SONDAJ INSCOP Ce şanse au primarii actuali să mai câştige un mandat

SONDAJ INSCOP Ce şanse au primarii actuali să mai câştige un mandat

Alegerile locale vor avea loc în iunie, 2016 FOTO Arhiva Adevărul

Barometrul INSCOP Research măsoară opţiunile românilor pentru alegerile locale de anul viitor: ar prefera ca actualul primar să-şi mai adjudece un mandat sau ar prefera o personalitate independentă?

Ştiri pe aceeaşi temă

43,9% din respondenţi cred că primarul în funcţie va fi reales dacă va candida în 2016. 36,4% cred că nu va fi reales, iar 19,7% este procentul celor care aleg varianta nu ştiu/ nu răspund. Practic, avem 56,1% dintre posibilii alegători „ostili” actualilor primari (cifra îi include, e drept, şi pe cei dezinteresaţi de procesul electoral local din 2016).

Răspunsurile sunt concordante cu preferinţa electorală proprie a subiecţilor în această problemă: 43,5% spun că ar vota în 2016 cu primarul în funcţie dacă ar candida, 38% nu ar mai vota, 18,4% nonrăspunsuri. Desigur, este de presupus că mulţi oameni au tendinţa de a confunda propria opinie cu cea generală, publică.

53,1% dintre români spun că ar vota pentru funcţia primar la următoarele alegeri locale o personalitate locală independentă, fără legături cu partidele actuale. 22,4% spun că nu ar vota un independent ca primar – 24,5% nu răspund.

Darie Cristea, coordonator de proiecte Inscop Reseach: „Desigur, scenariul are un grad mare de indeterminare – nemulţumirea faţă de clasa politică are un rol semnificativ aici, pe de altă parte, a vota un independent ca alternativă la candidaţii propuşi de partidele actuale este o variantă a cărei punere în aplicare depinde „pe teren” şi de prestaţia efectivă a independentului”.

Datele arată că disponibilitatea de a vota pentru primărie o persoană independentă de sistemul actual de partide creşte o dată cu nivelul de educaţie. De asemenea, cei cu venit mare au o tendinţă semnificativ mai mare decât cei cu venit mediu sau mic de a acorda votul unui candidat independent la primărie. În urban există o disponibilitate mai mare de a vota un independent, lucru explicabil dacă ne gândim că arondarea către partide a candidaţilor din rural este relativ generalizată.

În Banat-Crişana-Maramureş şi în Transilvania apare o tendinţă mai accentuată pentru votul acordat unui independent la locale decât în Moldova-Bucovina sau Muntenia-Oltenia-Dobrogea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările