Sondaj INSCOP. PNL suflă în ceafa PSD. Cât de bine stau USR, PLUS şi ALDE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi PSD scad de la lună la lună în sondaje. FOTO INquam Photos
Liviu Dragnea şi PSD scad de la lună la lună în sondaje. FOTO INquam Photos

Intenţia de vot pentru alegerile europarlamentare arată o luptă cot la cot între un PSD care se prăbuşeşte şi un PNL în plină revenire, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research. USR şi PLUS, care au fost măsurate separat, au 10%, respectiv 7%.

Cercetarea sociologică a INSCOP Research arată că românii care îşi exprimă clar o opţiune de vot, reprezentând 54,5% din eşantion, 27,8% ar vota cu PSD, iar 26,7% cu PNL. După cum arată graficele din studiu, PSD a ajuns să scadă constant din iulie 2017, când avea o intenţie de vot de 44,7%.   

În sondajul prezentat de INSCOP Research urmează în intenţia de vot USR, cu 10%, ALDE cu 9,2% şi PLUS cu 7%. „De precizat că sondajul a fost demarat înainte de finalizarea negocierilor dintre USR şi PLUS pentru formarea Alianţei 2020, motiv pentru care cele două formaţiuni au fost testate separat“, explică autorii studiului.  

INSCOP alegeri europarlamentare

Sursă: Inscop Research

Pragul electoral ar mai fi depăşit de Pro România, care e cotată cu 6,6% din intenţia de vot, şi UDMR care ar obţine 5,1%. Pentru PMP şi-au exprimat intenţia de vot doar 4,4% dintre respondenţi, adică este sub pragul electoral, însă o posibilă intrare în luptă a lui Traian Băsescu ar putea schimba situaţia.

   

Metodologie

Sondajul Inscop Research a fost realizat în perioada 21 ianuarie – 5 februarie 2019, la comanda Fundaţiei Konrad Adenauer pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Volumul eşantionaului, de tip multi-stratificat, probabilistic, a fost de 1080 persoane, reprezentativ pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite