SONDAJ Românii nu sunt interesaţi de noua Constituţie. Doar 38,8% din români ar merge la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
31,4% din români consideră că reducerea pragului de validare a referendumului de la 50% la 30% este o măsură bună FOTO Arhiva Adevărul
31,4% din români consideră că reducerea pragului de validare a referendumului de la 50% la 30% este o măsură bună FOTO Arhiva Adevărul

Dacă în toamnă s-ar organiza un referendum, Constituţia nu ar trece de votul popular, în condiţiile în care pragul de validare este de 50% plus unu. Doar 38,8% din români ar merge la vot

Numai 38,8% din români ar merge sigur să voteze la referendum, dacă în toamnă ar fi chemaţi la urne pentru modificarea Constituţiei, relevă cel mai recent sondaj „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, în perioada 12-21 iulie 2013. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.055 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Dintre românii chestionaţi, 40,7% au declarat că se mai gândesc dacă merg să voteze, în timp ce  9,9% din respondenţi sunt siguri că nu vor participa la vot. 

În prezent, un referendum este validat dacă la urne se prezintă 50% plus unu din alegătorii aflaţi pe listele electorale. Printr-un proiect de lege care a fost adoptat de Parlament pe 29 mai 2013, Legea referendumului a fost modificată în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%. În aceeaşi zi însă, opoziţia a anunţat că atacă la Curtea Constituţională proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum.

În 26 iunie, Curtea Constituţională a României a decis că modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul de prezenţă este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii. Prin urmare, un referendum care să aibă un prag de validare de 30% ar putea fi organizat abia după an de la intrarea în vigoare a legii. În iulie, preşedintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului reexaminarea acestei legi, pe motiv că în forma actuală nu se asigură o reprezentativitate suficientă.

43,7% CRED CĂ SCĂDEREA PRAGULUI NU E POTRIVITĂ

31,4% din români consideră că reducerea pragului de validare a referendumului de la 50% la 30% este o măsură bună, care ajută la adoptarea unor decizii importante. Există însă un procent semnificativ de respondenţi, 43,7%, care văd scăderea pragului de prezenţă ca pe o măsură negativă, care afectează democraţia. 24,9% din cei chestionaţi au ales varianta „Nu ştiu/nu răspund“, ceea ce indică, potrivit INSCOP Research, o relativă necunoaştere sau neînţelegere a implicaţiilor măsurii de către o parte a votanţilor.

grafic


Click pentru a mări infografia

40,3% DIN ROMÂNI VOR PARLAMENT UNICAMERAL

Chestionaţi în legătură cu tipul de Parlament dorit, 40,3% din români au declarat că sunt pentru un Parlament unicameral, pentru ca deciziile să se ia mai repede. 41,7% din respondenţi vor Parlament bicameral, întrucât se exercită un control mai bun şi astfel pot fi  evitate deciziile abuzive. 

Potrivit INSCOP Research, distribuţia procentelor este influenţată şi de simpatiile politice actuale, în condiţiile în care mulţi dintre votanţii USL aleg opţiunea pentru parlamentul bicameral. 

În privinţa atribuţiilor Parlamentului, 40,5% din cei chestionaţi sunt de părere că acestea ar trebui să rămână la fel, în timp ce 33,2% sunt mai degrabă de acord cu sporirea lor. Numai 18% din români cred că atribuţiile Parlamentului ar trebui să fie reduse. Pentru funcţia prezidenţială, 23,1% cred că atribuţiile şefului statului ar trebui să scadă, 40% sunt de părere că ar trebui să rămână la fel, iar 29,8% sunt de acord cu creşterea atribuţiilor preşedintelui. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite