Sorin Roşca Stănescu a publicat primul editorial din închisoare: Se înşală cine crede că mă împiedică să mă exprim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Roşca Stănescu FOTO Adevărul
Sorin Roşca Stănescu FOTO Adevărul

„Se înşală amarnic cine şi-a imaginat că, trăgându-mi un glonţ în picior şi aruncându-mă într-un penitenciar pentru o infracţiune imaginară, mă împiedică să gândesc. Şi să mă exprim“, scrie SRS din închisoare.

Redăm integral textul postării:

Se înşală amarnic cine şi-a imaginat că, trăgându-mi un glonţ în picior şi aruncându-mă într-un penitenciar pentru o infracţiune imaginară, mă împiedică să gândesc. Şi să mă exprim. Să mă exprim în ţara care, aşa cum am aflat astăzi, are cei mai mulţi ofiţeri de securitate pe cap de locuitor. Mai mulţi decât Statele Unite chiar. Şi ca număr absolut, imediat după Statele Unite, dar înaintea unei Franţei şi a unei Marii Britanii. Aşadar, îmi permit să gândesc. De pildă, la faptul că regimul Traian Băsescu subcomba. Cel puţin formal. Dar, în realitate?

Ce se va întâmpla după schimbarea ştafetei politice, care are loc chiar în acest an? Vom avea un nou fel de stat de drept? Vom avea o nouă Justiţie? Ce se va întâmpla cu cele două entităţi aflate în epicentrul construcţiei democratice? Cum vor funcţiona ele după? La fel? Sau altfel? Dacă va fi la fel, cum se va negocia şi cum se va produce transferul de putere? Cum anume va trece un personaj politic la butoane în locul altul personaj politic şi în ce mod va trage, în continuare, de sfori? Vor fi aceleaşi sfori? Şi va avea loc o revanşă? O răzbunare? Va începe prigoana, pe drept şi pe nedrept, împotriva clanului Traian Băsescu? Şi, în aceste condiţii, cum va funcţiona echilibrul dintre cele trei puteri fundamentale ale statului? Cum vor fi separate Legislativul, Executivul şi Justiţia, cum va fi asigurat controlul între ele şi cum va fi garantată independenţa lor? Ce se va întâmpla cu magistraţii transformaţi în marionete? Vor fi înlocuiţi cu alte marionete? Ale noilor veniţi? Sau vor fi aceiaşi, schimbându-se doar indivizii de la capătul firelor?

Cine întoarce cheia Justiţiei pentru a o reseta, dacă ne vom afla în cealaltă ipoteză? Şi anume, în ipoteza în care va exista voinţa politică de a avea, în viitor, procurori şi magistraţi cu adevărat şi în totalitate independenţi în raport cu politicienii? Cum se va vindeca Justiţia în zonele în care a fost atinsă de tumoare? Care este indiciul ce ne va indica direcţia în care ne îndreptăm? Cum vom şti?

Nu este complicat de răspuns la această întrebare. Prima condiţie, condiţia fundamentală, este că în viitor niciun judecător şi niciun magistrat să nu mai poată depinde, în ceea ce priveşte cariera lui, de niciun politician. Ceea ce înseamnă că, dacă această schimbare de regim nu este doar o schimbare de ştafetă, foarte repede, printr-un simplu act normativ, se va putea decide ca toţi judecătorii şi toţi procurorii, indiferent de funcţia deţinută, toate conducerile din Justiţie şi din marile parchete să fie decise, exclusive, de Consiliul Superior al Magistraturii. Fără ca prim-ministrul versus ministrul Justiţiei să mai poată propune ceva. Fără ca viitorul preşedinte al României să mai aibă un cuvânt de spus. Dacă se va întâmpla aşa, vom şti încă din primele luni ale anului viitor. Dacă nu, atunci ne vom plasa doar în prima ipoteză. Şi, cel mult, vom asista la acte de răzbunare. În niciun caz de justiţie.

Sunt extrem de mulţumit că mă număr printre cei mai importanţi jurnalişti care, la timpul cuvenit, sub primul mandat de patru ani al lui Ion Iliescu, am insistat, într-o îndelungată campanie de presă, pentru inamovibilitatea judecătorilor. Aşa este bine. Aşa este normal. Etapa a doua a unei Justiţii independente înseamnă ce spuneam mai sus. Iar a treia etapă va fi curăţirea din interior atât a Consiliului Superior al Magistraturii, cât şi a magistraturii şi procuraturii, de cozile de topor. Şi, între altele, de ofiţerii acoperiţi. Poate că vom trăi ziua, pentru a închide paranteza, în care promovarea unui judecator sau a unui procuror nu va mai necesita un aviz al unui ofiter SRI. Nu de altă, dar nu este sănătos ca aceştia să fie la mâna serviciilor secrete.

Dacă există persoane care încă au dubii în ceea ce mă priveşte, fac în cele ce urmează, în mod succint, câteva precizări asupra cărora nu voi mai reveni, întrucât am altă treabă decât să mă uit la glonţul din picior. Am fost condamnat, fără absolut nicio probă, pentru că aş fi obţinut “informatii privilegiate”, pentru că aş fi făcut parte dintr-un grup criminal organizat, cu care am făcut cunoştinţă abia în penitenciarul Rahova, mi-a fost schimbată încadrarea, fără să mă pot apăra, în ultimul minut al procesului, ceea ce constituie o gravă eroare, intenţionată sau nu, sunt în închisoare pentru o faptă care, dacă s-ar fi produs, ar fi fost prescrisă şi nu există nicio pagubă creată de mine sau de aşa-zisul grup organizat. Mâine, tema editorialului va fi alta iar titlul Bulevardul Kiseleff “.

Citeşte şi:

Ludovic Orban: „Sorin Roşca Stănescu a aflat de la televizor că a fost condamnat”

Preşedintele interimar al PNL Dâmboviţa, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că senatorul Sorin Roşca Stănescu a aflat de la televizor că a fost condamnat în dosarul Rompetrol, întrucât ştia că este achitat.

Avocatul lui Sorin Roşca Stănescu anunţă că va face toate demersurile pentru apărarea drepturilor clientului său

Dan Chitic, unul dintre avocaţii lui Sorin Roşca Stănescu, a declarat miercuri, după ce l-a vizitat pe acesta la Penitenciarul Rahova, că vor fi făcute toate demersurile, atât pe plan intern, cât şi internaţional, pentru apărarea drepturilor şi libertăţii senatorului. Roşca Stănescu a fost condamnat, marţi, la 2 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul „Rompetrol”.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite