SONDAJ IRES Cum se văd românii prin ochii străinilor: ospitalieri şi descurcăreţi, într-o ţară cu peisaje frumoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii se consideră harnici, ospitalieri şi inteligenţi FOTO Shutterstock
Românii se consideră harnici, ospitalieri şi inteligenţi FOTO Shutterstock

Cei mai mulţi români sunt mândri de naţionalitatea lor, de ţara în care trăiesc şi cred că România are o imagine pozitivă dincolo de graniţe, se arată în cel mai recent sondaj IRES publicat în revista "Sinteze", coordonată de Vasile Dâncu.

Potrivit unui studiu IRES, apărut în cea mai recentă ediţie a revistei “Sinteze” şi realizat în perioada 23-26 februarie 2015, pe un eşantion de 1200 de subiecţi, cei mai mulţi români sunt mândri de naţionalitatea lor şi văd România drept o ţară frumoasă, cu femei frumoase, în care cea mai frecvent întâlnită calitate este ospitalitatea.

De pildă, întrebaţi dacă se consideră mândri că sunt români, 46% dintre respondenţi au răspuns că se simt “foarte mândri”, 40% s-au arătat “destul de mândri”, în timp ce 10% au răspuns că nu resimt în mod special acest sentiment, iar 4% au răspuns că nu se simt deloc mândri de naţionalitatea lor.

În ce priveşte imaginea României în lume, doar 2% dintre cei chestionaţi cred că ţara noastră e văzută foarte bine în lume, în timp ce 41% au răspuns că e văzută bine, iar 21% au dat un răspuns neutru. La polul opus, 30% dintre ei cred că România e văzută prost, iar 6% spun chiar că e percepută foarte prost.

Pe de altă parte, când vine vorba despre asocieri spontane, 12% dintre participanţii la studiul IRES asociază ţara noastră cu hoţia sau corupţia. Potrivit studiului, România este “o ţară cu peisaje frumoase”, aşa cum opinează 90% dintre cei chestionaţi, dar şi “cu femei frumoase”, după cum răspund 77% dintre persoanele intervievate, precum şi cu o “istorie glorioasă”, în opinia a 64% dintre participanţii la studiu.

Aproximativ jumătate dintre participanţii la studiu (47%) cred că România poate fi caracterizată drept o ţară cu mari realizări în sport şi 43% cred că este, de asemenea, o ţară cu mari realizări în ştiinţă.

Românii, între ospitalieri” şi “proşti”

Când li se cere să caracterizeze poporul român, cei mai mulţi dintre respondenţi spun că este un popor de oameni ospitalieri (8,54%), în timp ce atributul cel mai puţin caracteristic al românilor ar fi prostia.

Între atributele cu care românii se identifică puternic se numără următoarele: “ospitalieri”, “descurcăreţi”, “inteligenţi”, “curajoşi”, “harnici”, “inovatori”, “amuzanţi”.

Pe de altă parte, doar 4% cred că românii ar fi “laşi”, “neprietenoşi”, “înapoiaţi”, “leneşi”, “plictisitori” sau “proşti”.

Citeşte şi:

SONDAJ Românii sunt cei mai eurooptimişti din UE: 6 din 10 se consideră cetăţeni europeni şi apreciază valorile comunitare

Ataşamentul faţă de UE al românilor este cel mai ridicat din ţările membre, arată datele ultimului Eurobarometru, prezentate luni de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti. Potrivit sondajului, 58% dintre români se declară ataşaţi de Uniunea Europeană, procent ce ne situează peste media europeană de 45%, alături de ţări precum Franţa (51%), Germania (49%) şi Polonia (59%).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite