Sorin Grindeanu: Marcel Ciolacu e prima variantă de prim-ministru în PSD. M-am întors în politică pentru un sfert din leafa de la ANCOM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Grindeanu FOTO Mediafax
Sorin Grindeanu FOTO Mediafax

Într-un interviu la Adevărul Live, prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu susţine că Marcel Ciolacu va fi prima variantă a partidului pentru funcţia de prim-ministru, în cazul în care social-democraţii câştigă alegerile parlamentare. Grindeanu spune că votul pentru Guvernul Cioloş ( 2015) şi Guvernul Orban (2020) reprezintă o greşeală a PSD. Fostul premier îl critică pe fostul său coleg de partid Victor Ponta.

Adevărul: Care sunt trei obiective principale ale PSD dacă ajungeţi la guvernare?
Sorin Grindeanu: Aş începe cu ce am prezentat şi ieri, pe larg prezentarea făcută de doctorul Rafila, nominalizat ca ministru al Sănătăţii, şi anume ceea ce înseamnă un plan coerent de combatere a pandemiei. În al doilea rând siguranţa locului de muncă. Nouă ni se pare că e provocarea cea mai importantă în perioada următoare, aceea de a avea un loc de muncă bine plătit. Pentru asta am prevăzut stimultente financiare pentru companiile care-şi păstrează angajaţii, şi de asemenea pentru cei care fac locuri noi de muncă. Nu aş exclude nici agricultura. Mi se pare că în ultimul an este un domeniu dat la o parte. Avem un potenţial enorm, din păcate neexploatat. Vina din ultimii 30 de ani e împărţită. Agricultura trebuie să fie o prioritate pentru orice guvern care vine. Toate aceste lucruri pot fi făcute. Îmi spunea fostul ministru Petre Daea, care a prins toată perioada, indiferent de premier, că a fost peste 100 de programe lansate. Aproape toate, ori au fost eliminate ori au fost subfinanţate, ce înseamnă tot eliminare. Mai mult decât atât, dincolo de faptul că e o lipsă de interes a actualului guvern, sunt măsuri care au înfuriat micii producători. Restricţia pe care au făcut-o legate de pieţe. Am fost în Timişoara săptămâna trecută, care are pieţe închise. Sunt oamenii afară, în frig. Primăria a încercat să găsească soluţii, dar se aleg cu altele. Boli. E deja iarnă. Asta arată o lipsă de aplecare în a rezolva mai bine situaţii de acest tip. Această decizie de a închide cred că putea fi mai bine gândită. Puteau fi luate măsuri de protecţie aşa cum sunt luate în marile centre comerciale. Puteai să pui condiţii pentru vânzători, să pui să se ia temperatura la intrare. Sunt lucruri pe care le poţi face, dar cel mai simplu e să închizi. 

Vorbeaţi de acele stimulente financiare pentru companii. În paralel PSD mai promite majorarea pensiilor cu 40% şi dublarea alocaţiilor. De unde bani? Avem deficit de 9%.
E o întrebare redundantă. Există trei surse de finanţare pe care putem să le accesăm. Pe de o parte bugetul de stat şi o realocare în funcţie de priorităţile pe care le are fiecare guvern. Doi, prin stimularea veniturilor, a economiei. Şi cei care critică asemenea măsuri, dacă am avea un dialog ar recunoaşte că aproximativ 80% se reîntoarce în economie din ceea ce primeşti. 30% îţi vin venituri ale statului din ceea ce dai. Avem prevăzute multe lucruri care se pot face prin fonduri europene. Tot legat de siguranţa locurilor de muncă, v-aş da un exemplu lega de programe de reconversie profesională. Am avut discuţii cu partenerii sociali. Mulţi dintre ei, dincolo de faptul că s-a reclamat lipsa forţei de muncă. Mare parte a plecat. Câştigă mai bine, au viaţă mai bună. Problema e ceea ce facem noi să-i ţinem aici. E foarte greu să-şi păstreze angajaţii, vorbesc de patroni, având în vedere de contextul în care suntem. Reconversia acestor angajaţi e susţinută şi e în programul nostru de guvernare prin programe care sunt din fonduri europene. Prioritizarea bugetului de stat în funcţie de ceea ce fiecare partid consideră că e prioritar. Am dat un exemplu şi ieri. Penultima rectificare, cea din septembrie, s-au luat 2 mld şi 500 de milioane şi s-au dus la fondul de rezervă. La rectificarea de acum trei zile 1 mld jumpătate, deci aproape 4 mld. Bani care s-au dus către autorităţile locale. Chiar mi-aş dori să se verifice acest lucru. Niciodată în ultimii 30 de ani fondul de rezervă nu a fost împărţit în teritoriu către autorităţile locale fără criterii. Singurul criteriu a fost apartenenţa politică. Nu e o perioadă de urgenţă prin care să justifici să dai către aleşii tăi locali 4 mld. O sursă, revenind la întrebare, o realocare mai bună a bugetului. Creşterea salariilor, noi o considerăm o problemă de siguranţă naţională. Atâta timp cât nu oferim salarii, şi mă referim şi la privat, care să ofere o stabilitate angajatului, nu rezolvăm niciodată această lipsă de forţă de muncă. Tot din discuţiile cu patronii, nu sunt reticienţi la ceea ce înseamnă creşterea salariului minim. Realizează că trebuie să-şi ţină angajaţii, să ofere condiţii mai bune astfel încât să nu mai piardă prin a avea un flux mare de angajaţi. Toate aceste programe sunt prinse în programul nostru. Există surse de finanţare pe 2021.  Pe termen mediu şi lung avem o dată. Vreau să introducem criterii de performanţă la angajaţii la stat. Există o evaluare la sfârşit de an pe care o au şi eu. Va duce la creşterea productivităţii. Doi, digitalizare. Digitalizare pornind de la ANAF duce în următorii patru ani din calculele pe care le avem, la o economisire de 12 mld de lei. 8 mld de lei se găsesc acum la marii contribuabili strânşi în aceşti ani. 8mld care nu au fost recuperate de către stat. 

Aţi deschide şcolile dacă aţi ajunge la guvernare?
Da, dar în anumite condiţii. Aş face testarea periodică a cadrelor didactice. Test PCR. Atâta timp cât au fost deschise şcolile, eu nu ştiu să fi fost focare în şcoli. Aş fi foarte strict la ceea ce înseamnă condiţiile de igienă în şcoli. Cred că e o condiţie esenţială. Am doi copii mici în clasele primare. Fiica mea e clasa 0, fiul e clasa a 4-a. S-a dus două săptămâni la şcoală. Ce înţelege? Ăsta e rostul clasei 0. Dimineaţa la 8 se trezesc amândoi, au amândoi câte un device, fiecare stă în câte o cameră. Dincolo de faptul că e dată peste cap viaţa lor, educaţia online e doar să-i ţii ocupaţi. Educaţie nu putem să o numim. Asta înseamnă că dacă ajungem până în martie, înseamnă un an de când nu au mai fost copii în şcoală, ceea ce e foarte greu să recuperezi. Sunt generaţii care vor trebui să recupereze foarte mult dacă vor să facă faţă provocărilor de peste 20 de ani.

Vorbeaţi de ANCOM. Pentru mine a fost surprinzător că renunţaţi la şefia ANCOM pentru a veni în Parlament unde aveţi o leafă mai mic.
Pentru un sfert din leafă. Am avut anul 2019, dpdvd al PSD-ului, un an cu eşec electoral. Fie că vorbim de alegerile europarlamentare, unde am atins un minim. Nu ţin minte să fi atins 22% vreodată. Doi, a venit dezastrul de la prezidenţiale. Mie în aceşti ani, chiar dacă sunt membru din 96, mi s-a părut că e cel mai greu moment prin care trece PSD. M-au contactat cei care au preluat interimar conducerea. Marcel Ciolacu, Paul Stănescu şi nu doar. Au dat un fel de adunare dacă să revină cei care au plecat din partid şi să încercăm să redresăm. Mie în aceşti ani, mie partidul mi-a oferit posibilitatea să ocup diverse funcţii. În 2008 am fost primul viceprimar social-democrat al oraşuluide pe Bega, 2012 deputat, apoi un an şi ceva ministru al Comunicaţiilor, păreşedinte de CJ şi premier. Venind această chestiune din partea celor la care ţin, adică zona de stânga, am considerat că dacă e nevoie de mine, e momentul să dau înapoi ceea ce pot. 

Unii dintre colegi chiar v-au dorit preşedinte de partid.
Da, au fost colegi care au spus. Dar cred că varianta aleasă la Congresul din august e cea mai potrivită.

Vă doriţi pe viitor să fiţi preşedinte PSD?
Am învăţat în aceşti ani că funcţiile sunt trecătoare. Dacă vorbim de partid, având în vedere şi că am fost exclus, cea mai importantă funcţie e aceea de membru. Dacă întruneşti suportul majorităţii, orice om politic care vrea să facă politică poate să ocupe o funcţie de conducere. Dar vă repet, am învăţat pe propria piele, azi eşti, mâine nu eşti. Pentru mine, cea mai importantă funcţie e cea de membru şi faptul că am revenit în politică dintr-o zonă apolitică.

Sunteţi prima variantă de premier?
Nu. Prima variantă e preşedintele partidului.

Preşedintele refuză o astfel de numire.
În 2016 PSD a câştigat net alegerile. Toate sincopele, dacă să dau exemplu schimarea mea sau a lui Mihai Tudose, inclusiv ultimele luni de guvernare ale Vioricăi Dăncilă au plecat de la o situaţie şi anume aceea că preşedintele partidului nu a putut să fie prim-ministru. De acolo au plecat diverse chestiuni care ţineau de lipsă de încredere. de a arăta puterea. În mod normal, când câştigi alegerile, când eşti preşedintele partidului şi nu ai situaţie ca cea din 2017, e normal ca preşedintele partidului să fie prim-ministru. E opinia mea, dar e o decizie pe care o vom lua în Consiliul Politic naţional.

Dar dvs vă doriţi cu adevărat să guvernaţi? Victor Ponta spunea ieri aici că obiectivul PSD e să piardă alegerile.
Toate declaraţiile lui Victor Ponta le privesc din dorinţa de a face pragul electoral ProRomânia, spunea domnul Iliescu în 90, de a băga sula în coaste, de a rupe voturi din zona de stânga astfel încât ProRomânia să acceadă în Parlament. Toate aceste declaraţii nu au niciun fond. De dorim să câştigăm, sperăm să avem o diferenţă confortabilă între noi şi cei de pe locul doi. Tabloul complet îl vom vedea după ce se închide numărătoarea. PSD îşi doreşte să guverneze pentru că este singurul partid care are un program de guvernare forate bine pus la punct. Avem un plan de gestionare a pandemiei care nu e făcut de deputaţi, ci de specialişti.

Klaus Iohannis a anunţat deja o guvernare PNL-USR-PLUS. Ce şanse are PSD să primeasăcă guvernarea de la preşedinte?
Klaus Iohannis s-a transpormat în ultima perioadă în agent electorat PNL: Preşedintele trebuie să respecte COnstituţia. Ar trebui să se uite la ce au făcut aşţi preşedinţi în alte situaţie. V-aş aduce alegerile din 2008. Atunci, pe numărulde voturi PSD a avut cele mai multe voturi. PDL pe vremea aceea a avut un mandat în plus. Acând această justificare, a venit propunerea de premier Emil Boc. Avea explicaţie preşedintele Băsescu. Nu cred că mă poate suspecta cineva de băsism. A respectat Constituţia. Preşedintele Iohannis trebuie să respecte Constituţia. PSD va face tot ce va putea, inclusiv bătălii parlamentare, astfel încât să apere votul românilor. Ne vom bate pe ceea ce au votat românii.

Cu cine aţi putea face o majoritate? E greu pentru PSD să ajungă la 50% chiar şi într-o alianţă.
Mi-e greu să vă spun atâta timp cât nu ştiu cine intră în Parlament. Sigur intră PSD, PNL şi USR-PLUS. Mi-e greu să spun că ProRomânia face 5% sau 9%. Pentru ei e important să facă acest prag, de unde şi aceste delcaraţii ale lui Ponta. În mod normal preşedintele dă mandat partidelor care au câştigat. Sunt lucruri democratice pe care aş face apel să le respecte chiar şi Klaus Iohannis.

Care e relaţia dvs personală cu VIctor Ponta?
N-am mai vorbit cu Victor Ponta de aproximativ trei luni de zile.

Deci de când v-aţi întors în PSD.
Nu m-am gândit niciodată dar poate fi o posibilitate. Relaţia personală a fost tot timpul îmbinată cu cea legată de politică. L-am cunoscut la începutul anilor 2000. Eram preşedinte la TSD Timiş. Ponta venis la organizaţie să ceară sprijinul Timişului să fie preşedinte TSD naţional. Apoi, singur, l-am cunoscut în diverse ipostaze mai bine. Am avut perioade în care pot să spun că chiar a fost apropiată relaţia. Eram preşedinte PSD Timişoara când Victor Ponta a anunţat că va candida la preşedinţia la PSD. Preşedinte pe judeţ era Ilie Sîrbu. Eu am ieşit fără să am niciun fel de discuţie, făcând o şedinţă, că PSD Timişoara îl susţine pe Victor Ponta. Îl ştiam de la tineret, şi îl ştiam în perioada aia 2004-2008, l-am văzut ca un om care a făcut opoziţie, care a ştiut să-şi clădească cariera şi care oferea atunci o anumită speranţă PSD-ului. Noi venind atunci după pierderea alegerilor prezidenţiale. Ca despărţire politică, am văzut declaraţiile lui Victor legate de ce nu înţelege de ce m-am întors. Eu am dat explicaţiile şi mai devreme. Sunt om de stânga. Stânga în acest moment e reprezentată de PSD. 

Nu şi de ProRomânia?
Nu ştiu să aibă membri în Partidul Socialist European. S-au dus în altă familie. În momentul în care colegii mei au avut nevoie de mine am considerat că trebuie să întorc ceea ce mi-a oferit partidul în toţi aceşti ani. I-aş recomandat şi lui Victor să se gândească ce i-a oferit partidul în aceşti ani.

V-a cerut Victor Ponta să intraţi în ProRomânia?
Nu şti cât aţi reuşit să-l cunoaşteţi pe Victor. Foarte multe lucruri le spune în glumă, dar vrând să fie serios. Am avut discuţii cu el atunci când Liviu Dragnea era preşedinte. Am mers la ANCOM, erau îndemnuri de a merge în politică în altă zonă decât PSD, dar nu pot să fac asta. Atâta vreme cât fac politică, voi face la PSD.

Dacă USR-PLUS câştigă alegerile şi Klaus Iohannis îl nominalizează pe Dacian Cioloş premier, îl votaţi?
Excludem o susţinere pentru un guvern PNL. Sunt supoziţii pe care le facem acum. Sunt convins că PSD câştigă alegerile pe 6 dec.

Nu v-am întrebat întâmplător de Dacian Cioloş. PSD a votat o dată guvernul Cioloş.
Am votat şi un guvern liberal. Ambele au fost greşeli. Şi votarea în 2015 şi votarea guverului Orban au fost greşeli.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite