SONDAJ Topul încrederii românilor în instituţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Klaus Iohannis va avea în 2015 un an extrem de dificil din perspectiva speranţelor uriaşe pe care le au cetăţenii de la noul preşedinte ales. Această concluzie se regăseşte în cel mai recent sondaj IRES, citat de Realitatea TV.

Potrivit studiului, 69 % dintre respondenţi consideră că alegerile prezidenţiale din această lună au reprezentat cel mai important eveniment politic pozitiv din 2014. Mai mult decât atât, cota de încredere în instituţia prezidenţială a ajuns la 51%, comparativ cu încrederea în Guvern - 28%.

Românii au cea mai multă încredere în Pompieri, Armată, SMURD, Biserică şi în diasporă

Ca şi în alţi ani, pompierii beneficiază de cea mai mare încredere din partea românilor (90% spun că au multă şi foarte multă încredere în aceştia). Sunt urmaţi apoi de SMURD (88%) şi de Armată (81%). Pe următoarele poziţii ale acestui clasament regăsim DNA şi Biserica, acestea fiind creditate de 66% dintre respondenţi cu multă şi foarte multă încredere, urmate apoi de Uniunea Europeană, Jandarmi, SRI şi DIICOT.

IRES a introdus, în premieră, în topul încrederii diaspora şi Facebook, doi dintre actorii determinanţi în rezultatul alegerilor prezidenţiale din acest an. Chiar dacă diaspora nu este o entitate coagulată şi structurată, 60% dintre români spun că au multă şi foarte multă încredere în aceasta. În Facebook au multă şi foarte multă încredere 42% dintre cei chestionaţi, în timp ce 39% dintre respondenţi susţin că au puţină şi foarte puţină încredere.

Sociologul Vasile Dâncu notează pe blogul său că Banca Naţională a României se bucură de multă şi foarte multă încredere din partea a 55% dintre români, iar Justiţia din partea a 54 % dintre respondenţi.

Încrederea în presa din România este una polarizată, conform sondajului IRES. Astfel, 49% dintre respondenţi spun că au multă şi foarte multă încredere, în timp ce un procent identic afirmă că au puţină şi foarte puţină încredere în mass-media.

Guvern, FMI şi sindicate, cotate cu cea mai puţină încredere

Romanii au puţină încredere în Parlamentul României (9 % dintre respondenţi au multă şi foarte multă încredere, în timp ce 89 % afirmă că au puţină sau foarte puţină încredere în această instituţie). Puţin mai bine se clasează partidele politice, creditate cu multă şi foarte multă încredere din partea a 10% dintre respondenţi. Românii au cea mai puţină încredere în ONG-uri, Guvern, FMI şi sindicate, aceste instituţii aflându-se pe ultimele locuri ale clasamentului, conform sondajului IRES.

Optimişti pentru ţară, dar nu şi pentru propria persoană

Alte date interesante ne relevă faptul că românii sunt mai optimişti în legătură cu viitorul ţării decât pentru propria persoană.

Astfel, peste o treime dintre români afirmă că sunt mulţumiţi de modul în care trăiesc, 65% susţinând contrariul. Cu toate acestea, 44% consideră că peste un an vor trăi mai bine, 33% spun că vor trăi la fel şi 17% dintre respondenţi cred că anul viitor vor avea o situaţie mai prostă.

Sondajul IRES a fost realizat în perioada 18-19 decembrie, pe un eşantion de 1.147 de persoane, şi are o marjă de eroare de plus minus 2,9%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite