Sondaj IRES: Românii susţin UE şi vor ca România să joace un rol activ în redefinirea proiectului european, după Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii susţin că Uniunea Europeană trebuie menţinută, iar România să joace un rol activ în redefinirea proiectului european, după votul britanicilor de ieşire din blocul comunitar, relevă un sondaj IRES dar publicităţii marţi. Conform cercetării sociologice, majoritatea românilor sunt de părere că Marea Britanie va ieşi din UE, ceea ce va avea efecte inclusiv asupra românilor care trăiesc şi muncesc în Regatul Unit.

Din datele prelucrate pe baza întrebărilor referitoare la Brexit şi la votul cetăţenilor britanici de ieşire din UE, 85% din cei care au răspunsau auzit de Brexit sau de referendum.

43% dintre respondenţi au o părere proastă despre acest vot, iar 16% o părere foarte proastă, în timp ce 21% au părere bună şi 10% foarte bună. 

La întrebarea ”Credeţi că Marea Britanie va părăsi definitiv Uniunea Europeană?”, 22% au răspuns ”cu siguranţă da”, 27% - ”probabil da”, 20% - ”cu siguranţă nu”, 26% - ”probabil nu”.

73% dintre respondenţi cred că părăsirea UE de către Marea Britanie va avea efecte negative pentru Uniunea Europeană, iar 55% cred că va avea efecte negative şi asupra Marii Britanii.

65% spun că ieşirea Marii Britanii din UE va avea efecte negative şi asupra României, în timp ce 76% spune că va avea efecte negative asupra cetăţenilor români. Totodată, 85% din respondenţi spun că Brexit-ul i-ar putea afecta pe românii care trăiesc şi muncesc în Marea Britanie, iar 73% cred că i-ar putea afecta pe tinerii care doresc să studieze în Regatul Unit.

Dintre cei care au răspuns sondajului, 62% sunt de părere că se poate vorbi despre o criză a Uniunii Europene, iar 65% cred că şi alte ţări ar putea vota pentru ieşirea din UE.

77% spun că, dacă în România s-ar organiza un referendum pentru ieşirea din UE, ar vota pentru rămânerea în Uniune, în timp ce 14% ar vota pentru părăsirea blocului comunitar.

România trebuie să joace un rol activ în redefinirea proiectului european, susţin 90% din respondenţi, iar 93% apreciază că România ar trebui să arate că este în continuare ataşată valorilor şi principiilor fundamentale ale UE.

74% din cei intervievaţi cred că România se îndreaptă într-o direcţie greşită şi doar 22% că se îndreaptă într-o direcţie bună.

Sondajul a fost realizat telefonic, în perioada 13-15 iulie, pe un eşantion de 1160 de subiecţi cu vârste de peste 18 ani, eroarea fiind de +/- 2,9%.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite