INFOGRAFIE Topul încrederii: Ponta şi Iohannis luptă la baionetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit cercetării INSCOP Research, Klaus Iohannis, prim- vicepreşedintele PNL, îl urmează la mică distanţă, în topul încrederii, pe Victor Ponta, preşedintele PSD.

Dacă destrămarea USL pare să fie decontată doar de Crin Antonescu, care a coborât la 23,9% în topul încrederii, pentru Victor Ponta, aflat la 36,1%, pericolul vine de la Klaus Iohannis – 35,5%, relevă studiul realizat de INSCOP Research în perioada 1-7 mai 2014, la comanda ziarului “Adevărul”. Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de 1.056 de persoane, reprezentativ pentru populaţia de 18 şi de peste 18 ani a României. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Isărescu-i fruncea

În cazul majorităţii liderilor politici vizaţi de măsurătoarea INSCOP, tendinţa de scădere a încrederii, constatată şi în martie 2014, se manifestă în continuare.

Lider în ierarhie rămâne Mugur Isărescu (40,4% multă şi foarte multă încredere, procent raportat la total populaţie, deci inclusiv nonrăspunsuri şi cei care declară că nu îl cunosc). Cel mai credibil om politic este o personalitate consacrată în viaţa publică mai degrabă în calitate de tehnocrat.  

Victor Ponta este cel mai de încredere politician în funcţie (36,1% încredere multă şi foarte multă, faţă de 36,4% în martie). Prim-ministrul este urmat în topul încrederii de Klaus Iohannis (35,5%, faţă de 37,1% în martie). 

„Cu uşoare fluctuaţii de la lună la lună, dar stabilizându-se deocamdată drept cel mai bine plasat lider liberal în topurile de încredere, Klaus Iohannis devine o resursă politică pentru un PNL care caută să evite stigmatul de a fi provocat despărţirea USL”, spune Darie Cristea, coordonator proiecte la INSCOP Research. 

„Pierderea publicului PSD se simte”

Locul patru îi revine şi la această măsurătoare lui Sorin Oprescu (31,3%, faţă de 32,3% în martie), urmat de Călin Popescu Tăriceanu, cu 29,4% (faţă de 30,9% la măsurătoarea precedentă). Comparativ cu luna martie, Mircea Geoană (26,1%) îl depăşeşte pe Crin Antonescu (23,9%), liderul liberal fiind în scădere faţă de martie 2014 (26%). 

„Electoratul nu pare a se obişnui uşor cu imaginea lui Crin Antonescu de contestatar al foştilor aliaţi din USL. În orice caz, pierderea publicului PSD se simte în ceea ce priveşte indicele de încredere”, adaugă Darie Cristea.

Cifrele altor politicieni care pot fi asociaţi într-un fel sau altul cu miza prezidenţialelor sunt următoarele: Mihai Răzvan Ungureanu - 22,8% multă şi foarte multă încredere (în scădere faţă de 24,8%, în martie), Elena Udrea - 14,1%  (faţă de 13,2% la măsurătoarea precedentă), Cătălin Predoiu - 13,4% (15,2% în martie. 

De menţionat că Traian Băsescu beneficiază de încrederea a 21% din respondenţi, faţă de 22,3% în martie, iar George Maior, directorul SRI, are o cotă de 22,5% (22,1% în martie).

Sondaj Topul increderii in personalitati politice
Sondaj Topul increderii- comparatia scorurilor

Citeşte şi:

Citeşte şi:

INFOGRAFIE Cine poate să-l bată pe Victor Ponta în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale

Doar doi lideri politici, Klaus Iohannis şi Mihai Răzvan Ungureanu, au în acest moment şanse reale de a-l învinge pe liderul PSD într-un eventual tur II al alegerilor prezidenţiale, arată un sondaj INSCOP Research realizat la comanda ziarului „Adevărul”. Au şanse – dar nu certitidini, pentru că Ponta oricum e acum pe primul loc. Însă cei doi pot recupera diferenţa care îi separă acum de liderul PSD.

INFOGRAFIE Adevărul despre România: Ce vor românii la Cotroceni: bărbat, tânăr, de dreapta

Potrivit unei cercetări INSCOP Research realizate în perioada 16-24 ianuarie 2014, viitorul preşedinte al României ar trebui să fie de sex masculin (88,1% din respondenţi), mai tânăr (75,1%), echilibrat şi echidistant (69,8%), independent politic (51,1%) şi de dreapta (51,4%).

INFOGRAFIE Adevărul despre România: Ponta conduce în derby-ul cu Antonescu

Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research în perioada 16-21 ianuarie 2014, premierul Victor Ponta ar fi votat, dacă ar candida la Preşedinţie, de 29,8% din respondenţi. Pentru Crin Antonescu ar opta 22,4%

SONDAJ INSCOP Iohannis, un adversar mai greu pentru Ponta decât Crin

Potrivit cercetării INSCOP Research efectuate în perioada 27 februarie – 4 martie 2014, în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale,duelul Victor Ponta – Klaus Iohannis ar fi mai echilibrat decât o luptă Victor Ponta – Crin Antonescu.

INFOGRAFIE Adevărul despre România: Mugur Isărescu rămâne lider în topul încrederii

Potrivit unei cercetări efectuate de INSCOP Research în perioada 16-21 ianuarie 2014, 44,9% din respondenţi au multă şi foarte multă încredere în guvernatorul Băncii Naţionale a României.

SONDAJ Topul încrederii: Iohannis i-a luat faţa lui Ponta

Potrivit sondajului realizat de INSCOP Research între 27 februarie şi 4 martie 2014, 37,1% din români au multă şi foarte multă încredere în primarul Sibiului. El este urmat în clasament de Victor Ponta (36,4%) şi de Sorin Oprescu (32,3%).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite