SONDAJ INSCOP: PNL se distanţează de PSD în preferinţele românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Alina Gorghiu, liderii celor două partide FOTO Adevărul
Victor Ponta şi Alina Gorghiu, liderii celor două partide FOTO Adevărul

Partidul Naţional Liberal (PNL) pare să-şi consolideze prima poziţie, pe care s-a aşezat după victoria la preşedinţie a lui Klaus Iohannis. Dintre partidele mici, doar UDMR mai trece pragul electoral, arată barometrul INSCOP Research.

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, PNL ar obţine 44,5% (faţă de 44,7% în aprilie), în timp ce Alianţa PSD-UNPR ar înregistra 37,1% din sufragii (faţă de 39,1% la măsurătoarea din luna aprilie când testam intenţia de vot pentru Alianţa PSD – UNPR şi PC, partid aliat între timp cu PLR în cadrul ALDE). Singura formaţiune care ar mai trece pragul electoral este UDMR, cu 5,1% dintre opţiuni (5,2% în aprilie).

Se confirmă astfel tendinţa, pusă în evidenţă de ultimele cercetări INSCOP, privind polarizarea opţiunilor de vot între două mari formaţiuni politice, despărţite însă de un ecart în creştere faţă de sondajul precedent, pe fondul unei uşoare scăderi a PSD-UNPR.

Pe locurile următoare în opţiunile de vot ale românilor se clasează ALDE, care ar obţine 3% din voturi (faţă de 2,2% în aprilie când măsuram intenţia de vot pentru PLR, aliat între timp cu PC şi formând ALDE), PMP cu 2,4% (faţă de 2,8% în aprilie), M10 (partidul condus de Monica Macovei) măsurat pentru prima dată în cadrul Barometrului INSCOP – Adevărul, cu 2,3%, PRM cu 2,1% (faţă de 2% în aprilie) şi PNŢCD cu 1,2% (faţă de 1% în aprilie). 2,3% dintre respondenţi şi-au exprimat opţiunea pentru alte partide (faţă de 2% în aprilie).

Cifrele trebuie privite însă sub rezerva faptului că peste 35% dintre respondenţi nu s-au hotărât (25,5%), sau declară că nu merg la vot (9,7%), în timp ce 4,9% nu ştiu sau nu răspund.

În luna iulie, 39,5% dintre respondenţi nu ar acorda votul lor la viitoarele alegeri unui partid nou înfiinţat (faţă de 35,8% în aprilie), 29,6% ar pune ştampila de vot pe o asemenea formaţiune (faţă de 29,8% în aprilie), iar 25,4% nu sunt hotărâţi (faţă de 23,6% în aprilie). Nu ştiu sau nu răspund  5,5% (faţă de 10,8% în aprilie).

50,1% dintre români ar fi dispuşi să îi acorde votul unei personalităţi locale independente, fără legături cu partidele politice actuale, care ar candida pentru funcţia de primar la alegerile locale de anul viitor (faţă de 53,1% în aprilie). 25,6% dintre respondenţi resping o asemenea ipoteză (faţă de 22,4% în aprilie). Procentul non-răspunsurilor este de 24,3% (faţă de 24,5% în aprilie).

Sondajul a fost realizat între 9 şi 14 iulie 2015, pe un eşantion de 1075 persoane, cu o eroare de +/- 3%.

sondaj alegeri
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite