SONDAJ INSCOP: Românii încă susţin împărţirea puterii între preşedinte şi premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste trei sferturi din populaţie validează ideea bunei colaborări instituţionale între cei doi poli ai executivului, indiferent de titularii functiilor de preşedinte şi prim-ministru, arată Barometrul INSCOP Research realizat la comanda "Adevărul".

78,3% dintre români sunt de părere că Guvernul trebuie să colaboreze strâns cu Preşedintele pe orice subiect de interes public, doar 6,9% exprimându-şi dezacordul cu această idee. Nu ştiu sau nu răspund 14,8%.
Sunt de acord cu ideea că actualul guvern ar trebui înlocuit de unul al PNL 33,2% dintre cei chestionaţi, în timp ce 45,3% sunt în dezacord.

Rezultatele trebuie interpretate mai degrabă ca expresie a dorinţei pentru stabilitate politică a unui procent important din populaţie, decât în cheie electorală, în condiţiile în care PNL este în acest moment în avantaj în ceea ce priveşte intenţia de vot. Nu ştiu sau nu răspund la această întrebare 21,5%.

44,8% dintre respondenţi susţin că Guvernul trebuie să îşi încheie mandatul la termen (procent în scădere semnificativă faţă de măsurătoarea din aprilie, când 58,5% susţineau că Guvernul trebuie să plece la termen, în 2016). Procentul celor care consideră că guvernul trebuie înlocuit cât mai repede, înainte de încheierea mandatului a crescut în luna iulie la 35,2% (faţă de 29,6%). De asemenea, a crescut semnficiativ procentul indecişilor - Nu ştiu sau nu răspund la această întrebare 20%, faţă de 11,9% în luna iulie.

Opţiune majoritară pentru demisia lui Ponta

Decizia UNPR de a susţine proiectele şefului statului pe teme de siguranţă naţională întruneşte aprecierea a 51,6% dintre respondenţi. 26,6% au o părere nici bună, nici proastă şi doar 6% dintre cei chestionaţi au o părere proastă despre această decizie. Nu ştiu sau nu răspund la această întrebare 15,8%.

Solicitarea adresată premierului Victor Ponta de către preşedintele Iohannis de a-şi prezenta demisia este judecată astfel: 41% dintre cei chestionaţi au o părere bună despre această solicitare, 20,7% au o părere nici bună, nici proastă, 25,8% au o părere proastă, iar 12,5% nu ştiu sau nu răspund.

Despre desemnarea lui George Maior în calitate de ambasador al României în Statele Unite ale Americii au o părere bună 40,5% dintre respondenţi. 29,7% dintre respondenţi au ales opţiunea ”nici bună, nici proastă”, şi doar 5,5% au o părere proastă despre acestă nominalizare. Non-răspunsurile cumulează 24,2%.

Decizia Guvernului condus de premierul interimar Gabriel Oprea de a suplimenta personalul DNA cu 50 de procurori întruneşte aprecierea unui procent de 38,7% dintre cei chestionaţi. 27,6% au o părere nici bună, nici proastă. Doar 14,1% o părere proastă despre subiect în timp ce 19,6% aleg varianta nu ştiu, sau nu răspund la întrebare.

Desemnarea lui Gabriel Oprea în funcţia de ministru interimar pe perioada absenţei din ţară a premierului Victor Ponta este apreciată de 35,2% dintre respondenţi. Au o părere nici bună nici proastă 38,1% şi o părere proastă 10,5%. Procentul non-răspunsurilor este de 16,2%.

Despre  desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu în calitate de director al SIE au o părere bună 34,5% dintre respondenţi, o părere nici bună, nici proastă 30,6% şi o părere proastă 16,3%. Nu ştiu sau nu răspund la întrebare 18,6%.

Despre moţiunea de cenzură

Decizia PNL de a depune o nouă moţiune de cenzură în toamna acestui an întruneşte aprecierea a 32,5% dintre români. 22,3% dintre respondenţi au o părere nici bună, nici proastă despre această decizie, în timp ce 28,5% o consideră o idee proastă. Nu ştiu sau nu răspund la întrebare 16,7%.

Părerile românilor sunt împărţite în privinţa şanselor unei noi moţiuni de cenzură iniţiată de PNL în luna septembrie. Astfel 46% dintre respondenţi consideră că PNL nu va reuşi să dea jos guvernul în urma unei asemenea moţiuni de cenzură, 23,5% cred în sansele ei de reuşită, iar 30,5% nu ştiu sau nu răspund.
Tot în cheia dorinţei de stabilitate pot fi interpretate şi opiniile românilor cu privire la ideea organizării de alegeri anticipate. Astfel, doar 30,3% dintre cei chestionaţi sunt de acord cu o asemenea ipoteză (faţă de 36% în luna aprilie), în timp ce 53,3% îşi exprimă dezacordul (faţă de 50,2% în luna aprilie). Pe măsură ce trece timpul şi ne apropiem de data alegerilor la termen, scade evident şi apetitul populaţiei pentru alegeri anticipate. Nu ştiu sau nu răspund la întrebare 16,4% dintre cei chestionaţi (faţă de 13,8% în luna aprilie).

41,4% dintre cei chestionaţi  susţin că ”Guvernul a făcut mai degrabă lucruri bune în ultimii 3 ani”. 37,3% dintre români sunt de părere că Guvernul a făcut mai degrabă lucruri rele pentru România în ultimii trei ani, în timp ce 21,3% reprezintă procentul non-răspunsurilor.

Sondajul a fost realizat în perioada 09-14 iulie 2015, pe un eşantion de 1.075 de persoane, cu o marjă se eroare de +/- 3%

sondaj
Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite