INFOGRAFIE Sondaj: Traian Băsescu iese neaşteptat de bine din scandalul Bercea Mondial

INFOGRAFIE Sondaj: Traian Băsescu iese neaşteptat de bine din scandalul Bercea Mondial

Traian Băsescu şi Sandu Anghel, alias Bercea Mondial FOTO Mediafax

Majoritatea românilor cred că nu se impune o demisie a preşedintelui Traian Băsescu, în urma scandalului în care e implicat fratele său şi Bercea Mondial, arată un sondaj realizat de INSCOP Research.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cazul Mircea Băsescu a fost în atenţia tuturor românilor în ultimele două luni, cel puţin aşa arată cifrele ultimului sondaj INSCOP Research, realizat la comanda ziarului „Adevărul“. Peste 90% din români au auzit de arestarea fratelui preşedintelui Traian Băsescu. Procentul ridicat al notorietăţii cazului este explicabil dacă luăm în calcul că subiectul a fost intens mediatizat pe toate canalele media. Mircea Băsescu, unul dintre personajele principale, iese, de departe, cel mai pătat din această poveste cu Bercea Mondial. Românii nu cred în nevinovăţia sa într-un procent foarte mare. 54% din respondenţi cred că înregistrările care au circulat în presă privind cazul arată o infracţiune comisă de Mircea Băsescu, în timp ce numai 15,3% consideră că arată mai degrabă o înscenare realizată de clanul Bercea Mondial.

Justiţia, de încredere
 
Chiar dacă scandalul implică o rudă apropiată preşedintelui, românii nu şi-au pierdut încrederea în actele Justiţiei. 39,7% din respondenţi consideră că arestarea preventivă a lui Mircea Băsescu arată ca justiţia din România este mai degrabă independent politic, în timp ce 36% consideră exact contrariul. 24,3% s-au abţinut să ofere un răspuns la această întrebare. 
 
„Arestarea lui Mircea Băsescu arată că nimeni nu este mai presus de lege“, este o afirmaţie agreată de 70,6% din respondenţi, care vine să întărească şi mai mult credibilitatea Justiţiei din România. Dacă românii nu au suspiciuni cu privire la independenţa Justiţiei, situaţia se schimbă când aceştia sunt întrebaţi de legătura dintre clanurile de interlopi şi politicieni.  75,5% dintre intervievaţi sunt de acord că, în România, clanurile de interlopi se bucură de protecţie politică. Într-un număr foarte mare, de 57,1%, românii nu au dubiu că Mircea Băsescu a luat bani de la familia lui Sandu Anghel pentru a face trafic de influenţă în Justiţie, mai arată sondajul.
 
Traian Băsescu, apărat de popor
 
Dacă vinovăţia lui Mircea Băsescu nu este pusă la îndoială de cei mai mulţi, părerea românilor se schimbă în cazul preşedintelui Traian Băsescu. Surprinzător, cifrele îl aşază pe preşedintele Traian Băsescu deasupra acestui scandal. 51,5% din români cred că Traian Băsescu nu ar trebui să demisioneze din funcţia de preşedinte al României ca urmare a scandalului în care este implicat fratele său. Cei care cred că demisia preşedintelui este imperios necesară numără 35,7%, procent format din nucleul dur al votanţilor PSD/USD, apreciază sociologii INSCOP Research. Românii nu cred în ipoteza care spune că Mircea Băsescu este victima unui război politic în care ţinta este Traian Băsescu, 44,4% exprimându-se în acest sens. Doar 23,5% consideră că Mircea Băsescu a fost un paravan şi că adevărata pradă este preşedintele. Cei mai mulţi dintre subiecţi, 48,6%, cred că liderii nu trebuie tras la răspundere pentru faptele ilicite săvârşite de rude, în vreme ce 41,7% cred că liderii liderii politici trebuie sancţionaţi pentru infracţiunile comise de familile lor. 
 
Studiul a fost realizat în perioada 1-6 iulie 2014, la comanda ziarului „Adevărul“. Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 1.055 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia de 18 ani şi de peste 18 ani a României. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Chestionarele au fost aplicate în 38 de judeţe şi municipiul Bucureşti, într-un total de 75 de localităţi.
 
Cine este favorit pentru Cotroceni
 
Săptămâna viitoare, ziarul „Adevărul“ va publica o serie de sondaje realizate de INSCOP Research, care vor arăta cine este candidatul cu cele mai mari şanse să fie ales preşedinte al României. În cercetarea sociologică sunt cuprinşi cei patru candidaţi vehiculaţi de noua formaţiune de dreapta - Klaus Iohannis, Crin Antonescu, Mihai Răzvan Ungureanu şi Cătălin Predoiu -, candidatul PMP  Cristian Diaconescu, dar şi premierul Victor Ponta.
 
   
 
Citeşte şi:
 
 
În primul interviu după scandalul Mircea Băsescu - Bercea Mondial, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că nu îşi reneagă fratele, iar după finalizarea mandatului va încerca să-l apere. Şeful statului a admis că, în contextul scandalului în care este implicat fratele său, a luat în calcul şi varianta demisiei. Totodată, Traian Băsescu a vorbit despre iminenta fuziune dintre PNL şi PDL, dar şi despre schimbul epsitolar dintre Elena Udrea şi MRU.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările