Sondaj INSCOP Un român din doi crede că Ponta va fi preşedinte

Sondaj INSCOP Un român din doi crede că Ponta va fi preşedinte

Românii privesc cu ochi buni un tandem Ponta-Isărescu FOTO Arhiva Adevărul

Potrivit cercetării INSCOP Research realizate între 1 şi 6 iulie, 52,4% din respondenţi sunt de părere că actualul premier va câştiga alegerile prezidenţiale programate în luna noiembrie 2014.

Ştiri pe aceeaşi temă

INSCOP Research a aplicat o întrebare deschisă pentru a verifica numele candidatului despre care românii cred că are cele mai mari şanse de a câştiga alegerile prezidenţiale. Dintre cei care indică un nume, majoritatea respondenţilor (52,4%) cred că Victor Ponta va câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, relevă studiul INSCOP Research realizat în perioada 1-6 iulie 2014, la comanda ziarului “Adevărul”. Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 1.055 de persoane şi este reprezentativ pentru populaţia de 18 ani şi de peste 18 ani a României. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Un sfert dintre respondenţi îl preferă pe Iohannis

Klaus Iohannis este văzut drept câştigător al alegerilor prezidenţiale de 23,6% din respondenţi. Niciunul dintre ceilalţi candidaţi menţionaţi nu cumulează mai mult de 5%. Cifrele se raportează la 73,9% din eşantionul rezultat prin eliminarea non-răspunsurilor (cei care au indicat opţiunea ”nu ştiu” sau nu au răspuns), în proporţie de 26,1% din totalul populaţiei.

Topul tandemurilor

INSCOP Research continuă să testeze opinia românilor cu privire la diverse formule de tandem preşedinte-premier. Părerea românilor faţă de formulele de tandem, posibile sau pur ipotetice, cu rol de testare comparativă, nu echivalează cu intenţia de vot, fiind o reflectare parţială a încrederii combinate în doi lideri politici, completată însă şi de alte variabile de evaluare (interacţiunea, credibilitatea unei asemenea asocieri etc.)

Cele mai multe păreri bune le colectează tandemul Victor Ponta - preşedinte,  Mugur Isărescu - premier (29,5%). Pe locul 2 în topul formulelor de tandem testate se află tandemul Victor Ponta - preşedinte, George Maior – premier, cu 22,2% din respondenţi care indică o părere bună. A treia poziţie în această ierarhie este ocupată de tandemul Victor Ponta - preşedinte, Mircea Geoană - prim-ministru (22%).

Citeşte şi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările