SONDAJ Românii nu cred în bănci şi în partide

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit cercetării INSCOP Research efectuate la comanda ziarului „Adevărul“, doar 17% din respondenţi nu sunt reticenţi faţă de bănci. Şi mai puţini (13,2%) pun preţ pe partidele politice

Partidele politice continuă să se afle în partea inferioară a clasamentului general al încrederii în instituţii de orice tip. Parlamentul, Guvernul şi Preşedinţia pierd puncte în topul încrederii, comparativ cu măsurătoarea efectuată în urmă cu două luni (noiembrie 2013), relevă sondajul realizat de INSCOP Research la comanda ziarului “Adevărul”.

Cercetarea a fost efectuată în perioada 16-21 ianuarie 2014, înainte de accidentul aviatic din Apuseni şi înainte de înrăutăţirea condiţiilor meteo. Prin urmare, orice efect ar fi avut aceste episoade asupra încrederii în instituţiile executive, el nu a fost surprins de sondaj. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.054 de persoane, reprezentativ pentru populaţia de 18 şi de peste 18 ani, iar eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%.

În afara partidelor (doar 13,2% din respondenţi au multă şi foarte multă încredere în aceste instituţii), codaşe în clasamentul general mai sunt băncile (17%) şi patronatele (19,9%).

„Băncile ajung la un minim absolut de încredere. Semnalul este foarte prost nu doar pentru bănci, ci pentru economie în ansamblu”, explică Remus Ştefureac, director INSCOP.

image

Tot Armata-i fruncea

Ierarhia în cazul instituţiilor executive (încredere multă şi foarte multă din totalul populaţiei fără non-răspunsuri): Armata 65,8% (faţă de 67,6% în noiembrie 2013), Jandarmeria 57,6% (57,1% în noiembrie), BNR 50,7% (faţă de 50,4% în toamnă), Poliţia 47,7% (faţă de 46,2% în noiembrie) şi SRI 47,5% (faţă de 48,3%).

Topul încrederii în instituţiile sociale sau private e dominat în continuare de Biserică: 62% încredere multă şi foarte multă (procente din totalul populaţiei fără non-răspunsuri), faţă de 65% în noiembrie 2013.

NATO, pe primul loc

În privinţa încrederii pe care românii o manifestă faţă de instituţiile internaţionale, ierarhia e dominată de NATO – 50,4% (51,4% în noiembrie 2013), ONU – 50,2% (52,7% în noiembrie) şi UE – 47% (48,6% în noiembrie).

image

Citeşte şi:

INFOGRAFIE Sondaj: românii le cer viitorilor europarlamentari să ştie limbi străine

Potrivit unei cercetări INSCOP Research, majoritatea respondenţilor consideră că principalele calităţi ale celor care vor reprezenta România în Parlamentul European trebuie să fie cunoaşterea limbilor de circulaţie internaţională şi studiile potrivite.

INFOGRAFIE Adevărul despre România: tinerii români cred mai puţin în stat şi mai mult în ei înşişi

Barometrul „Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul”, arată că, deşi percep că ţara şi economia vor merge mai prost în 2014, tinerii cred că lor personal le va merge mai bine.

SONDAJ Jumătate dintre români suspină după comunism

Potrivit unei cercetări INSCOP Research, realizată în perioada 7-14 noiembrie, 44,7% din respondenţi consideră comunismul drept „un lucru bun pentru România“, iar 44,4% apreciază că înainte de 1989 se trăia mai bine.

INFOGRAFIE Mugur biruitorul. Isărescu i-ar învinge la prezidenţiale şi pe Ponta, şi pe Antonescu

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, i-ar învinge atât pe Crin Antonescu, cât şi pe Victor Ponta în turul al doilea al algerilor prezidenţiale.

INFOGRAFIE Adevărul despre România: mândri că suntem români, în proporţie de 83%. Sudiştii, cei mai patrioţi

Potrivit unei cercetări efectuate de INSCOP Research, 26,3% din respondenţi îşi pun tricolorul pe balcon cu ocazia Zilei Naţionale a României.

INFOGRAFIE Adevărul despre România: două treimi din români sunt de acord cu exploatarea resurselor naturale

O cercetare sociologică INSCOP Research a luat pulsul românilor faţă de una dintre cele mai controversate teme ale zilei: exploatarea resurselor naturale ale României.

INFOGRAFIE Sondaj: 62% din români ar fi de acord ca Basarabia să se unească cu România

Potrivit unei cercetări realizate de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, 61, 7% din români ar fi de acord ca Republica Moldova să se unească cu România în cazul în care Basarabia ar rata procesul de integrare în UE.

INFOGRAFIE Sondaj: Românii se bazează, în criză, doar pe familie şi pe Dumnezeu

Potrivit unei cercetări realizate de INSCOP Research, respondenţii n-au încredere în instituţiile statului pentru rezolvarea principalelor temeri cu care se confruntă.

INFOGRAFIE Sondaj: Un român din trei crede că relaţiile cu maghiarii sunt bune

29,2% din respondenţi spun că românii şi minoritatea maghiară se înţeleg bine, potrivit unei cercetări INSCOP Research, realizată la comanda „Adevărul“. 29,1% din români susţin însă că relaţiile cu ungurii sunt rele

INFOGRAFIE Adevărul despre România: un sfert dintre români vor monarhie

27,2% din români ar alege ca formă de guvernământ monarhia, conform barometrului „Adevărul despre România“. Este cel mai ridicat procent din ultimii 23 de ani.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite