Statul de drept, din nou sub lupa SUA. Cine este Victoria Nuland, emisarul american în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victoria Nuland, adjunctul secretarului american de stat John Kerry FOTO Reuters
Victoria Nuland, adjunctul secretarului american de stat John Kerry FOTO Reuters

Mâna dreaptă a secretarului american de stat John Kerry, Victoria Nuland, se va afla în acest weekend la Bucureşti, pentru a discuta cu preşedintele Traian Băsescu şi cu ministrul de Externe Titus Corlăţean, dar şi cu reprezentanţi ai societăţii civile, despre eforturile depuse de România în vederea întăririi statului de drept.

Este a doua vizită în România a unui oficial american pe probleme de justiţie, după ce, în vara lui 2012, în timpul suspendării preşedintelui Traian Băsescu, Philip Gordon, predecesorul lui Nuland, sosea la Bucureşti pentru a discuta despre funcţionarea statului de drept.

Turneul Victoriei Nuland va include şi România, pe lângă Olanda, Germania, Franţa şi Lituania. Dacă discuţiile cu ceilalţi demnitari europeni vizează relaţiile bilaterale sau agenda internaţională, vizita lui Nuland la Bucureşti are un scop mai delicat:  „întărirea eforturilor  pentru consolidarea domniei legii”, după cum arată un comunicat al Ambasadei SUA. Vizita sa intervine la scurt timp după acţiunea Parlamentului din „marţea neagră“, când aleşii români au încercat să adopte o lege a amnistiei şi graţierii şi au votat modificări suspecte la Codul Penal.

Implicarea lui Nuland în evenimentele interne din România nu este fără precedent. În perioada protestelor din 2012, din calitatea de purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, ea le-a cerut oficialilor români să evite violenţele.  „Susţinem dreptul oamenilor din întreaga lume de a protesta şi de a-şi exprima opiniile paşnic, dar le cerem atât protestatarilor, cât şi autorităţilor să se abţină de la violenţe“, declara Nuland.

Legăturile sale cu România sunt, însă, mai vechi. În 2008, Nuland, pe atunci ambasador SUA la NATO, s-a aflat în România, cu prilejul organizării Summitului NATO la Bucureşti, alături de fostul preşedinte George Bush Jr. şi Condoleeza Rice.

Victoria Nuland

Victoria Nuland, alături de fostul preşedinte George Bush, la Summitul NATO din 2008, desfăşurat la Bucureşti FOTO State.gov

Cine este Victoria Nuland

Adjunct al Secretarului american de Stat John Kerry, Victoria Nuland este văzută drept succesoarea acestuia şi om de încredere în administraţia Obama.

A devenit asistent al Secretarului de Stat pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice în septembrie 2013. Este responsabilă de relaţiile diplomatice dintre SUA şi alte 50 ţări din Asia şi Europa. Înainte de a prelua acest post, a fost purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

În perioada 2005-2008, Nuland a fost şi ambasador al Statelor Unite la NATO, iar înainte de asta a fost consilier pe probleme de Securitate Naţională . Nuland este o fină cunoscătoare a politicii Moscovei , vorbeşte fluent limba rusă şi a lucrat şi la Ambasada SUA din Rusia.

Frunda: “Unchiul Sam ne priveşte cam superior

Gyorgy Frunda, consilierul premierului Ponta pe probleme de politică externă, a comentat acid vizita Victoriei Nuland în România. „Mi se pare puţin cu un aer de superioritate, ca şi cum ar vorbi dirigintele cu elevii. Nu e aroganţă, dar arată o anumită superioritate a Unchiului Sam“, a opinat el. „Nu e România o colonie şi refuz această idee, că vine sa inspecteze în România nivelul sau stadiul drepturilor omului, statului de drept şi a democraţiei“, a mai spus fostul senator.

Materiale pe aceeaşi temă:

Gyorgy Frunda, despre vizita secretarului de stat SUA: Unchiul Sam ne priveşte cu superioritate. Nu suntem colonie

Gyorgy Frunda, consilierul premierului pentru politică externă, a declarat, pentru ziare.com, că simte o atitudine de superioritate din partea SUA, referindu-se la vizita secretarului de stat adjunct american în Romania, Victoria Nuland, care spune că vine la Bucuresti pentru a discuta despre funcţionarea statului de drept.

Adjunctul secretarului de stat american Victoria Nuland vine la Bucureşti

Citeste mai mult: adev.ro/mz34u0

Adjunctul secretarului de stat american Victoria Nuland vine la Bucureşti

Adjunctul secretarului de stat american Victoria Nuland vine la Bucureşti

Adjunctul secretarului de Stat Victoria Nuland efectuează o vizită la Bucureşti în perioada 10-11 ianuarie, în cadrul unui turneu european care a început marţi, în Olanda, şi care include vizite în Germania, Lituania şi Franţa, anunţă Departamentul de Stat într-un comunicat postat pe site.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite