Sondaj INSCOP Un român din doi crede că Ponta va fi preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii privesc cu ochi buni un tandem Ponta-Isărescu FOTO Arhiva Adevărul
Românii privesc cu ochi buni un tandem Ponta-Isărescu FOTO Arhiva Adevărul

Potrivit cercetării INSCOP Research realizate între 1 şi 6 iulie, 52,4% din respondenţi sunt de părere că actualul premier va câştiga alegerile prezidenţiale programate în luna noiembrie 2014.

INSCOP Research a aplicat o întrebare deschisă pentru a verifica numele candidatului despre care românii cred că are cele mai mari şanse de a câştiga alegerile prezidenţiale. Dintre cei care indică un nume, majoritatea respondenţilor (52,4%) cred că Victor Ponta va câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, relevă studiul INSCOP Research realizat în perioada 1-6 iulie 2014, la comanda ziarului “Adevărul”. Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 1.055 de persoane şi este reprezentativ pentru populaţia de 18 ani şi de peste 18 ani a României. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Un sfert dintre respondenţi îl preferă pe Iohannis

Klaus Iohannis este văzut drept câştigător al alegerilor prezidenţiale de 23,6% din respondenţi. Niciunul dintre ceilalţi candidaţi menţionaţi nu cumulează mai mult de 5%. Cifrele se raportează la 73,9% din eşantionul rezultat prin eliminarea non-răspunsurilor (cei care au indicat opţiunea ”nu ştiu” sau nu au răspuns), în proporţie de 26,1% din totalul populaţiei.

Topul tandemurilor

INSCOP Research continuă să testeze opinia românilor cu privire la diverse formule de tandem preşedinte-premier. Părerea românilor faţă de formulele de tandem, posibile sau pur ipotetice, cu rol de testare comparativă, nu echivalează cu intenţia de vot, fiind o reflectare parţială a încrederii combinate în doi lideri politici, completată însă şi de alte variabile de evaluare (interacţiunea, credibilitatea unei asemenea asocieri etc.)

Cele mai multe păreri bune le colectează tandemul Victor Ponta - preşedinte,  Mugur Isărescu - premier (29,5%). Pe locul 2 în topul formulelor de tandem testate se află tandemul Victor Ponta - preşedinte, George Maior – premier, cu 22,2% din respondenţi care indică o părere bună. A treia poziţie în această ierarhie este ocupată de tandemul Victor Ponta - preşedinte, Mircea Geoană - prim-ministru (22%).

sondaj

Despre ultimul sondaj INSCOP Research: Topul tandemurilor preşedinte-premier 

Citeşte şi:

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/sondaje-inscop" target="_blank">View the story "Sondaje INSCOP " on Storify</a>]

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite