SONDAJ Un român din doi crede că USL se sparge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii nu mai au încredere în soliditatea USL DESEN Vali Ivan
Românii nu mai au încredere în soliditatea USL DESEN Vali Ivan

Peste jumătate din populaţie crede că ruptura dintre social-democraţi şi liberali este doar o chestiune de timp, arată o cercetare INSCOP, realizată la comanda ziarului „Adevărul“.

Pe zi ce trece, românii sunt din ce în ce mai neîncrezători în viitorul alianţei dintre PSD şi PNL. Mai rămâne o singură necunoscută. Când se va întâmpla marea despărţire: la alegerile europarlamentare, la cele prezidenţiale sau abia la alegerile naţionale din 2016? În cadrul unui sondaj realizat în prima jumătate a lunii noiembrie, INSCOP a repetat întrebarea din urmă cu şase luni, referitoare la ipoteza rupturii USL.

Astfel, 29% din români cred că USL se va rupe înainte de alegerile prezidenţiale din 2014, pondere în creştere faţă de cei 21% care exprimau aceeaşi opţiune în urmă cu şase luni. Totodată, 18,3% din respondenţi cred că USL se va rupe imediat după alegerile prezidenţiale din 2014, comparativ cu cei 12,4% care indicau acelaşi lucru în luna mai. Şi procentul celor care  văd ruperea USL abia la alegerile parlamentare din 2016 a crescut: 4,6%, faţă de 4,2%, care apreciau acest lucru în luna mai.

„Din cumularea opiniilor care indică ruperea USL rezultă un procent de 51,9%, semnificativ mai mult faţă de cei 37,6% care credeau că USL se va rupe înainte de alegerile prezidenţiale, după prezidenţiale sau la alegerile parlamentare din 2016.

Practic, de la ceva mai mult de o treime public sceptic faţă de coeziunea USL am ajuns în situaţia în care puţin peste jumătate din populaţie crede că USL se va rupe“, arată sociologii INSCOP.

ROMÂNII, TOT MAI INTERESAŢI DE USL

Conform barometrului INSCOP ruperii USL, în noiembrie, ponderea celor care nu au o opţiune formată pe subiect s-a diminuat simţitor, ajungând la 25,3%.

„În cele şase luni scurse de la măsurătoarea precedentă pe subiectul ipotezei rupturii USL, relaţiile dintre cele două partide politice mari care compun USL s-au deteriorat vizibil, până la situaţia exprimării unor divergenţe publice explicite. În aceste condiţii, o parte importantă a publicului care nu avea o opinie clar exprimată pare să fi ajuns la concluzia că USL se va rupe mai devreme sau mai târziu“, arată analiza INSCOP.

MIŞCAREA POPULARĂ, TOT MAI POPULARĂ

Partidul patronat din umbră de Traian Băsescu, Mişcarea Populară (PMP), devine tot mai vizibilă pe scena politică. Dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri pentru Parlamentul European, PMP ar fi votat de 5,4% din cei care s-ar prezenta la urne, faţă de 5,1% cât a înregistrat luna anterioară, ajungând astfel pe locul al patrulea în opţiuni.

Alianţa PSD-UNPR aşteaptă alegerile pentru Parlamentul European cu un liniştitor 38,8%, o scădere infimă faţă de luna septembrie, când au strâns 39,1%. Celelalte partide din USL, PNL şi PC, au fost măsurate la pachet, pentru că ruptura a fost oficializată după ce s-a încheiat culegerea datelor. Astfel, PNL şi PC au strâns, împreună, 20,1% din opţiuni, fiind urmate în top de PDL, aflat la obişnuitul 15%. Partidul lui Dan Diaconescu este în continuare în cădere liberă, ajungând la 5,3% din opţiuni (6,6% în septembrie).

USL AR CÂŞTIGA DIN NOU

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, USL ar defila din nou, obţinând 57,1% din opţiuni, procent uşor în scădere (57,5% la măsurătoarea din luna septembrie). În Parlament ar mai intra PDL (15,6% ), PPDD (5,9%), PMP (5,2%) şi, la limită, UDMR, cu fix 5%. Sondajul a fost realizat în perioada 7 - 14 noiembrie 2013, pe un eşantion de 1.055 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Pe aceeaşi temă:

Cum explică Antonescu scăderea sa în sondaje: Guvernul este sabotat de Băsescu

INFOGRAFIE Adevărul despre România: partidele bat pasul pe loc

Sondaj CSOP: Ponta, lider la încredere. Antonescu a ajuns umăr la umăr cu Băsescu

SONDAJ Un român din patru ar vota un candidat al dreptei

SONDAJ Un român din trei crede că USL se va destrăma

sondaj
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite