. Nu ştii ce să crezi când primul ministru se declară solidar cu oamenii din partid, baroni locali acuzaţi de corupţie, el însuşi acuzat că este ”profund corupt” de preşedinte.

Nu ştii ce să crezi când chiar fratele preşedintelui este acuzat şi arestat sub acuza de trafic de influenţă, în cârdăşie şi înnrudire cointeresată cu calnuri mafiote. Nu ştii ce să crezi când Parlamentul, cu mulţi acuzaţi de corupţie printre membri, îl acuză de corupţie pe preşedintele ţării şi votează politic şi din interes demiterea acestuia.

Nu ştii ce să crezi când, pe de o parte, premierul îşi apără acuzaţii de coruţie şi, pe de altă parte, preşedintele îşi lasă fratele la puşcărie, declamând sus şi tare că merge pe mâna Justiţiei în detrimentul familiei personale.

Nici nu ştii ce să crezi când şefii celor mai înalte instituţii de anchetă şi cercetare ale statului de drept sunt acuzaţi de luare de mită şi corupţie, de interlopi din spatele gratiilor  dubei care îi duce la instanţă.

Nici nu ştii ce să crezi când mii de români simpli, neajutoraţi, fără bani averi sau funcţii de nici un fel, reclamă corupţia generalizată din sistem, plângând că nu le face nimeni dreptate. Că Justiţia la nivel local o fac mafioţii, corupţii, interlopii şi baronii locali, fiecare după interesele sale, lovind în amărăşteni, care mor cu dreptatea în braţe.

Nici nu ştii ce să crezi când pe acest fond de corupţie generalizată, sistemică, instituţionalizată, poporul este prostit cu ”ieftiniri, locuri de muncă, investiţii economice, pensii şi salarii” care cresc din gură în fiecare zi, asigurat de un trai mai bun şi o viaţă decentă, că de, alegerile se apropie şi politicienii mor de grija poporului votant.

Un lucru e clar însă, în această luptă crâncenă pe viaţă şi pe moarte între caracatiţa corupţiei şi statul de drept, Justiţia fragilă şi susţinătorii fervenţi ai acesteia sunt atacaţi tot mai puternic, cu toate armele, fără menajamente şi începe să se clatine de pe postamentul şi aşa foarte slăbit şi neconsolidat pe care se află.

Pericolul ca Justiţia şi implicit statul de drept să cadă sub controlul corupţiei, indiferent din ce parte a spectrului politic sau din orice altă zonă a societăţii româneşti ar veni, este unul extrem de mare. Este iminent şi inevitabil acest pericol. Tocmai de aceea se dau bătălii crâncene pentru controlul Justiţiei, iar acest an, după părerea mea, este unul crucial pentru stabilirea drumului pe care îl va urma ţara noastră pe viitor.

De aceea, cruciada împotriva corupţiei trebuie să meargă mai departe cu orice preţ, lăsând în urmă multe victime şi chiar sânge.

În funcţie de învingătorii din războiul corupţiei, România va putea lua calea unei democraţii consolidată cu instituţiile principale ale statului de drept sau, Doamne fereşte, poate ajunge să fie controlată în totalitate de caracatiţa corupţiei instituţionalizată la toate nivelurile, ceea ce ar însemna un dezastru existenţial pentru noi ca ţară, dar şi ca popor.

De aceea, anul în curs mi se pare a fi unul crucial, ţinând cont şi de faptul că dinamica geostrategică, politică, economică din zona noastră de vecinătate este una îngrijorătoare pentru toată lumea, nu doar pentru România.

Românii nu mai trebuie să stea cu mâna întinsă la pomeni, la promisiuni, nu mai au voie să se lase manipulaţi, prostiţi, înşelaţi, furaţi, escrocaţi de nimeni. În caz contrar, vor primi din nou ceea ce merită şi îşi vor risca atât existenţa cotidiană, cât şi viitorul lor şi al copiilor lor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite