
Nu mai puţin de 62,9% din respondenţi consideră că în România există mai multă corupţie decât în alte state, potrivit studiului realizat de INSCOP Research în perioada 1-7 mai 2014, la comanda ziarului “Adevărul”.
Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 1.056 de persoane, reprezentativ pentru populaţia de 18 ani şi de peste 18 ani României, iar eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. De remarcat că, în urmă cu un an (conform cercetării INSCOP din mai 2013), doar 55,9% din români apreciau că ţara se confruntă cu corupţia în mai mare măsură decât alte state.
28,8% din cei chestionaţi consideră că există la fel de multă corupţie în România ca şi în alte ţări. Doar 3,1% din români cred că la noi există mai puţină corupţie decât în alte ţări.
Fermi în privinţa condamnaţilor
Românii sunt neiertători în ceea ce priveşte combaterea corupţiei. 80,2% din respondenţi, adică patru români din cinci, apreciază că personalităţile condamnate la închisoare pentru fapte de corupţie sunt vinovate şi trebuie să plătească pentru faptele lor. 13,9% din români consideră că personalităţile condamnate pentru corupţie sunt nevinovate, fiind victime ale răzbunărilor politice. 5,9% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.
DNA, campioana luptei anticorupţiei
Topul instituţiilor implicate în combaterea corupţiei este dominat de DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie). 50,3% din populaţie consideră că DNA este implicată în mare şi foarte mare măsură în combaterea corupţiei. Pe locul al doilea se clasează Serviciul Român de Informaţii (45,7% apreciază că SRI este implicat în mare şi foarte mare măsură în lupta anticorupţie), urmat de Poliţie, cu 44,4%.
Presa obţine o clasare în partea superioară a topului: 43,9% din români consideră că presa are o implicare semnificativă în combaterea corupţiei.
Clasamentul este completat de Agenţia Naţională de Integritate (39,7%), Instanţele de judecată (39,1%), Parchetul General (38,8%), Comisia Europeană (37,1%). Dintre instituţiile cu profil politic, Preşedinţia este considerată ca fiind implicată în mare şi foarte mare măsură în combaterea corupţiei (29,4% din respondenţi), fiind urmată de Guvern (27%).
Citeşte şi:
INFOGRAFIE Sondaj: Un român din trei crede că aderarea la UE a adus avantaje
Potrivit cercetării INSCOP Research, 35,2% din respondenţi consideră benefică intrarea României în Uniunea Europeană.
Europenizarea va fi deplină când România va înceta să se considere o periferie a Europei
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: