Start în campania pentru europarlamentare. Ce interdicţii au candidaţii în următoarele 30 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, la ora 24.00, a început oficial campania pentru alegerile europarlamentare. Pe parcursul celor 30 de zile, 14 partide, o alianţă electorală şi 8 candidaţi independeţi se vor lupăta pentru cele 32 de locuri rezervate României în Parlamentul European. Ce au voie să facă candidaţii şi ce le este interzis în timpul campaneie celor care se luptă pentru fotoliul, dar mai ales pentru salariul european?

Campania electorală a început astăzi, la ora 00.00, şi se va încheia cu o zi înainte de data alegerilor, respectiv sâmbătă 24 mai, la ora 7.00. România va trimite 32 de eurodeputaţi al Bruxelles, cu unul mai puţin decât în legislature trecută, ca urmare a aderării Croaţiei la UE. Noul Parlament European va avea 751 de deputati, care vor avea un mandat de 5 ani. Pentru cele 32 de locuri lupta este strânsă.

Cincisprezece partide şi opt candidaţi independenţi intră în cursa pentru alegerile europarlamentare din 25 mai. În ordinea de pe buletinul de vot, în bătălia electorală intră candidaţii PDL, PMP, UDMR, alianţei electorale PSD-UNPR-PC, PNL, PNL, PRM, Alianţei Naţionale a Agricultorilor, Partidului Dreptăţii Sociale, Partidului Noua Republică, Partidului Verde, Forţa Civică, Partidului Ecologist Român, PNŢCD şi PPDD.

Pe lângă cele 15 formaţiuni politice înscrise în competiţia europeană, opt candidaţi independenţi au reuşit să treacă testul Biroului Electoral Central (BEC) şi se vor regăsi pe buletinele de vot din 25 mai. Pe lângă arhicunoscutul Mircea Diaconu, care a câştigat lupta cu ANI pentru a candida la alegerile europene, în competiţie sunt şi Pericle Iulian Capsali, Paul Purea, Costea Peter, gimnasta Corina Georgiana Ungureanu, Constantin Filip Titian, Valentin Dăeanu şi Dănuţ Liga.

PNL şi PSD sunt deja în campanie

Chiar dacă, potrivit legislaţiei, campania electorală începe astăzi, partidele s-au grăbit şi au furat startul la alegerile europene. PNL şi-a amplasat încă de joi un cort în inima Bucureştiului, într-o zonă foarte populată, Piaţa Unirii. Mesajul de campanie a liberalilor îi îndeamnă pe români să iasă din casă pentru a vota în data de 25 mai: „Pe 25 mai Europa alege. Alege şi tu“.

Dacă în Bucureşti PNL s-a grăbit să-şi asigure primul vizibilitate, în Ploieşti, startul a fost furat de singura alianţă de la alegerile europarlamentare, formată din PSD, PC şi UNPR. Mai multe panouri publicitare care îl înfăţişează pe premierul Victor Ponta au fost amplasate pe cele mai circulate rute ale oraşului. „Trimitem la Bruxelles oameni mândri că sunt români“, garantează preşedintele PSD Victor Ponta, din marginea panoului. La Ploieşti, alianţa USD pare să aibă concurenţă, potrivit lui Cristian Preda, cap de listă al PMP.

Europarlamentarul spune că şi PNŢCD a montat panouri electorale şi cere amendarea partidelor care au început campania mai devreme. Bogdan Ghilaş, de la Registratura Biroului Electoral Central Bucureşti, a declarat că amplasarea unor corturi sau panouri electorale înaintea începerii campaniei electorale constituie contravenţie.          FOTO b365.ro

Ce le impune legea

Conform legii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, în campania electorală candidaţii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, marşuri, precum şi prin intermediul mass-mediei.

În unităţile militare, în unităţile de învăţământ, în timpul programului de învăţământ, în sediile reprezentanţelor diplomatice, precum şi în penitenciare, acţiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise.În timpul campaniei electorale primarii sunt obligaţi să asigure candidaţilor, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii.

Totodată, este interzisă şi introducerea spoturilor publicitare electorale în alte emisiuni decât cele electorale. Sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat. Utilizarea locurilor speciale pentru afişaj electoral este permisă numai pentru competitorii electorali, fără a îngrădi campania contracandidaţilor, contravenienţii urmând să fie sancţionaţi cu amendă de la 1.000 lei la 2.500.

Cei peste 18 milioane de români cu drept de vot din ţară şi din străinătate sunt aşteptaţi la vot în cele 18.532 de secţii amenajate pe teritoriul României şi în cele 190 de secţii amenajate în afara teritoriului naţional.

image

Pe aceeaşi temă:

Cum arată ordinea partidelor pe lista la europarlamentare

Preşedintele Biroului Electoral Central (BEC), Florentin Sorin Drăguţ, a tras la sorţi joi ordinea ocupată de partidele politice pe buletinul de vot pentru alegerile europarlamentare, după cum urmează: PDL, PMP, UDMR, USD, PNL, PRM.

Cine sunt cei 8 independenţi care vor să ajungă la Bruxelles

Opt candidaţi independenţi se vor afla pe buletinele de vot din 25 mai. Vedete, oameni de afacere, dar şi simpli anonimi speră să ajungă în Parlamentul European promovându-se cu mesaje din Biblie, din viaţă sau din televiziune. „Adevărul“ vă prezintă ce se află în spatele numelor pe care le veţi găsi pe buletinul de vot pentru alelgerile europarlamentare de luna viitoare.

VIDEO Candidat la europarlamentare cu sprijin preoţesc: „Cer tuturor să facă un efort, mai ales în schituri, biserici şi parohii“

Candidatul independent la alegerile europarlamentare din luna mai, Iulian Capsali, a strâns cele 100.000 de semnături necesare pentru a se înscrie în cursă cu ajutorul preoţilor, deşi Biserica Ortodoxă Română interzice implicarea politică.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite